Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Vasaloppet storsatsar på löpning inför 2014 och den 23 augusti nästa sommar går startskottet för den första UltraVasan mellan Sälen och Mora. Med i planeringen av loppet finns världsstjärnan inom långdistanslöpning, Jonas Buud. FOTO: Vasaloppe
Vasaloppet storsatsar på löpning inför 2014 och den 23 augusti nästa sommar går startskottet för den första UltraVasan mellan Sälen och Mora. Med i planeringen av loppet finns världsstjärnan inom långdistanslöpning, Jonas Buud. FOTO: Vasaloppet.

ASICS blir sponsor och värd för UltraVasan 2014

Det japanska sportföretaget ASICS går in som ny sponsor till Vasaloppet och blir värd för UltraVasan som har premiär 23 augusti 2014. Det gemensamma målet är att skapa det största ultra trail-loppet i Skandinavien.
Anmälan till UltraVasan samt övriga lopp i Vasaloppets Sommarvecka 2014 öppnar söndag 22 september kl 09.00.

– ASICS är en internationell aktör med bred erfarenhet av att jobba med all sorts löpning på högsta nivå. Vi ser det långsiktiga samarbetet som en nyckel i vår satsning på löpning och särskilt i arbetet med nya UltraVasan, där vi har ambitionen att skapa det största ultra trail-loppet i Skandinavien och erbjuda en unik upplevelse i den klassiska Vasaloppsterrängen, säger Anders Selling, vd för Vasaloppet.

Ultra är namnet på lopp som är längre än maratondistansen 42 195 meter och ”trail” eller ”terräng” innebär att huvuddelen av loppet är utanför asfalt. Vasaloppet presenterar två lopp på 90 respektive 45 km. 90 km startar, liksom det traditionella Vasaloppet, från Sälen och följer banan österut mot Mora medan loppet över 45 km startar i Oxberg. Båda loppen har en herr- och en damklass. Det nya sponsorskapet innebär att ASICS blir värd för hela Vasaloppets satsning på ultralöpning.

– Det känns naturligt för oss att vara med från start i nya UltraVasan och på så sätt säkra vår framtida position inom traillöpning även i Skandinavien. Våra erfarenheter från andra håll i världen kommer tillsammans med Vasaloppets unika ställning som arrangör att ge otroligt bra förutsättningar för ett riktigt bra lopp. Med ett brett kontaktnät och egna löparteam kan vi också få fler att få upp ögonen för Vasaloppets arrangemang, säger Erik Nystedt, ASICS Sverige.

Japanska ASICS är redan sponsor för några av världens största maratonlopp, bland annat New York Marathon, Paris Marathon, ASICS Stockholm Marathon och Tokyo Marathon. ASICS sponsrar även den svenska världsstjärnan Jonas Buud som arbetat i ett nära samarbete med Vasaloppet i utvecklingen av nya UltraVasan. Jonas, som är född, uppvuxen och boende i Mora, har vunnit det legendariska loppet Swiss Alpine Marathon sju år i rad (2007–2013) och kommit tvåa i världens mest prestigefulla ultra trail-lopp, Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB) i Chamonix. Han innehar också det svenska rekordet på 100 km med tiden 6.28.59.

I första upplagan av UltraVasan 90 är anmälningstaket 750 stycken löpare medan det i UltraVasan 45 inte kommer finnas något maxantal. Anmälan öppnar den 22 september kl 09.00 på vasaloppet.se. Mer information och filmer från banan finns på vasaloppet.se/ultra.

Fakta om banan
UltraVasan 90 är ett lopp som kommer ställa höga krav på mångsidighet hos deltagaren. Löparen kommer bjudas på en bana med ”två ansikten”, allt från tekniska partier på smala stigar till snabb löpning på preparerade stigar och grusvägar. Dessa presenterar sig för löparen främst i banans slutdel (sista 30 km). Banans inledning bjuder löparna på en tung stigning (första 4 km). Övrig del av banan kan betecknas som relativt flack med undantag för den berömda stigningen innan Risberg och inte minst ”Lundbäcksbackarna” innan Oxberg som kommer att ställa deltagarna inför en härlig utmaning.

 

Siste nyheter

Anton Karlsson drar före Emil Persson, Marcus Johansson och Andreas Holmberg på dagens träningstävling i Liared utanför Ulricehamn. FOTO: Fredrik Ljungström.

Anton Karlsson en sekund före Marcus Johansson

På söndagen genomförde Lager 157 Ski Team en träningstävling över 46 km på rullskidor i Liared utanför Ulricehamn. Totalt kom 40 åkare till start. Kampen om segern stod mellan tre av Lager 157 Ski Te...