Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Marcus Hellner ser fram emot att dra igång världscupsäsongen idag. FOTO: Ulf Palm/Svenska skidförbundet
Marcus Hellner ser fram emot att dra igång världscupsäsongen idag. FOTO: Ulf Palm/Svenska skidförbundet

Julstämning inför världscuppremiären

Bara tomten saknas i finska Kuusamo. Mycket snö. Vinter. Skön atmosfär och ett svenskt längdlandslag som är glada och spralliga som barnen på julaftonen.
– Det ska verkligen bli kul att få komma igång. Vi börjar med tre tuffa tävlingar på utslagsgivande banor, säger Charlotte Kalla och Marcus Hellner.

Det svenska laget tränade i går förmiddag och verksamheten gick för högtryck i vallateamet. Alla på hugget och testning av fäste och glid. Energin finns i truppen och viljan att OS-säsongen ska börja bra lyser i allas ögon.

Den svenska presskonferensen var välbesökt och det största ljuset riktades mot Charlotte Kalla och Marcus Hellner. Båda fokuserade och redo att gå ut i match mot världseliten.

– Svårt att veta vart man står, men det kändes okej i förpostfäktningarna i Kiruna och hemma i Gällivare förra helgen. Formtoppen ska inte vara där nu. Jag jobbar på och Kuusamo blir en inspirerande start på säsongen, säger Hellner som vässat tekniken och varit oerhört seriös under sommaren och hösten.

kalla_inf_kuus.jpg
Charlotte Kalla ser fram emot dagens klassiska sprint i Kuusamo. FOTO: Ulf Palm/Svenska skidförbundet

Charlotte Kalla vann tre tävlingar av tre möjliga i Bruksvallarna förra helgen och lyser av självförtroende.
– Jag vet ju inte var jag står i förhållande till norskorna och de övriga i världstoppen. Men jag brukar inte ha några problem att komma igång. Kuusamo har fina backar och här trivs jag att åka klassisk sprint som är öppningsdistansen i minitouren.

Ett stort uppbåd journalister är på plats, inklusive hela den svenska medieeliten. På den internationella presskonferensen flockades kåren som vanligt runt norska superstjärnan  Petter Northug jr.

De tre tävlingarna i Kuusamo är samlade i en minitour som inleds med sprinten. Nytt från denna säsong är att bonussekunderna som kan tjänas i sprinten är något färre. Segraren kommer i år att få 30 sekunder, tvåan 27 sekunder och trean 24 sekunder. En seger ger 50 världscuppoäng och vinnaren av hela minitouren belönas med 200 världscuppoäng.

Minitouren rullar vidare på lördag med 5 och 10 km (k) och avslutas med en jaktstart i fri stil där damerna åker 10 km och herrarna 15 km.

Tyvärr fick Anna Haag kasta in handduken på torsdagsmorgonen och resa hem för att kurera en förkylning. Trist. Men Anna kommer igen.

Damer
Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Britta Johansson-Norgren, Sofia Bleckur, Hanna Erikson, Magdalena Pajala och Stina Nilsson.
Herrar
Marcus Hellner, Daniel Richardsson, Carl Halfvarson, Tiio Söderhielm, Lars Nelson, Martin Johansson, Anton Lindblad, Teodor Peterson och  Jens Eriksson.

 

Siste nyheter

Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...