Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Viktor Brännmark är en av åtta skidåkare i den unika satsningen Älvsby Endurance.
Viktor Brännmark är en av åtta skidåkare i den unika satsningen Älvsby Endurance. FOTO: viktorbrannmark.com. FOTO: viktorbrannmark.com.

Älvsby Endurance - en unik satsning

För alla passar inte att gå på en skidhögskola i sin satsning som längdåkare.
I Älvsbyn har man hittat en annan väg genom Älvsby Endurance.
– Vi vänder oss till dem som vill ta sig upp i den svenska eliten. De får fortsätta med sin elitidrott med bra tränarstöd och slippa ta studielån om man inte vill gå på universitet, säger skidtränaren Ulf Karlsson till Piteå-Tidningen.

Det var Viktor Brännmark och Karl Edenroth som gjorde ett projektarbete när de gick på skidlinjen vid Älvsby Folkhögskola. Det har nu utvecklats till en unik utbildning där åtta unga seniorer tränar tillsammans.
De får stöd med tränare från Älvsby Folkhögskola. Skolan omfördelar statsbidrag för satsningen och hjälper också åkarna att hitta boende och jobb som går att kombinera med mycket träning.

– Att få ett deltidsjobb med möjlighet att göra en elitsatsning är väldigt unikt i Sverige. Syftet med projektet är att samla alla på samma ort och göra en konkurrenskraftig träningsgrupp, berättar Karl Edenroth, som jobbar deltid på Polarbröd, för Piteå-Tidningen.

Älvsby Endurance samarbetar med lokala företag för att hitta halvtidstjänster åt skidåkarna. Så här långt har alla fått boende med det saknas ännu arbete till fyra av de åtta.

– Vi söker arbetsgivare som vill anställa. Det rör sig om målinriktade individer som flyttar hit och ger kraft till företagen, säger Ulf Karlsson.

I morgon arrangerar Älvsby Folkhögskola och Tväråselets AIF Enduranceloppet som en marknadsföring för satsningen på Älvsby Endurance.

– De tränar fantastiskt mycket och då får folk se hur duktiga de är, säger Ulf till Piteå-Tidningen.

De åtta i Älvsby Endurance som är ett träningsteam för elitsatande längdåkare och skidorienterare är följande:

Viktor Brännmark, Bodens SK
Niklas Niska, Bodens SK
Niklas Henriksson, Boden SK och Gammelstads IF
Johan Holmqvist, Sävast SK
Emma Bergström, Kalix SK, OK Vargen
Karl Edenroth, Piteå Elit
Adrian Bergström, Bodens SK

Läs mer på…

alvsbyendurance.com

facebook.com/AlvsbyEndurance

 

Siste nyheter

Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...