Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Nu får alla stockholmare chansen att åka skidor på Ladugårdsgärde. Där blir ett 2,5 km långt konstsnöspår så fort kylan tillåter. FOTO: Mari Haugli.
Nu får alla stockholmare chansen att åka skidor på Ladugårdsgärde. Där blir ett 2,5 km långt konstsnöspår så fort kylan tillåter. FOTO: Mari Haugli.

Nytt konstsnöspår i Stockholm!

Årefjällsloppet i samarbete med Kungliga Djurgårdens Förvaltning, KDF, lanserar ett konstsnö-preparerat skidspår för längdskidor på Laudugårdsgärde i centrala Stockholm.
Produktionen av konstsnö påbörjas när vädret tillåter och därefter öppnar skidspåret  så fort det är möjligt. Det 2,5km långa spåret på Ladugårdsgärde prepareras med pistmaskin hela vintern och kommer vara gratis att åka i.

Årefjällsloppet är Sveriges nya långlopp på skidor som går 28-29 mars 2014 i södra Årefjällen med start i Vallbo och mål i Åre, loppet erbjuder tre distanser 75, 35 och 11 km. Den 75 km långa huvudklassen är final i den internationella långloppstouren Swix Ski Classics och direktsänds av TV4.

– Vi är mycket glada att kunna erbjuda Stockholmarna ett skidspår så pass centralt som på Ladugårdsgärde. Nu väntar vi bara på minusgrader så att vi kan sätta igång och producera den konstsnö  som behövs. Vi gjorde ett test föregående helg, vilket föll väl ut, en första snöhög finns redan på plats! Vi hoppas och utgår från att  hundägare i området visar  hänsyn och undviker spåret och den kontsnöhög som vi bygger upp, säger David Nilsson, Årefjällsloppet.

karta_ladug_konstsno.jpg

Kungliga Djurgårdens förvaltning (KDF) förvaltar Kungliga Djurgården som omfattas av Konungens enskilda dispositionsrätt och ingår i landets hitintills enda Nationalstadspark sedan 1995. KDF leds av en slottsfogde och har genom ståthållarämbetet även skötselåtaganden i Hagaparken och Ulriksdals slottspark. Ulriksdal och Haga omfattas av Konungens dispositionsrätt och ingår i även de i den Kungliga Nationalstadsparken sedan 1995.

KDF:s huvuduppgift är sedan 1809 att förvalta och utveckla områdets natur- och kulturvärden, rekreation och friluftsliv är en annan viktig aspekt på förvaltningsuppdraget. KDF har en oberoende ekonomi och är självfinansierad i ett slutet system där områdets intäkter återinvesteras i områdets bevarande och förskönande.

– Vi är glada att Gärdet vintertid används till längskidåkning och att Årefjällsloppet nu vill gör en satsning på fler och bättre preparerade spår till gagn för alla stadens skidåkare. Vi känner att detta är en verksamhet som väl hör hemma i den Kungliga Nationalstadsparken och nu hoppas vi bara att vädret är på vår sida så att spåren blir lika bra som förberedelserna lovar. Vi hoppas också att arrangörerna av detta arrangemang får den framgång vi anser de väl förtjänar och att det kan återkomma under många kommande vintrar, säger Gunnar Haeger slottsfogde och chef för Kungliga Djurgårdens Förvaltning.

För mer information se:

Årefjällsloppet
www.arefjallsloppet.se

KDF
www.kungahuset.se

Siste nyheter

Alfred Buskqvist vann SM på rullskidor i Lidköping. FOTO: Instagram Alfred Buskqvist.

Buskqvist och Olsson svenska mästare i Lidköping

Det blev klara svenska mästare när SM på rullskidor i fri stil avgjordes i Lidköping på söndagen. Alfred Buskqvist, IK Stern vann H 21 med 25,1 sekunder före Axel Bergsten, IFK Skövde SK. I D 21 vann ...
stafett_blink

Sju lag åker Blink Team Classic under 12 timmar

Under söndagen så avslutas Skifestivalen Blink i Norge med Blink Team Classic. Sju team tävlar om att åka så långt som möjligt på 12 timmar. Lagen består av två herrar och en dam. Tävlingen startade 0...
logo_lvsk

Dags för SM- och tävlingspremiär i Lidköping

Efter en vår och stora delar av sommaren då tävlingsverksamheten legat nere så är det äntligen dags för officiell premiär av säsongen 2020/2021 nu på söndag 8 augusti. Under en intensiv dag blir det ...