www.langd.se

Emma Wikén och de andra i landslaget möttes av stora mängder snö i Livigno. Här är Emma vid Torsby ski festival i somras. FOTO: Johan Trygg.
Emma Wikén och de andra i landslaget möttes av stora mängder snö i Livigno. Här är Emma vid Torsby ski festival i somras. FOTO: Johan Trygg.

Längdlandslaget mötte vintern i Livigno

En halv meter snö mötte längdlandslaget när de på tisdagen kom fram till italienska Livigno för att påbörja ett 15 dagar långt träningsläger i alperna. Skidorna fanns lyckligtvis med i bagaget.
– Enligt plan skulle vi inleda med fem dagar barmarksträning innan flytten till Val Senales 20 oktober. Men nu får vi anpassa oss efter väderförhållandena, säger förbundskaptenen Rikard Grip som jobbar på att få spår dragna i Livigno.

Vintern kom blixtsnabbt till de båda vintersportorterna Livigno och Val Senales. Snön har vräkt ner och liften till glaciären i Val Senales har varit stängd i flera dagar.
Men ovädret är inget som stressar förbundskaptenen.

– Nej, vi har alla grejer med för att kunna genomföra bra träning från start. Jag vet att gång- och cykelvägar skrapas och att hotellnäringen gör sitt yttersta för att landslagen ska få bästa möjliga förutsättningar. Förutom vi är Norge och Finland på plats.

Livigno ligger 1800 meters höjd. De första dagarna blir mer av acklimatiseringskaraktär innan intensiteten och kvaliteten skruvas upp ett snäpp.
Redan på söndag flyttar längdlandslaget till Val Senales där det blir träning på 2500-3000 meters höjd:

– Vi kommer givetvis att åka mycket skidor på glaciären och checka av tekniska detaljer. Här är det viktigt att hålla balansen, att inte köra för hårt, säger Rikard Grip som har reducerat manskap med sig till mellan-Europa. Johan Olsson, Emil Jönsson och Daniel Richardsson saknas.

– Med Johan var det bestämt sedan länge att han skulle ha ett eget upplägg nära familjen perioden innan vi går på snö i Sverige. För Daniels del handlar det om att optimera träningen så mycket som möjligt. Han jobbar fortfarande med rehabilitering efter sommarens skada. Emil Jönsson har tyvärr haft en segdragen förkylning. Han får träna igång på hemmaplan. Detsamma gäller Anna Haag som också varit sjuk. Lisa Larsen stannar hemma på grund av förkylning.

Rikard Grip ser ljust på framtiden:
– Förkylningar kommer och går, det får vi räkna med. Överlag tycker jag att vi haft en bra sommar med tester som bekräftar att vi ligger i fas. Nu gäller det för samtliga att bita ihop, träna klokt och ha en offensiv inställning mot tävlingssäsongen.

Med på lägret är också fem åkare från Team 2015: Hanna Falk, Ulricehamns IF, Hanna Brodin, Åsarna IK, Linn Sömskar, IFK Umeå, Martin Johansson, IFK Mora SK och Johan Edin, IFK Mora SK.

Längdlandslaget i Livigno/Val Senales 15-30/10
Damer: Charlotte Kalla, Piteå Elit, Emma Wikén, Åsarna IK, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Magdalena Pajala, Piteå Elit och Sofia Bleckur, IFK Mora SK.
Herrar: Anton Lindblad, Sollefteå SK, Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK, Lars Nelson, Åsarna IK, Marcus Hellner, Gellivare Skidallians och Teodor Peterson, Åsarna IK.

Siste nyheter

På söndag körs ett träningsrace över 65 kilometer i Orsa Grönklitt på långloppseliten på plats. FOTO: Marcus Laggar.

Starkt startfält på träningsrace i Orsa Grönklitt

På söndag 27:e september körs ett träningsrace på rullskidor över 65 kilometer i Orsa Grönklitt. Ett 40-tal åkare är inbjudna och det är ett starkt startfält som kommer till start. I startlistan finn...
Svenska landslagets vallachef Petter Myhlback börjar bli tveksam till om någon testapparat för att kolla fluor på skidorna blir klar till kommande säsong. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Blir det verkligen något fluorförbud i vinter?

Fler och fler röster höjs för att internationella skidförbundet, FIS och internationella skidskytteförbundet, IBU, ska skjuta på fluorförbudet. Detta givetvis med tanke på att det ännu inte kunna visa...
Eirik Torbjørnsen från Birken och Bård Bakke från Salomon är glada över att de signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. FOTO: Salomon.

Salomon och Birken blir samarbetspartners

Salomon och Birken har i dag signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. Birken skifestival, som med Birkenbeinerrennet ingår i Visma Ski Classics, är en deltävlingarna i nya Grand Classics. – Vi är ...