Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Så här kanske det ser ut när Team Xtra Personell gått i mål på nya Maxim XC Team Time Trial. FOTO: NordicFocus.
Så här kanske det ser ut när Team Xtra Personell gått i mål på nya Maxim XC Team Time Trial. FOTO: NordicFocus.

Världens första lagtempo på skidor - live på TV

Maxim XC Team Time Trial (XCTTT) är en ny tävlingsform med inspiration från dramatiken vi ser på Tour de France lagtempo och cykelsporten generellt. Premiären sker 1 december i Östersund
– Vi har konverterat lagtempo på cykel till utmaningarna man möter i längdåkning. Vi lägger upp det som en explosiv tävling där TV-tittare får se sporten i ny en ny form där teamen kämpar mot klockan och varandra, säger arrangören i ett pressmeddelande.

Det handlar om den första MAXIM XC Team Time Trial någonsin och den kommer att arrangeras under skidskytteveckan i Östersund. En perfekt start på en av de mest utmanande vintersäsongerna på många år där OS i Sochi är det stora målet men där allt verkar börja i Östersund. 

Med det här evenemanget blir söndag 1 december till en supersöndag med en rafflande avslutning på skidskytteveckan. Två jaktstarter och till det nu en världsnyhet där några av de främsta namnen på långloppscupen på längdskidor bjuder upp till dramatik. Tre föreställningar i absolut världsklass och världscupen bjuder på ännu en timme underhållning för publiken.

Idén om ett lags strävan att under ett lopp tävla för varandra istället för som traditionellt – man mot man - är helt enkelt att visa publiken något nytt där det gemensamma lagets kamp mot klockan är det primära.

– Vi ser det ju mer och mer hur taktik och lagarbete blir betydelsefullt för att vinna. Det svenska landslaget visade det när man tog OS-guld i Vancouver. Team Xtra Personell använder det hela tiden i Ski Classics, Petter Northug jr använder det  varje gång han dyker upp, säger Nils-Marius Otterstad som är grundare av tävlingen som tillsammans med tidigare World Cup-vinnaren på längdskidor, Mathias Fredriksson, är dem som bjuder in de lag som ska komma och tävla.

Vinterstaden Östersund

Östersund är arrangören av premiären av E.ON IBU World Cup Biathlon mellan 24 november-1 December, och det kommer således vara skidskytteorganisation som arrangerar Maxim XC TTT.

– Vi såg en fantastisk möjlighet att köra evenemanget tillsammans med IBU i Östersund. TV-produktion är redan på plats, för att inte tala snön. Det erbjuder alla som är intresserade av längdskidåkning möjlighet till längdåkning innan jul! Vi kommer också att utmana Östersund och få lokalsamhället ut längs spåret för att bryta upp den traditionella "allmäna ordningen" för att heja på sina favoriter på ett klassiskt "Tour de France-manér" uppför backarna och runt arenan. Det ska vara liv och rörelse i de tuffaste backarna, säger Ottestad.

Profiler som Northug kommer
Petters team COOP har redan varslat att dom vill vara med och tävla i Östersund.  Andra stjärnor som man kan räkna med och som är med och tävlar är Jerry Ahrlin, Jörgen Brink och Oskar Svärd. Lägg där till OS-guld vinnaren Thomas Alsgaard, Anders Aukland och Anders Södergren.
Tävlingen kommer även att direktsändas på TV4 i Sverige och på TV2 i Norge.

Åkare som är få eller ensamma i ett team kan gå samman med andra, som till exempel Team Tynell. Det öppnar för samarbete över klubbar, team och kommersiella aktörer.

 
FAKTA: MAXIM XC Team Time Trial - Östersund 1 december 2013:

Ett lopp där man tävlar i längdskidor men där de tävlande är professionella team som tävlar mot klockan. Jämför cykelns Tour de France där stallen tävlar mot varandra. Runt 12 proffsteam med fem tävlande i varje lag bjuds in för att delta i Östersund i år. De olika teamen startar med intervaller om 60 sekunder mellan teamen och banan man kör på är 12 km lång och man kör i klassisk stil.  

Lag som startar sent i tävlingen kommer naturligtvis ha fördelen av att veta vilka tider de behöver för att jaga. Tider att gå på vilket också gör det mer intressant för åskådare och TV-tittare.

Som teammedlem måste man hela tiden när man ligger i täten vara på hugget och dra fram sina lagmedlemmar. Efter en urladdning kliver man undan för att falla tillbaka i ledet och låter näste man i laget gå fram och dra. Allt för att tempot ska bli så högt som möjligt för att erhålla den bästa tiden.
Accelerationer kräver hårdare ansträngningar så därför är det önskvärt att ha en smidig och jämn takt men detta beror ju som sagt på lagets taktik och vilka åkare man lyckas värva till laget.

Lagets tid utgår från den tredje åkaren i mål. Det vill säga att två åkare kan under tävlingens gång ”offras” om dem inte håller övrigas tempo.
Huvudprincipen är att laget är starkare än den starkaste individuella skidåkaren i tävlingen. Laget måste arbeta tillsammans utifrån sina individuella färdigheter och gruppsamarbete. Det lag som lyckas maximera varandras styrkor bäst kommer att stå som segrare.

Läs mer på:
www.xcttt.com

Siste nyheter

hemmavasan_live

Hemmavasan Live 15 augusti - tablå och hålltider

Över 13 300 deltagare är just nu anmälda till något av loppen i Hemmavasan 15–22 augusti 2020 som i år ersätter Vasaloppets sommarvecka. Med start 08.45 lördag 15 augusti bjuder Vasaloppet.TV på en n...