Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Västgötaloppet satsar på en milslinga med konstsnö till vintern. Här en bild från loppet 2012. FOTO: Arrangören.
Västgötaloppet satsar på en milslinga med konstsnö till vintern. Här en bild från loppet 2012. FOTO: Arrangören.

En mil konstsnö - Västgötaloppets mål

Till vintern siktar arrangörerna av Västgötaloppet på att ha en slinga med 10 kilometer konstsnö, med fyra spår i bredd.
– Då kan vi garantera 3 000 åkare plats i loppet, säger tävlingsledaren Lennart Cedervärn, till Ulricehamns Tidning.

Västgötaloppet är ett lopp med lång tradition. Redan 1929 gick den första upplagan av tävlingen. Men många gånger har loppet tvingats ställas in på grund av snöbrist.
De senaste fyra åren har tävlingen genomförts och så tänker arrangörsföreningarna Äspereds IF, Tvärreds IF och Ulricehamns IF se till att det blir kommande år också och då på minst en tio kilometers slinga.

Ett varvlopp på en smal femkilometersslinga är inte vad man vill erbjuda sin deltagare. Inriktningen är att erbjuda skidåkarna ett lopp med gemensam start som också är rättvist och bra för de som vill seeda sig till Vasaloppet.

– Vi kan inte räkna med en decimeter snö på golfbanan varje år. Det har också visat sig att spåren inte håller tillräckligt bra om det är lite snö där. Men blir det bra med snö så kopplar vi på med en mil där. Då var vi en tvåmilsslinga, vilket är ännu bättre, säger Lennart Cedervärn till Ulricehamns Tidning.

För att lyckas få till sin slinga över tio kilometer kommer man producera snö i stora högar tidigt på säsongen och sedan köra ut på spåret inför tävlingen.

– Arrangemanget måste skapa sig en arena som det kan växa i. Vi kan inte förlita oss på slumpen, berättar Cedervärn i intervjun med Ulricehams Tidning.

Läs mer om Västgötaloppet på tävlingen hemsida här.

Siste nyheter

Alfred Buskqvist vann SM på rullskidor i Lidköping. FOTO: Instagram Alfred Buskqvist.

Buskqvist och Olsson svenska mästare i Lidköping

Det blev klara svenska mästare när SM på rullskidor i fri stil avgjordes i Lidköping på söndagen. Alfred Buskqvist, IK Stern vann H 21 med 25,1 sekunder före Axel Bergsten, IFK Skövde SK. I D 21 vann ...
stafett_blink

Sju lag åker Blink Team Classic under 12 timmar

Under söndagen så avslutas Skifestivalen Blink i Norge med Blink Team Classic. Sju team tävlar om att åka så långt som möjligt på 12 timmar. Lagen består av två herrar och en dam. Tävlingen startade 0...
logo_lvsk

Dags för SM- och tävlingspremiär i Lidköping

Efter en vår och stora delar av sommaren då tävlingsverksamheten legat nere så är det äntligen dags för officiell premiär av säsongen 2020/2021 nu på söndag 8 augusti. Under en intensiv dag blir det ...