Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jerry Ahrlin vill sudda ut alla gränser. FOTO: Johan Trygg.
Jerry Ahrlin vill sudda ut alla gränser. FOTO: Johan Trygg.

Jerry vill sudda ut alla gränser

Som långloppsåkare har Jerry Ahrlin vunnit de stora loppen, utom Vasaloppet.
Nu förbereder sig 35-årige stakfenomenet Jerry för ytterligare en säsong.
När Längd.se träffar honom under Team Centrics presskonferens i Stockholm får vi höra att han vill sudda ut alla gränser.

Har sommaren varit enligt vad du kunde önska dig?
– Jag har haft väldigt bra sommar egentligen, berättar Jerry.

Men våren var dock inte lika bra för Ahrlin. Det var redan innan Vasaloppet som det inte stod riktigt rätt till.

– Det började dagarna innan Vasaloppet och sen var det fram till mitten av maj som jag inte var träningsbar. Så där hade jag ju en stor smäll. Sen tog det ganska länge innan jag kom tillbaks.

Det visade sig dagarna efter Vasaloppet, när Jerry testade sig, att han hade en virusinfektion i kroppen. Han prövade sedan att åka vid Birkebeinerrennet men det var samma känsla då. Så det var bara att bryta av hela säsongen.

– Egentligen var jag i väldigt bra form innan Vasaloppet, konstaterar Jerry med ett snett leende.

När Jerry sedan kunde börja träna på under senare delen våren har det fungerat bra för den starka stakåkaren från Östersund.

– Jag tränat på bra. Jag har haft bra flyt i träningen. Lagt om lite grann och kört mer hårt egentligen. Tagit bort lite timmar. Jag tycker jag hittat bättre balans totalt sett. Utifrån oss (Sambo Laila och dottern Ebba) så tycker jag det funkar mycket bättre, jag har mer överskott. Samtidigt är timmarna nästan där jag varit förut så det känns bra.

Ni kör väldigt hårt när ni samlas på läger i teamet har man förstått.
– Jo så är det. Då ligger allt till rätta med mat och allt runt omkring. Då går det bra att köra dubbla pass och hårt. Det är skillnad när man ska hämta och lämna på dagis.

Men träningsmässigt är det ändå inte stora skillnader mot när paret Ahrlin-Kveli är hemma. De kör ordentligt välplanerade dagar för att få allt att flyta och hinna med den viktiga återhämtningen.

– Det är verkligen så där klockslag man lägger upp dagarna. De blir som små möten varje dag för att effektivisera dan. Man märker det där när man träffar många andra åkare som inte har barn, i Bruksvallarna till exempel. De bara glider omkring - det känns som ett annat liv, flinar Jerry.

Hur ser du på kommande säsong och den hårdnande konkurrensen med många starka team som utmanar?
– Det blir hårdare och hårdare i toppen. Det gör att man får vara ännu mera noggrann, fokuserad och effektiv i träningen. Som lag försöker vi verkligen se in i framtiden och se vad som krävs och pusha varann. Det gäller att försöka sudda ut gränserna. Det finns inget som är omöjligt. Det som är omöjligt idag är vanligt om tio år.

Hur är det när ni träffas på läger?
– Alla har sin plats och tillför på sitt sätt. Det är kul att komma på läger och känna det hugg som finns i laget och visionen om att bli bättre hela tiden. Det är det roligaste. Vi kommer på nya grejor kring styrka till exempel.

På tisdagens presskonferens får vi höra om riktigt hårda styrkepass under sommarens träningsläger. De pratar om 100 chins på samma pass. Nyförvärvet Jens Eriksson kunde inte rätta ut armarna på flera dagar efteråt.

jerry_styrka.jpg
Jerry visar styrkeövningar för Centric-anställda. FOTO: Johan Trygg.

Vad säger du om nyförvärvet Jens?
– Nämen Jens är otrolig. Fin som person och bra som skidåkare. Han är ju bra på allt till skillnad från några av oss andra. Det tillför på de hårda passen vi kör. Han är ung och har bra hunger. Han har ju många år framför sig. Egentligen är börjar vi andra bli ganska gamla nu, skrattar 35-åringen.

Hur ser du på taktiktänket inom och mellan teamen?
– Vi ligger kanske även där i topp just nu. Hur vi använder laget och offrar oss för varann, kanske mer än vad de andra lagen har gjort, hittills alla fall. Det kanske gör att vi vunnit fler tävlingar, att vi kör för laget

– Man är ju uppvuxen med att skidor är en individuell sport. Så det blir ett helt nytt tänkade. Samtidigt vet du att om du offrar dig så kommer de andra offra sig för dig en annan dag. När du är i riktigt bra form då får du den chansen.

Dum fråga kanske. Men vilket är det viktigaste loppet i vinter?
– Jag har ju i princip vunnit alla lopp utom Vasaloppet. Så det är klart att det slår högst. Men man kan inte bara gå in för ett lopp hela säsongen.

Att ligga bra till i totalen på Swix Ski Classics är också viktigt för Jerry. Så det gäller att vara på tå direkt i Jizerska som är det första av sex deltävlingar i cupen.

I Marcialonga och König Ludvig Lauf trivs Jerry riktigt bra. Här har det blivit segrar och topplaceringar mest hela tiden. Men nya Årefjällsloppet, finalen på Swix Ski Classics, har också seglat upp som en speciell och viktig tävling för Jerry.

– Eftersom man bott i Vålådalen och åker förbi där. Så det blir lite hemmatrakter, så för mig så glider den upp som en ganska viktig tävling också, avslutar Jerry.

Siste nyheter

Alfred Buskqvist vann SM på rullskidor i Lidköping. FOTO: Instagram Alfred Buskqvist.

Buskqvist och Olsson svenska mästare i Lidköping

Det blev klara svenska mästare när SM på rullskidor i fri stil avgjordes i Lidköping på söndagen. Alfred Buskqvist, IK Stern vann H 21 med 25,1 sekunder före Axel Bergsten, IFK Skövde SK. I D 21 vann ...
stafett_blink

Sju lag åker Blink Team Classic under 12 timmar

Under söndagen så avslutas Skifestivalen Blink i Norge med Blink Team Classic. Sju team tävlar om att åka så långt som möjligt på 12 timmar. Lagen består av två herrar och en dam. Tävlingen startade 0...
logo_lvsk

Dags för SM- och tävlingspremiär i Lidköping

Efter en vår och stora delar av sommaren då tävlingsverksamheten legat nere så är det äntligen dags för officiell premiär av säsongen 2020/2021 nu på söndag 8 augusti. Under en intensiv dag blir det ...