Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ska Sandra Hansson vinna Alliansloppet i år igen? FOTO: Johan Trygg.
Ska Sandra Hansson vinna Alliansloppet i år igen? FOTO: Johan Trygg.

Fantastiskt startfält i dagens Allianslopp

14.10 idag går starten för Alliansloppet och tävlingen direktsänds i TV4 Sport.
Det bjuds på ett fantastiskt starkt startfält i både herr- och damklassen.
En av huvudfavoriterna på damsidan är "nästan" hemmaåkaren Sandra Hansson, Uddevalla.
– Det är tio-femton damer i världsklass som kan vinna loppet, helt otroligt bra startfält säger Sandra.

Hansson vann loppet i fjol och har gjort det flera gånger innan men så här hårt motstånd har hon inte mött förut.

Hur blir taktiken?
– Den får dom andra se under loppet, skrattar Sandra.

Hur är formen då?
– Jag tycker aldrig man vet förrän man åkt en stund. Men de senaste veckorna har det känts bra, berättar Uddevallaåkaren.

Sandra hade en lite trög inledning på sommaren där en vaccination mot fästningar kan ha spökat en del. Nu är hon dock bra igång och visade fin form förra helgen när hon vann ett lopp över fyra mil i Norge fyra minuter före Annika Löfstrand.

Vi kan nog räkna med att det blir hårdkörning från start hela vägen både i dam- och herrklassen.

Det kryllar som sagt att konkurrenter för Sandra. Team Xtra personell kommer med sina långloppsstjärnor Laila Kveli och Susanne Nyström. Seraina Boner, Team Coop och Valentina Shevchenko Snowproof Racing är två andra vassa namn.
Nya Team Ski Pro Am åker med Annika Löfström, Britta Johansson Norgren och Solfrid Braathen.

Vad kan Ida Ingemarsdotter och juniorlandslagstjejerna göra?

Om damklassen är stark så är herrklassen närmast brutal. De 40 bäst rankade herrarna får sig tilldelade rullskidor. Rankad 41:a är Daniel Tynell. Det säger det mesta om startfältet.
Rankingen bygger på en kombination av tidigare Allianslopp och FIS-punkter och då hamnar Daniel så långt ner. I resultatlistan tänker han sig nog dock att hamna högre upp.

Många kommer att slåss om segern men vi kan räkna med att Team Xtra personell blir en faktor med flera segeraspiranter. Kanske den största är Simen Östensen som visat strålande kapacitet under sommaren.

simen_anders-svahn.jpg
Vem vinner? Simen Östensen eller fjolårssegraren Anders Aukland. Här intervjuade av Mattias Svahn i går. FOTO: Johan Trygg.

Ett annat norskt team som definitivt vill vara med och kriga där uppe är Team Skigo med vassa Johan Kjölstad, John Kristian Dahl och Chris A Jespersen.

Den svenska rullskidcupen ska också avgöras i samband med Alliansloppets 48 kilometer. I damklassen är redan Annika Löfström klar vinnare efter torsdagens sprint. Men det ser också ut som att det blir ett riktigt storslam för Annika och henner kompisar i Team Ski Pro Am.

I herreklassen blir det en stenhård fight mellan Marcus Johansson, Ulricehamn och Team Syd och Robin Norum, IFK Umeå. Bara tre poäng skiljer de två åt och där lär det bli en hård intern kamp.

Loppet direktsänds i TV4 Sport. Sändningen startar 14.00.

Läs mer:

Alliansloppet

Totalställning Ski Team Sweden Roll Cup

forsnack.jpg
Alliansloppets ledning i försnack med Team Xtra personell och Seraina Boner och Toni Livers. FOTO: Johan Trygg.

Siste nyheter

Alfred Buskqvist vann SM på rullskidor i Lidköping. FOTO: Instagram Alfred Buskqvist.

Buskqvist och Olsson svenska mästare i Lidköping

Det blev klara svenska mästare när SM på rullskidor i fri stil avgjordes i Lidköping på söndagen. Alfred Buskqvist, IK Stern vann H 21 med 25,1 sekunder före Axel Bergsten, IFK Skövde SK. I D 21 vann ...
stafett_blink

Sju lag åker Blink Team Classic under 12 timmar

Under söndagen så avslutas Skifestivalen Blink i Norge med Blink Team Classic. Sju team tävlar om att åka så långt som möjligt på 12 timmar. Lagen består av två herrar och en dam. Tävlingen startade 0...
logo_lvsk

Dags för SM- och tävlingspremiär i Lidköping

Efter en vår och stora delar av sommaren då tävlingsverksamheten legat nere så är det äntligen dags för officiell premiär av säsongen 2020/2021 nu på söndag 8 augusti. Under en intensiv dag blir det ...