www.langd.se

Jan Moritz, VD Ljungbergsfonden, Sven von Holst, VD Falun2015 och Mats Bayard, VD Triona. Ljungbergsfonden och Triona har beslutat att stötta projektet ”Virtual Arena” inför VM i Falun. FOTO: Ulf Palm.
Jan Moritz, VD Ljungbergsfonden, Sven von Holst, VD Falun2015 och Mats Bayard, VD Triona. Ljungbergsfonden och Triona har beslutat att stötta projektet ”Virtual Arena” inför VM i Falun. FOTO: Ulf Palm.

Ett helt nytt sätt att uppleva ett skid-VM

Ljungbergsfonden med säte i Falun, är en av Sveriges största privata fonder för utbildningsprojekt inom teknik, naturvetenskap och entreprenörskap.
Nu har Ljungbergsfonden beslutat att stötta projektet ”Virtual Arena” med drygt två och en halv miljoner kronor.

Den virtuella arenan är en digital och interaktiv plattform som förser användaren med information inför och under skid-VM 2015 på ett sätt som aldrig tidigare gjorts i samband med ett skid-VM. Projektet drivs av affärsnätverket Beyond Skiing och har som ett av sina delmål att bygga broar mellan skola och näringsliv inom digital kompetens och datateknik.

– Inom ramarna för den virtuella arenan stöttas Högskolan Dalarnas profilområde ”interaktiv undervisning”, vilket kommer studenterna till gagn. Vi anser att samverkan mellan Beyond Skiing och Högskolan Dalarna är mycket viktig då det lyfter och tydliggör framtidens teknik, säger Jan Moritz, VD för Ljungbergsfonden.
 
Tekniken som behövs för att bygga upp den virtuella arenan utvecklas i samarbete med bland andra IT-företaget Triona som är Foundermedlem i Beyond Skiing och Officiall Supplier till skid-VM.

– Trionas förankring i Dalarna och att skidor är en så uppskattad sport både i Norge och Sverige där Triona är verksamma är de största anledningarna till att Triona går in som partner till skid-VM. Vi vill medverka i projektet genom att bidra med vår IT-kunskap och hoppas bland annat kunna underlätta rekrytering av nya medarbetare till Triona, säger Mats Bayard VD för Triona
 
Den virtuella arenan länkar samman samtliga VM-områden, däribland tävlingar, barnområden, parkeringar, underhållning, mat och kultur. Via en app kommer åskådare att kunna köpa biljetter, samt få information som exempelvis program och kartor, samt uppgifter om transporter, parkeringar, de tävlande och tävlingsstatus. Åskådarna får ett mervärde i form av uppgifter som de annars inte skulle ha tillgång till.
 
Appen kommer dessutom att möjliggöra kommunikation med volontärer, medierepresentanter och andra målgrupper som är i behov av att få information eller av att kunna kommunicera under skid-VM. Aldrig tidigare har ett skid-VM varit så tillgängligt för alla medverkande.

– Den virtuella arenan är en produkt som förenklar, förbättrar och förstärker åskådarnas upplevelse av skid-VM oavsett om man är på plats i Falun eller hemma i TV-soffan. Den ska visa att Sverige ligger i framkant inom det digitala området och etablera en ny standard för skidevenemang. Den virtuella arenan ska överträffa åskådarnas förväntningar vad gäller tillgång till information i samband med skid-VM, säger Sven von Holst, VD för Falun2015
 
Allt eftersom projektet utvecklas vidare räknar Falun2015 med att fler intressanta parter kommer att medverka i arbetet med den virtuella arenan.
 
Fakta ”Virtual Arena”
Den virtuella arenan

  • kopplar samman alla arenor inom Falun2015 och förenklar, förbättrar och förstärker därmed åskådarnas upplevelse oavsett om man är på plats i Falun eller hemma i TV-soffan.
  • ger åskådare tillgång till mediesändningar, sociala medier, kvantifierad data, information om mästerskapet, försäljning och bokning samt marknadsföring
  • ska bygga broar mellan skola, högskola och näringsliv inom digital kompetens och datateknik
  • ska öka intresset för teknik och visa framtidsbehovet av teknik för ungdomar genom att stötta Högskolan Dalarnas profilområde ”interaktiv undervisning”
  • ska visa att Sverige och Dalarna ligger i framkant inom det digitala området genom att en ny standard för evenemang etableras, i synnerhet inom skidvärlden

Siste nyheter

Det blir ingen skidskyttevärldscup i Östersund i december. FOTO: Svenska skidskytteförbundet.

Världscupen i skidskytte startar – men ingen tävling i Östersund

Internationella skidskytteförbundet har vid ett sammanträde ikväll beslutat att världscupen i skidskytte ska starta som planerat. Däremot minskar höstens tävlingsorter från fyra till två och Östersun...
Blir det världscup i Ulricehamn utan publik i vinter. Bilden från 2017 när man arrangerade för första gången. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Världscuparrangören i Ulricehamn räknar med miljonförlust

Om publikförbudet för svenska arrangörer står kvar i vinter så blir det en rejäl smäll för världscuptävlingarna i Ulricehamn 16-17 januari. Arrangören räknar med en förlust på flera miljoner kronor. ...
pod_novak

Podcast med Max Novak

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Max Novak, Team Ramudden. Max vann Visma Ski Classics ungdomstävling förra vintern. Podden finns på Spotify och där du hitta...