www.langd.se

Anders Auklands långa och framgångsrika skidkarriär rullar vidare. FOTO: Johan Trygg.
Anders Auklands långa och framgångsrika skidkarriär rullar vidare. FOTO: Johan Trygg.

Framgångarna motiverar Anders att fortsätta

Som nybliven 41-åring kan Anders Aukland se tillbaka på förra vintern med stor glädje.
En riktig toppsäsong för både honom själv och teamet, som nu bytt man till Team Centric.
– Framgångarna i vintras gav mig motivation att fortsätta, berättar Anders för Längd.se.

Anders Aukland kom flygande från Oslo till Stockholm på tisdagen och hastade inte på ett gym innan det var dags för presskonferens och lansering av nya namnet Centric på tisdagen. Anders kan konsten att utnyttja tiden till träning effektivt.

– Jag hade möjlighet att köra lite styrketräning här. Det gäller att utnyttja den tid man har, berättar Anders.

I går var du i Oslo med de andra åkarna i teamet. Och idag Stockholm!
– Ja, det är kul att komma hit också nu när Xtra Personell byter namn till Centric. Det känns väldigt bra och laget är nu, med Jens, Jerry och Laila ett norskt-svenskt lag. Centric är en mer internationell sponsor än när vi hette Xtra Personell.

– Vi är mycket glada att vår sponsor går från att vara enbart norsk till internationell. Det ger ännu mer tyngd, säger Anders och fortsätter;

– Utvecklingen med Ski Classics och TV-sändingarna direkt i Norge och Sverige betyder mycket för oss. Loppen har ju alltid funnits där men nu är intresset mycket större. Det tror jag är väldigt bra för längdåkningen som sport. Både för motionärer och elitåkare.

Anders Aukland går in i säsongen med stor inspiration från fjolårets fina resultat, både för sig själv och för hela teamet. Anders vann ju Swix Ski Classics totalt. Detta 41 år gammal. Det märks hur mycket han brinner för sporten och gläds åt utvecklingen av långloppen.

Hur har din träning i sommar fungerat Anders?
– Det har gått bra. Vi har haft många tuffa träningsläger i sommar. Säsongen i fjol var ju otroligt bra för laget och det gav motivation för mig att satsa vidare. Det är nivån och trycket vi håller på våra samlingar som gör att jag klarar det. Jag känner att hela laget är fortsatt starkt.

Och era konkurrenter utvecklas och försöker utmana er!
– Det är många som vill slå oss efter i fjol. Många starka åkare i de andra teamen, helt klart. Vi hade ett gemensamt läger med Team Tynell på Mallorca i oktober. Det var väldigt bra och vi ser fram emot vintern och fina hårda fighter.

Hur tror du taktikspelet blir mellan teamen i vinter?
– Vi har sett mer och mer taktik. Spurttröjorna och spurtpriserna i Ski Classics har också gjort att vi fått ser mer taktik i längdåkningen och det kommer nog att gå steg för steg ännu längre ju fler starkare lag det blir.
– Men trots allt är de så att på de längsta och tuffaste loppen så är det de starkaste åkarna som blir kvar till slut. Men där är härligt att lagsamarbete blir allt viktigare. Det gör det mer intressant att se loppen på TV också.

anders_stakn.jpg
Anders förklarar stakningens konst i samband med Team Centrics presskonferens i Stockholm. FOTO: Johan Trygg.

Vad säger du om Jens som är ny i laget?
– Det känns fantastiskt bra att vi fått med Jens. Han är en solid och mycket god skidåkare. Han visade ju i fjol hur stark han var i Vasaloppet och Årefjällsloppet utan specialträning.
– Han har lust att gå fort på femmilen på VM i Falun och jag tror att han under ett år med oss kan lyfta sig än mer. Han har en massa kvaliteter som skidåkare som vi fått nytta av i teamet också.

Vad tänkte ni på Vasaloppet när Jens såg så otroligt stark ut så långt in i loppet? Var ni lite oroliga?
– Ja, helt klart, Han var stark men kroknade precis på slutet. Men långlopp handlar mycket om erfarenhet och nu har Jens alla möjligheter att ta ytterligare steg.

Hur ser starten på tävlingssäsongen ut för dig?
– Jag ska åka i Beitostölen och sedan några mindre lopp i Norge. Men allt fokus är mot långloppen och starten på säsongen i Jizerska. Men det blir också kul med lagtempot i Östersund. Det är inte viktigt men blir en kul inledning på säsongen som en prolog för långloppssäsongen där toppteamen får presentera sig, avslutar Anders.

Siste nyheter

Therese Johaug vann två minuter före Marit Björgen på torsdagskvällens backrace på rullskidor utanför Oslo. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Johaug två minuter före Björgen

Therese Johaug var två minuter snabbare än Marit Björgen på torsdagskvällen backrace utanför Oslo. I herrklassen var Petter Eliassen snabbast och vann minuten före Hans Christer Holund.
Marit Björgen gör en spännande comeback när hon möter Therese Johaug i ett backrace på rullskidor i kväll. FOTO: Børre E. Helgerud.

Björgen mot Johaug i tufft backrace

Marit Bjørgen gör comeback och tävlar mot Therese Johauag i ett 11,5 kilometers backrace på rullskidor på torsdagskvällen. I herrklassen möter Team Ragde Eiendoms Andreas Nygaard och Petter Eliassen ...
Charlotte Kalla och de övriga världscupåkarna kommer att övervakas av projekt Snowflake för att hindra spridning av corona. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Världscupåkarna ska övervakas av projekt ”Snowflake”

För att inte få spridning av corona när världscupsäsongen drar igång har internationella skidförbundet, FIS, startat projekt ”Snowflake”. Samtliga åkare kommer att övervakas på ett nytt sätt skriver ...