Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Segerintervju i TV blev det direkt efter målgång för Tiio Söderhilem. FOTO: Johan Trygg.
Segerintervju i TV blev det direkt efter målgång för Tiio Söderhilem. FOTO: Johan Trygg.

Tiio en högoddsare på hemmaplan

Åsarnas Tiio Söderhielm skrällde på sin hemmaplan i Bruksvallarna
Segern närmast före Calle Halfvarsson och Jean Marc Gaillard satt skönt för 29-åringen efter några tyngre säsonger.
– Bra träning i år och bra skidor i dag, säger Tiio som förklaring till skrällen.

Har du haft någon känsla att det skulle bli ett bra lopp?
– Lite hade jag det på känn. Skulle jag få till tekniken och vallarna lyckades så kände jag att det skulle gå bra, men inte så här bra, berättar Tiio efter loppet.

Tiio öppnade loppet bra direkt från start. Han var fyra vid första pauseringen efter 2,2 kilometer. Halvvägs var han tvåa, fyra sekunder efter Halfvarsson. Sedan tog han greppet med några sekunder och i mål tog han hem loppet 5,3 sekunder för Calle.

– Det var skönt att få tider att man låg med bra i loppet. Men det var inte förrän på sista varvet jag förstod att det skulle kunna bli en pallplats, berättar Tiio.

Vad är förklaringen till att du kan vinna här?
– Bra träning är väl den förklaringen jag kan ge. Fantastiska skidor är väl ens stor del också. Men det måste man ha för att kunna vinna, säger Tiio.

Uppenbarligen hade Åsarnaåkaren riktigt bra glid eftersom han gick snabbare än Calle Halfvarsson på slutet av banan med många lätta partier. Det var till också med så att Calle var förvånad över att han tappat i den delen av banan.

– Jag är tyngre än Tiio och borde gått snabbare än honom där, säger tvåan Calle.

– Han är nog lite feg utför Calle, skojar Tiio.

Inför den här säsongen har träningen fungerat bra och Tiio har under träningsperioden känt att orken blivit bättre än tidigare år.

– Förut har jag kunnat åka väldigt fort halva loppet. Nu kan jag hålla hela vägen, berättar Söderhielm.

Nyckeln till detta är tuffare träning i tuff terräng.

– Jag har kört tuffa intervalldrag ihållande i 45-60 minuter.

Målsättningen för den här vintern var att komma ut på världscup och åka Tour de Ski. Med dagens seger lär det bli verklighet redan till wc-premiären i Kuusamo nästa helg.

– Jag hoppas få åka där men det är många om budet. Vi får se, säger Tiio.

Den här framgången satt givetvis riktigt skönt för Söderhilelm efter några tyngre säsonger. Men någon tanke på att ge upp har han inte haft.

– Jag har inte haft optimala förberedelser tidigare. Så länge man vet det så fortsätter man att gnugga på. Men det har varit lite surt. Åren har gått och man är 29 nu och man har inte råd med för många dåliga säsonger.

Nu har han fått en kanonstart på den här säsongen och ett internationellt genombrott kan vara på gång.

Bakom Tiio och Calle tog starke fransmannen Jean Marc Gaillard tredjeplatsen tre sekunder före Daniel Richardsson. Fyra och femma efter bra lopp och tuff inbördes kamp hittar vi Anders Svanebo och Martin Johansson som också stärkte sina världscupmöjligheter.

 

Siste nyheter

Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...