Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Stenslipning kan rädda en skida som inte tagits om hand på rätt sätt. FOTO: Johan Trygg.
Stenslipning kan rädda en skida som inte tagits om hand på rätt sätt. FOTO: Johan Trygg.

Du tog väl hand som dina skidor i våras?

Hösten är här och skidåkning på snö kan bli verklighet inom några månader. Givetvis beroende på var man bor.
Men frågan är. Tog du hand om dina skidor ordentligt när du ställde undan dem i våras?
Längd.se har tog ett snack med landslagsvallaren och skidsliparen Joakim "Jocke" Augustsson för att kunna förmedla lite tips kring "omhändertagandet" om dina skidor.

Jocke har en gedigen bakgrund inom skidåkningen, både som aktiv och i vallaboden. De senaste säsongerna, och även tidigare, har han vallat för det svenska landslaget. Förut har han också bland annat vallat för USA:s och Japans landslag. Han har också varit personlig vallare till Vladimir Smirnov.
Augustsson är göteborgare som sedan många år bor i Mora. En gång i tiden blev han svensk juniormästare i IK Sterns färger.

Här kommer lite tips till skidmotionären kring skidvård från Jocke:

Vad skulle man ha gjort när man ställde undan skidorna på vårvintern?
– Det hade varit bra att gjort ren dem ordentligt, tagit bort fästvallan. Lagt på ett lager skyddsparaffin så inte belaget torkar ut.

Om man nu inte gjorde det och de står där nu med den gamla vallan på. Vad gör man bäst nu då?
– Då är det hög tid att göra ren dom åtminstone.

Hur illa är det som skidan står utan skyddsparaffin?
– Det känns ju i belaget att det blir hårdare och har svårare att ta åt sig vallan. Det blir en hårdare yta som är sämre. Då är det bra att lämna in dom för slipning för att få dom fräscha igen.

Kan man rädda skidorna då? Spelarna det någon roll hur länge de stått utan skydssparaffin?
– Nån månad är nog inte så farligt men har de stått några år så är det inte så bra. Då kan de blivit hårda rakt igenom.

– Är man lite rädd om grejerna och är intresserad av sin utrustning så är det absolut bra att slipa sina skidor.

Hur väljer man var man ska slipa sina skidor?
– Man ska väl välja någon man har förtroende för och har erfarenhet. För det handlar ju om ett hantverk. Det är inte bara att trycka på en knapp, man måste ha lite förståelse för vad det handlar om.

Vad gör man när skidan är nyslipad?
– Då blir det ju mättning av beläget. En del som slipar har ju "hotbox" där man använder ett mjukt paraffin. Då kan man köra en tre-fyra gånger med ett mellanhårt paraffin efter.
– Har man inte haft dom i hotbox så får man jobba lite mer själv. Det blir inte bättre resultat med hotbox men de går lite snabbare.

joakim_augustsson.jpg
Joakim Augustsson har en lång erfarenhet som vallare bland annat för svenska landslaget. Har är också en erkänt duktig skidslipare. FOTO: Johan Trygg.

Kollar du och ni andra som slipar att skidan är okej att slipa. Att det är värt det?
– Ibland kan man upptäcka att det vart nån skada, att boxen varit trasig eller beläget har släppt. Då kan man väl tycka att det kan vara bättre att skaffa ett annat par.

Joakim har återkommande kunder i stor utsträckning. Både i närområdet och mer långväga.

– Det tillkommer väl nån ny hela tiden men mycket är samma folk som kommer tillbaka. Mestadels är det tävlingsåkare härifrån trakten som är snäppet under landslaget. Men det har hänt att jag slipat åt nån från Gällivare och även från Skåne och så är det några från Göteborg.

Det finns ju så många olika strukturer. Hur ska man välja?
– Ofta är det ganska fina strukturer det handlar om. Har man ett par skidor så väljer man någon finare struktur och sedan kan man som åkare testa med handstruktur också.

När det blir dags för tävling så är en pulvervallning på glidet oftast det som krävs för riktigt bra glid. Men motionären har inte alltid vanan att lägga på pulver. Då är det också lätt att förstöra sin skida.
Så här säger Jocke:

– Det vanligaste felet som jag tror är att folk är rädda att bränna skidan och då har man för låg värme på järnet och då drar för länge. Man ska ha en värme som smälter pulvret ganska lätt och gå lite snabbare över skidan. Oftast har jag sett att man hållt för länge och då går värmen ner i skidan.
– Men sånt kan man ofta rädda genom att slipa om skidan.

jocke_a_ivallabussen.jpg
Det är mycket jobb med landslagsåkarnas skidor inför vintern. Här är Jocke i landslagets vallabuss. FOTO: Johan Trygg.

Siste nyheter

hemmavasan_live

Hemmavasan Live 15 augusti - tablå och hålltider

Över 13 300 deltagare är just nu anmälda till något av loppen i Hemmavasan 15–22 augusti 2020 som i år ersätter Vasaloppets sommarvecka. Med start 08.45 lördag 15 augusti bjuder Vasaloppet.TV på en n...