Nu kommer skidåkare i Halmstad-trakten få fina möjligheter att förbereda sig för Vasaloppet. FOTO: Vasaloppet.

Nu kommer skidåkare i Halmstad-trakten få fina möjligheter att förbereda sig för Vasaloppet. FOTO: Vasaloppet.

Golfarena i Halmstad investerar i konstsnöanläggning

Den unika golfanläggningen i Halmstad utvecklar anläggningen vintertid för att öka utnyttjandet av de befintliga faciliteterna. Att satsningen riktas mot längdskidåkare är ett strategiskt och naturligt val – ”Skidarenan” är arbetsnamnet på den nya satsningen.

– Längdskidåkningen är riktigt i ropet just nu, vilket inte minst Vasaloppets popularitet visar. Med några enkla ingrepp kan vi ställa om användningen av vissa ytor och skapa ett närmare tre kilometer långt skidspår hos oss, berättar Martin Siljegård som är VD på Volkswagen Golfarena.
– Vi ser goda möjligheter att öka nyttjandegraden på vår anläggning under den del av säsongen då beläggningen är lägre. Under vintermånaderna är det gymmet som utnyttjas mest och tillsammans med ett längdskidspår får vi nu en mycket attraktiv produkt, menar Siljegård.

I samarbete med några strategiska partners planerar nu Skidarenan att ta en tydlig marknadsposition i södra Sveriges längdskidlandskap. Fredrik Norén, ansvarig för Intersports avdelning för längdskidor i Halmstad, är en av dessa partners:

– Vi har redan en bra affärsverksamhet uppbyggd kring längdskidåkningen hos oss på Intersport. Samarbetet med Skidarenan gör att vi nu kan fokusera ytterligare på denna och därmed erbjuda en starkare produkt. Vi vill bli det naturliga valet för alla längdskidåkare i södra Sverige. Ska man skaffa ny utrustning så är det oss man vänder sig till, berättar Fredrik.

Intersport i Halmstad, med Fredrik Norén i spetsen, kommer att erbjuda såväl hyrutrustning som ett testcenter som byggs upp på Skidarenan tillsammans med leverantören Madshus.

– Att erbjuda riktiga hyrutrustningar leder givetvis till en mer positiv upplevelse för gästerna. För mer erfarna åkare och de som kanske har ett Vasalopp i sikte är det av stor vikt att köpa rätt anpassad utrustning – annars kan det bli nio väldigt långa mil, säger Fredrik. Vi ser stora möjligheter i den här satsningen som också kommer att inbegripa vallakurser, avslutar han.

Är det verkligen möjligt att tillverka snö så långt söderut som i Halmstad – dessutom vid havet som värmer?
Martin Siljegård förklarar:

– Alla som bor här vet att det kommer köldknäppar under senhösten från slutet av november och i december. Vi bygger ett konstsnösystem med hög kapacitet och i teorin kan vi tillverka snö till nästan en kilometer skidspår per dygn vid sex minusgrader. Då räknar vi dessutom med ett snötäcke som är tjockt nog att hålla till början av mars månad.

Henrik Skoglund jobbar på företaget Liftbyggarna i Östersund och är den som hjälpt till att hitta rätt system för Skidarenan.

– Jämfört med natursnö håller konstgjord snö ungefär tio gånger bättre. Det beror främst på snökristallernas struktur, där konstsnö mer påminner om hagel och innehåller betydligt mindre luft. Det blir mer snö och mindre luft kan man säga lite förenklat, berättar Henrik.
– Vi har bollat idéer fram och tillbaka i nästan ett halvår för att hitta en bra lösning som både tillverkar mycket snö och som passar för ändamålet. På Skidarenan passar en mobil snökanon bäst och det är dessutom en väldigt tystgående lösning, vilket varit viktigt inte minst med tanke på omgivningen.

I mitten på november ska snösystemet stå startklart. När kylan kommer vill man stå redo.

– Just nu är det många bollar i luften, säger Martin Siljegård. Bland annat vill vi hitta en partner som kan vara med och finansiera ett antal uppsättningar med barnutrustningar. Det ska inte kosta något för barn under 10 år att testa längdskidåkning på Skidarenan och själva utrustningen ska inte vara ett hinder, avslutar han.

De som vill åka på Skidarenan i Halmstad i vinter köper ett dagskort på plats. 80 kronor för vuxna och halva priset för ungdomar under 16 år. Barn under 10 år åker gratis. För de som har årskort till gymmet på Volkswagen Golfarena ingår obegränsad skidåkning under säsongen.

Om Volkswagen Golfarena:
Volkswagen Golfarena, ”Home of creative golfers” och framtidens golfanläggning där du kommer närmast verkligheten. Naturskönt belägen samt nära granne med såväl Kattegatt som populära Ringenäs Golfbana. Anläggningen som invigdes 8 juli 2011 ligger tio minuter från centrala Halmstad. Här träffas såväl professionella golfare som nybörjare för att utvecklas och inspireras i kreativ golfmiljö. Från och med vintern 2013–2014 kommer ett tre kilometer långt längdskidspår på konstsnö att anläggas. Tillsammans med gym, hotell och konferensmöjligheter utvecklas Volkswagen Golfarena till en året runt-anläggning för såväl företag som barnfamiljer.

 

Senaste nyheterna

Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...
Karolina Hedenström är redo för sin andra säsong i Visma Ski Classics. I vinter representerar hon nya Team Eksjöhus. FOTO: Team Eksjöhus.

Hedenström: ”Jag brände mig i ett försök att passa in i mallen”

20-åriga Karolina Hedenström började åka skidor sent – ​​17 år gammal – efter att ha gått med i Östersunds SK:s motionsgrupp. Tre år senare tävlade hon i Visma Ski Classics för ett av de bästa Pro Te...
Krista Pärmäkoski missar kommande helgs världscuptävlingar i Lillehammer på grund av en förkylning. FOTO: Petri Ikävalko.

Pärmäkoski missar världscupen i Lillehammer

Krista Pärmäkoski meddelar på sitt eget Instagramkonto att hon inte kommer till start vid världscuptävlingarna i Lillehammer kommande helg. En lätt förkylning gör att hon inte tar chansen att starta s...