Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Tour de Ski är vinterns stora mål för Östersunds Carl Quicklund. FOTO: Johan Trygg.
Tour de Ski är vinterns stora mål för Östersunds Carl Quicklund. FOTO: Johan Trygg.

Tour de Ski är vinterns stora mål för Carl

Som förstaårssenior blev det några världscupstarter i vintras. Nu tänker Team 2015:s Carl Quicklund ta ett steg till i utvecklingen.
Vinterns mål är att få åka Tour de Ski.
– Det är mitt stora mål. Eftersom några ska stå över känns det realistiskt, säger Östersundsåkaren till Längd.se.

Det är början på september men sommarvädret håller sig när Längd.se träffar Carl i samband med att Team 2015 och juniorlandslaget har läger i Grönklitt.

På förmiddagen har det varit hårdkörning. Två gånger upp till toppstugan i Grönklitt med nummerlapp på bröstet. Åkarna fick starta knappa fyra kilometer nedanför toppen.
Båda gångerna är det klassisk stil som gäller men andra omgången med enbart stakning, utan frånskjut.

Det ser ut att gå lätt när Carl drar förbi. Han är också snabbast båda gångerna.

carlq_backe_grklitt13.jpg
Carl var stark i stakningen uppför backen mot Grönklitts toppstuga. Här har han fått Simon Andersson i sikte. FOTO: Johan Trygg.

Efter passet varvar åkarna ner med lite lätt åkning. Alla utom två.

Carl Quicklund och Martin Johansson åker ner en bit för berget och kör några intervaller till.

– Det blev inte så lång tid förut så vi ville köra lite mer. Vi är inga juniorer, säger duon när de kommer tillbaka strax före lunch.

Som sistaårsjunior dominerade Carl stort i Sverige. Som förstaårssenior förra vintern blev det flera världscupstarter. Nu siktar han på att ta ytterligare ett steg mot världstoppen.
 
Hur har träningen fungerat i sommar?
– Det har funkat väldigt bra tycker jag. Hållt mig frisk och skadefri och kunnat löpt och gjort allt jag vill, berättar Carl och fortsätter;
– Jag hade problem med knät förra året som jag operera. Men det har fungerat förvånansvärt bra. Att jag lyckades springa 3 000 meter på bana nu i början på lägret och att det höll var skönt.

Om du jämför med samma tid förra året. Hur är statusen då?
– Jag känner mig mycket starkare i år. Det är ju andra året jag går en rejäl bit över 700 timmar. Det är stor skillnad att träna 750 timmar första året jämfört med andra, säger Quicklund.

Hur ofta tänker du på säsongsstarten? Den är ju inte så jättelångt borta.
– Det är viktigt att man är i form tidigt. Jag tror det här med första världscupen blir svårt när det nu inte är nån nationell grupp.

I år startar världscupen inte i Sverige och Gällivare utan det är Kuusamo, Finland som är premiärort i månadsskiftet november december.

Däremot har Oscar ett annat uttalat mål för kommande vinter.
– Mitt stora mål i vinter är att få åka Tour de Ski. Det skulle vara kul och det är det jag siktar in mig på.

Att några av våra bästa åkare lär stå över touren den här OS-säsongen öppnar förstås upp för Oscar och några av de andra som knackar på porten till A-laget.

– Det är just därför jag har den målsättningen eftersom jag vet att några ska stå över. Hade alla velat åka hade jag inte haft det som mål, förklarar Carl.

Tror du också att det är en tävling som passar dig?
– Jag tror att det passar mig. Det är några kortare lopp som jag nog kan göra bra ifrån mig på.

Målsättningar längre fram. Hur se de ut?
– De skulle vara kul att uppgradera sig till A-laget efter den här säsongen. Sen får man ta det lite som det kommer. Får man vara hel och frisk ska man väl kunna ta några kliv till nästa år.

Du är skidåkare på heltid nu!
– Ja, det är bekvämt. För mig är det en ganska stor nyckel att göra det. Jag gillar att ha fokus på en grej. Jag får tacka föräldrarna där att de hjälper mig, säger Carl.

Efter gymnasiet pluggade han matte ett år men nu är det allt fokus på skidåkningen.

– Det är ganska stora steg de där sista kliven. Men man får ta det successivt.

carlq_stakn_grklitt13.jpg
Carl öser på i stakningen vid träningracet i Grönklitt för några veckor sedan. FOTO: Johan Trygg.

Vad har du utvecklat mest de senaste åren?
– Det är väl framförallt bättre syreupptag och att man är starkare muskulöst. Sen är det lite smågrejor i tekniken som man också kan genomföra när man är starkare.

Efter gymnasiet har Carl skött sin egen träning fram till med SM-femmilen i våras. Men sedan dess har han en tränare. Och det är inte vem som helst.

– Då fick jag möjligheten att ta hjälp av Jocke Abrahamsson. Det är han som styr mig med järnhand nu.

Är det väldigt detaljerat?
– Ja, det är det och mycket individuellt. Det är skönt att slippa tänka så mycket på vad man ska träna. Det är viktigt att vila när man ska och träna hårt när man ska. Vi har tät kontakt och snackar i alla fall två gånger i veckan.

Siste nyheter

Alfred Buskqvist vann SM på rullskidor i Lidköping. FOTO: Instagram Alfred Buskqvist.

Buskqvist och Olsson svenska mästare i Lidköping

Det blev klara svenska mästare när SM på rullskidor i fri stil avgjordes i Lidköping på söndagen. Alfred Buskqvist, IK Stern vann H 21 med 25,1 sekunder före Axel Bergsten, IFK Skövde SK. I D 21 vann ...
stafett_blink

Sju lag åker Blink Team Classic under 12 timmar

Under söndagen så avslutas Skifestivalen Blink i Norge med Blink Team Classic. Sju team tävlar om att åka så långt som möjligt på 12 timmar. Lagen består av två herrar och en dam. Tävlingen startade 0...
logo_lvsk

Dags för SM- och tävlingspremiär i Lidköping

Efter en vår och stora delar av sommaren då tävlingsverksamheten legat nere så är det äntligen dags för officiell premiär av säsongen 2020/2021 nu på söndag 8 augusti. Under en intensiv dag blir det ...