Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Marcus Hellner har lagt mycket tid på styrketräning i sommar. Men här är han vid skidåking i Torsby Ski Tunnel vid landslagets läger förra veckan. FOTO: Johan Trygg.
Marcus Hellner har lagt mycket tid på styrketräning i sommar. Men här är han vid skidåking i Torsby Ski Tunnel vid landslagets läger förra veckan. FOTO: Johan Trygg.

Mer styrketräning för Hellner i sommar

Längd.se träffade Marcus Hellner för en intervju i samband med landslagets läger i Torsby.
Marcus lyckades inte riktigt nå upp till sin nivå de senaste åren i vintras. Nu ska styrketräning ta honom tillbaka till toppen.
Hellner berättar också om att han gillar kampen med Calle Halfvarsson om att åka sista sträckan på stafetterna.

Har sommarträningen gått enligt plan så här långt?
– Ja, det tycker jag. Det har rullat på som jag tänkt. Jag har fokuserat på väldigt mycket på träning och tycker jag fått till det rätt bra. Det handlar väldigt mycket om att få till passen och göra det så bra som möjligt, berättar Marcus och fortsätter;

– Jag har ju lagt lite krut på styrketräning för att få till stabiliteten i kroppen lite bättre. Jag hade en del problem med ryggen i slutet på säsongen så jag ville stärka upp mig för att bli bättre i den och jag tycker det har hjälpt den del och det är skönt att se.

Är det här något du kommer fortsätta med fram mot vintern?
– Det här är lite den banan jag hade förut, jag tränade mer styrketräning då. Det var något som fungerade bra för mig så jag har gått tillbaka lite till det.

Är det något omedvetet du släppt på?
– Ja, lite så. Man gör alltid lite ändringar och ibland är det svårt att veta vilka saker som påverkar en och inte. När jag tog bort lite av den styrketräningen kan jag väl konstatera att jag tappade en del av stabiliteten i kroppen. Skidåkning är ju mycket att man ska vara stadig och hålla i det, speciellt i slutet av loppen då man inte får tappa överkroppen.

Känner du att du ligger bättre till nu jämfört med samma tid förra året?
– Jag tyckte det kändes bra då med. Det man gör mycket och jämför sig med är backträning och det känns ofta rätt bra. Men det är ju inte skidåkning. Jag var stark på det förra året med. Men på tävling handlar det om att vara bra på en kuperad bana. Vad jag står mot de andra i laget vet jag inte nu men så är det ju alltid.

Marcus sköter det mesta med sin träning själv även om han bollar lite med några personer.

– Jag har ju tränat några år nu och känner kroppen. Det har också oftast varit jag själv som lagt upp planen. Grejen är att vara jäkligt motiverad och få till alla saker som man tänkt.

hellner_int_torsby13.jpg
Marcus berättar om sitt fokus på träningen i sommar. FOTO: Johan Trygg.

Hur tänker du kring distanser på vinterns OS?
– Det är inte jättemycket funderingar. Men jag brukar ju tävla rätt mycket på mästerskapen. Det är väl sprinten som är frågan - är jag stark nog att åka den. Jag tror inte att jag kör den om jag inte har medaljchans och sen ska man ju kvala in till den också. Vi har ett starkt lag i sprint. Jag gjorde ju ingen jättebra säsong i sprint i fjol.

Vad säger du om stafetten och sista sträckan. Nu är det hård konkurrens mellan dig och Calle (Halfvarsson)?
– Det är bra att det är konkurrens om den sträckan. Vi behöver ju nån som är stark på slutet det är ju oftast då det avgörs. Det är inte ofta det blir som på OS att vi kan dra ifrån. Det är precis det vi behöver - att det är konkurrens om den sträckan så inte jag är självskriven.

Hur kan ni förbereda er på träning inför stafettavslutningarna?
– Det är mycket mentalt att kunna ladda för en spurt. Det handlar också om att tävla mycket och konkurrera mot varandra. Att inte vara rädd för att ge sig in i fighter.

Marcus har tillbringat en hel del av sommaren vid föräldrahemmet i Lerdala i Västergötland. Något som passar honom bra. Träningsmöjligheterna vid kanten av Billingen är fina.

– Det är lugn och ro där. Jag har fokuserat på träningen och det har varit bra.

Även om träningen kommer i första hand för Marcus så har han ändå skaffat sig en ny fritidssysselsättning. Tillsammans med pappa Thomas har han nu en segelbåt i Vänern.

– Jag gillar att ta mig an nya grejer och jag kan ju inte segla. Nu har jag skaffat en båt för att lära mig och nu tar jag mig framåt. Det är ju skitkul men jag har väl lite för mycket intressen ibland så det handlar om att inte hålla på med det för mycket. Men på en vilodag att dra ut med båten är inte dumt. Då glömmer man det mesta. Det är grymt härligt.

hellner_varmevaxl_tunneln.jpg
Det är kall luft i tunneln. Det gäller att skydda sig. Marcus och många av de andra landslagsåkarna åker med värmeväxlare. FOTO: Johan Trygg.

Siste nyheter

Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...