www.langd.se

Petter Northug kan bli en turbo för utvecklingen av långloppscirkusen. FOTO: NordicFocus.
Petter Northug kan bli en turbo för utvecklingen av långloppscirkusen. FOTO: NordicFocus.

Northug - en turbo för utvecklingen av långlopp

Om Petter Northug nästa år väljer att skippa VM och satsa på långlopp istället så är det en gåva till långloppscirkusen.
Det menar Team Centrics manager Nils Marius Otterstad.
– Petter blir en turbo för utvecklingen av långlopp, säger Otterstad till norska Verdens Gang.

För den här säsongen har Northug skrivit ett avtal med norska skidförbundet om representation på världscup och OS. För nästa säsong så säger dock det norska skidförbundet att man kräver en landslagssatning om han ska få åka VM i Falun.

Petters pappa John säger till VG att han tror att det här kan innebära att det istället blir en långloppssatsning nästa år.

– Då blir Petter en turbo för utvecklingen av långlopp. Marknadsvärdet på Petter är det ingen annan aktiv inom längdåkningen som kan mäta sig med, menar Nils Marius Otterstad.

Blir det långlopp för Northug tror också Otterstad att han drar med sig fler åkare till långloppsscenen.

– För längdåkningen betyder det att han öppnar upp marknaden ännu mer och att vi kan förvänta oss större investeringar från näringslivet i form av sponsring och stöd för TV-produktion, säger managerns för bröderna Auklands Team Centric.

otterstad_450.jpg
Team Centrics manager Nils Marius Otterstad tror Petter Northug kan lyfta långloppscirkusen till nya höjder. FOTO: Johan Trygg.

VG har också frågat trefaldige Vasaloppssegraren Jörgen Brink om vad han tror om en Petter Northug i långloppsvärlden.

– Naturligtvis höjer det statusen och lockar fler åkare. Det har varit stort intresse för privata team som har god ekonomi och kan erbjuda något. Jag tror det är framtiden och det är ingen slump att Petter bryter sig ur landslaget, säger Brink och fortsätter:

– Kom ihåg hur intresset exploderade när Norhug satsade mot Vasaloppet 2012.

 

Siste nyheter

Therese Johaug vann två minuter före Marit Björgen på torsdagskvällens backrace på rullskidor utanför Oslo. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Johaug två minuter före Björgen

Therese Johaug var två minuter snabbare än Marit Björgen på torsdagskvällen backrace utanför Oslo. I herrklassen var Petter Eliassen snabbast och vann minuten före Hans Christer Holund.
Marit Björgen gör en spännande comeback när hon möter Therese Johaug i ett backrace på rullskidor i kväll. FOTO: Børre E. Helgerud.

Björgen mot Johaug i tufft backrace

Marit Bjørgen gör comeback och tävlar mot Therese Johauag i ett 11,5 kilometers backrace på rullskidor på torsdagskvällen. I herrklassen möter Team Ragde Eiendoms Andreas Nygaard och Petter Eliassen ...
Charlotte Kalla och de övriga världscupåkarna kommer att övervakas av projekt Snowflake för att hindra spridning av corona. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Världscupåkarna ska övervakas av projekt ”Snowflake”

För att inte få spridning av corona när världscupsäsongen drar igång har internationella skidförbundet, FIS, startat projekt ”Snowflake”. Samtliga åkare kommer att övervakas på ett nytt sätt skriver ...