www.langd.se

Starten vid fjolårets motbackeklöp i Ramundberget. FOTO: Ramundberget.
Starten vid fjolårets motbackeklöp i Ramundberget. FOTO: Ramundberget.

Största motbackelöptävlingen i Ramundberget

Största motbackelöptävlingen i svenska fjällen går i helgen av stapeln i Ramundberget, Funäsfjällen.
Söndagens motbackelöp lockar över 70 deltagare som innebär att det är svenska fjällvärldens största motbackelöpstävling.

På söndagen är det dags för backloppet Mittåkläppen Upp, 9 km långt med dryga 640 höjdmeter. Starten går vid 700
m.ö.h., mål ligger på 1212 m.ö.h, på fjället Mittåkläppens topp.

 – Många tror att man måste vara så duktig för att springa ett backlopp. Men det handlar om att utmana sig själv och vilja göra något annorlunda. Norska längdlandslagsåkaren Kristian Tettli Rennemo, svenska längdsprintstjärnan Stina Nilsson och flera starka löpare från södra Sverige kommer att delta, men det passar likväl motionslöparen. Det är dessutom tillåtet att ha stavar i båda tävlingarna för den som vill, säger Micke Andersson, tävlingsledare och aktiv fjällmaratonlöpare.

Om vädret är med löparna kommer fjället att visa sig från sin bästa sida. Det är höstskrud på växter och träd och fjällbjörken brukar brinna i gult och rött. Dessutom är luften kall och klar en höstdag i svenska fjällen.

– Om man är med på båda tävlingarna så blir det verkligen en annorlunda upplevelse. Det är något speciellt med att springa i fjällmiljö. För mig har det blivit lite av en drog, säger Lena Gavelin som annars leder löparläger i Ramundberget på somrarna.

Ramundberget är en etablerad liten skidort med ett mycket starkt varumärke och där bolaget äger och driver det mesta som man möts av som gäst. Själva litenheten är ett nyckelord som värnas och behandlas med respekt vid all framtidsplanering för Ramundberget. Här finns idag 42 nedfarter, 9 liftar, äventyrsland, helikopterskidåkning, restauranger och freerideområden. Boendet består idag av ett fjällhotell med enkel, dubbel och familjerum samt fristående stugor. Totalt erbjuder Ramundberget idag 1300 bäddar.

Ramundbergets Fjällgård är ansluten till Svenska Turistföreningen.

Siste nyheter

På söndag körs ett träningsrace över 65 kilometer i Orsa Grönklitt på långloppseliten på plats. FOTO: Marcus Laggar.

Starkt startfält på träningsrace i Orsa Grönklitt

På söndag 27:e september körs ett träningsrace på rullskidor över 65 kilometer i Orsa Grönklitt. Ett 40-tal åkare är inbjudna och det är ett starkt startfält som kommer till start. I startlistan finn...
Svenska landslagets vallachef Petter Myhlback börjar bli tveksam till om någon testapparat för att kolla fluor på skidorna blir klar till kommande säsong. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Blir det verkligen något fluorförbud i vinter?

Fler och fler röster höjs för att internationella skidförbundet, FIS och internationella skidskytteförbundet, IBU, ska skjuta på fluorförbudet. Detta givetvis med tanke på att det ännu inte kunna visa...
Eirik Torbjørnsen från Birken och Bård Bakke från Salomon är glada över att de signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. FOTO: Salomon.

Salomon och Birken blir samarbetspartners

Salomon och Birken har i dag signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. Birken skifestival, som med Birkenbeinerrennet ingår i Visma Ski Classics, är en deltävlingarna i nya Grand Classics. – Vi är ...