Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Robin Norum och Anders Svanebo tog silver och brons när VM på rullskidor inleddes på onsdagskvällen. FOTO: Martin Eckervad.
Robin Norum och Anders Svanebo tog silver och brons när VM på rullskidor inleddes på onsdagskvällen. FOTO: Martin Eckervad.

Guld, silver och brons på öppningsdistansen

Sverige tog på onsdagskvällen guld, silver och brons på öppningsdistansen vid VM på rullskidor i tyska Bad Peterstal.
Damjunioren Sara Nordstrand Hudiksvalls IF tog guld, Robin Norum IFK Umeå och Anders Svanebo Stockviks IF tog silver respektive brons.

När VM idag startade med ett fristilslopp med individuell start så blev det Guld direkt till Sverige genom damjunioren Sara Nordstrand Hudiksvalls IF.

Sara visade direkt från start att det var guld som gällde idag och Sara ledde från start till mål och det var bara norskan Mari Gussiaas som kunde hänga med i Saras tempo. Med ett varv kvar kunde Sara öka tempot ytterligare och norskan hade inte möjlighet att matcha Saras tider och tillslut blev det seger med åtta sekunder. På tredjeplats kom tyskan Tina Willert som var 32 sekunder efter Sara.

Det var en överlycklig Sara som kunde få ta emot sin guldmedalj som hon vann på bästa tänkbara vis.
Guldet som Sara vann var en riktig injektion för övriga laget och det var två laddade damseniorer Terese Andersson IFK Umeå och Maria Nordström Ulricehamns IF som startade strax efter Saras guldlopp.

saran_guld.jpg
Sara Nordstrand med guldmedaljen på pallen. FOTO: Martin Eckervad.

Terese och Maria körde stark men idag räckte de inte riktigt till för de absoluta topplaceringarna men en sjunde och åttonde plats är ändå klart godkänt och de gav verkligen allt i den nästan trettiogradiga värmen. Damseniorernas lopp vanns av ryskan Ksenia Konohova.

Herrarnas lopp var en mycket öppen historia innan start och det svenska laget med Marcus Johansson Ulricehamns IF, Robin Norum IFK Umeå, Joakim Nyström IFK Mora och Anders Svanebo Stockviks IF hade alla en bra chans till framskjutande placeringar. Herrarna körde åtta varv på den 2,5 kilometer långa banan och Anders Svanebo startade först av de svenska åkarna.

De andra killarna startade efter varandra och efter ett par varv var de tre svenskarna Marcus, Robin och Joakim samlade i en grupp där de körde riktigt fort. Efter lite mer än halva loppet så stod det klart att svenskarna Robin Norum och Anders Svanebo var med och körde om medaljerna.

Anders som startade först gjorde ett riktigt snabbt sista varv och tog ledningen vid målgång. Robin hade ca två varv kvar vid Anders målgång och var då ca 15 sekund för Anders men bara någon sekund efter italienaren Eugenio Bianchi som låg med i samma klunga som Robin men ett varv efter. När Robin går i mål tar han ledningen över Anders med 17 sekunder och italienaren Bianchi fick gå ut på sitt sista varv med två sekunders ledning som han utökade och kunde slutligen vinna med fem sekunder.

I klungan med Robin körde även Marcus Johansson och Joakim Engström riktigt bra och det räckte till en slutlig sjätteplats för Marcus och en niondeplats för Joakim.
Det var en överlycklig Robin Norum som fick ta emot sin efterlängtade medalj och han strålade ikapp med bronsmedaljören Anders Svanebo som var otroligt nöjd med sitt lopp idag.

En fantastiskt bra dag för det svenska rullskidslandslaget som startat det här mästerskapet på ett otroligt bra sätt.
I morgon står sprint på programmet och det är en lång sprint i rullskidssammanhang på ca 250 meter. I morgon startar också Maria Magnusson IK Hakarpspojkarna  och efter sin seger på sprinten under Alliansloppshelgen blir det väldigt spännande att se hur långt det räcker för Maria.

Tävlingarna startar sent och finalerna körs klockan 21,30.

Resultat finns här.

Siste nyheter

Anton Karlsson drar före Emil Persson, Marcus Johansson och Andreas Holmberg på dagens träningstävling i Liared utanför Ulricehamn. FOTO: Fredrik Ljungström.

Anton Karlsson en sekund före Marcus Johansson

På söndagen genomförde Lager 157 Ski Team en träningstävling över 46 km på rullskidor i Liared utanför Ulricehamn. Totalt kom 40 åkare till start. Kampen om segern stod mellan tre av Lager 157 Ski Te...