Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
En klassisk dalahäst i VM:s färger blir den officiella VM-symbolen för Falun2015. FOTO: Falun2015.
En klassisk dalahäst i VM:s färger blir den officiella VM-symbolen för Falun2015 FOTO: Falun2015.

Specialdesignad dalahäst blir officiell VM-symbol

Nu är det klart. En klassisk dalahäst i VM:s färger blir den officiella VM-symbolen för Falun2015. Dessutom får berguven Bubo en makeover och blir barnens egen maskot.
– Dalahästen är internationellt sett ett av Sveriges starkaste varumärke och inte minst Dalarnas. Den passat utmärkt för vår marknadsföring och går väl ihop med vår identitet, säger Sven von Holst, vd för Falun2015.

Det blir Nils Olsson Hemslöjd AB i Nusnäs som fått uppdraget att designa och ta fram den unika VM-hästen.
– För oss är det en ära. Det är ett klokt val av VM-organisationen med den klassiska kopplingen till Dalarna och hela Sverige. Hästen är jättefin, det här är klockrent helt enkelt, säger Lennart Ihrén, produktionschef vid Nils Olsson Hemslöjd.
 
Företaget i Nusnäs har vanan inne av specialtillverkade dalahästar. Här designades till exempel den lila melodifestivalhästen som togs fram när Leksand arrangerade schlagerbonanza 2012.
– Vi får fortfarande beställningar på den hästen. Det brukar bli stort genomslag för specialhästarna. Nu tillverkar vi ungefär 1000 stycken till VM-organisationen och sen kommer de eventuellt säljas under själva VM. I dag är det omöjligt att veta var det slutar men vi kommer nog ha fullt upp, säger Lennart Ihrén.
 
VM-hästen är, liksom alla andra dalahästar, rakt igenom ett hantverk. Från virkesval till sågning till täljande av formen som utförs av ett 50-tal olika personer runt om i Dalarna. När grundfärgen är på målas sedan hästarna av tre anställda ”målerskor”. Totalt tillverkar Nils Olsson Hemslöjd AB cirka 500 unika hästar om dagen.

BIld 1_Falun2015_VM-symbol.jpg
VM-hästen målas för hand av tre anställda ”målerskor” på Nils Olsson Hemslöjd i Nusnäs. FOTO: VMFalun2015.
 
Förutom den klassiska VM-hästen med kurbitsmålning blir Bubo barnens egen maskot. Dalarnas landslagsfågel, berguven, var med redan på VM 1993 och får nu en uppfräschad design.
– Vi tror att VM-hästen och Bubo kommer att komplettera varandra på ett utmärkt sätt. VM-organisationen vill medverka till att marknadsföra dalahästen och ett skid-VM har mycket stor genomslagskraft. Samtidigt vill vi att barnen ska ha sin maskot som kan välkomna dem vid arenan och Bubo var fantastiskt uppskattad 1993, säger Sven von Holst

Siste nyheter

Anton Karlsson drar före Emil Persson, Marcus Johansson och Andreas Holmberg på dagens träningstävling i Liared utanför Ulricehamn. FOTO: Fredrik Ljungström.

Anton Karlsson en sekund före Marcus Johansson

På söndagen genomförde Lager 157 Ski Team en träningstävling över 46 km på rullskidor i Liared utanför Ulricehamn. Totalt kom 40 åkare till start. Kampen om segern stod mellan tre av Lager 157 Ski Te...