Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Rikard Grip ser fram emot skidklassikern Tour de Ski som drar igång i morgon. FOTO: Johan Trygg.
Rikard Grip ser fram emot skidklassikern Tour de Ski som drar igång i morgon. FOTO: Johan Trygg.

"En utmaning utöver det vanliga"

Julen är över.
Nu väntar nästa högtid för längdfolket – klassiska Tour de ski som inleds på lördag i ett snöfattigt Oberhof i Tyskland.
– Det här är en utmaning utöver det vanliga för alla elitskidåkare, säger förbundskaptenen Rikard Grip inför skidklassikern med sju tävlingar på nio dagar i tre olika länder.

Oberhof har, precis som stora delar av övriga Europa drabbats haft extremt mildväder för årstiden. Snön har smält bort i floder och kvar finns endast en 1,5 kilometer lång konstsnöslinga som arrangörerna kan genomföra de två första tävlingarna på.

– Vi ödslar ingen energi på snöbristen utan väljer att gå in i touren med lust och glädje. Det blir lika för alla och här gäller det att göra sitt bästa från första till sista stavtaget, säger Rikard Grip.

I lördagens prolog kör damerna 2x1,5 km och herrarna 3x1,5 km. Söndagens jaktstart över 9 och 15 km i klassisk stil är struken ur programmet och ersätts med en sprint i fri stil. I övrigt säger det Internationella Skidförbundet, FIS, att resterande fem tävlingar genomförs som planerat, som det ser ut i dagsläget.

Sverige ställer upp med sju damer och sju herrar. På herrsidan märks Calle Halfvarsson, Daniel Richardsson och Anders Södergren som utifrån olika utgångslägen inlett säsongen lovande.

– Den extra sprinten i Oberhof kan vara ett plus för Calle Halfvarsson som är rappast av de tre. Men Daniel och Anders vet av erfarenhet att mycket avgörs under de tre sista etapperna då agnarna verkligen sållas ifrån vetet med fruktade Alpe Cermis-klättringen som avslutning, säger Rikard Grip.

Förbundskaptenen tycker också att det är kul med några av landets största framtidslöften i Tour de Ski:
– Carl Quicklund och Gustav Eriksson gör tourdebut på herrsidan, precis som Julia Svan och Evelina Settlin bland tjejerna. Det är en investering att ha dem med, säger Rikard Grip som också välkomnar Anna Haag och Emma Wikén i landslagstruppen:

– Anna och Emma har slitit med sjukdomar och hittills tävlat sparsamt den här säsongen. Nu har de fått kontinuitet i träningen och är på rätt väg. Tour de Ski blir en omstart för dem med många nödvändiga tävlingar i kroppen för att komma i form.

Sofia Bleckur, Britta Johansson Norgren och Tiio Söderhielm har tvingats lämna återbud till touren. Julia Svan, Vansbro AIK och Jens Eriksson, Dala-Floda IF får därför chansen att mäta sina krafter mot världseliten.

Längdlandslaget i Tour de Ski 28/12-5/1
Damer: Anna Haag, IFK Mora SK, Hanna Erikson, Åsarna IK, Sara Lindborg, Falun-Borlänge SK, Maria Rydqvist, Älvdalens IF, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Julia Svan, Vansbro AIK och Emma Wikén, Åsarna IK.
Herrar: Gustav Eriksson, Falun-Borlänge SK, Jens Eriksson, Dala-Floda IF, Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK, Martin Johansson, IFK Mora SK, Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, Anders Södergren, Hudiksvalls IF och Carl Quicklund, Östersunds SK.

Program Tour de Ski
28/12 Oberhof, Tyskland, 3 km prolog damer, 4,5 km prolog herrar i fri sti
29/12 Oberhof, Tyskland, sprint damer och herrar i fri stil
31/12 Lentzerheide, Schweiz, sprint damer och herrar i fri stil
1/1 2014 Lentzerheide, Schweiz,  10 km damer och 15 km herrar i klassisk stil
3/1 Cortina-Toblach, Italien, 15 km damer och 30 km herrar i fri stil
4/1 Val di Fiemme, Italien,10 km damer och 15 km herrar i klassisk stil
5/1 Val di Fiemme, Italien, 9 km jaktstart damer och herrar i fri stil (Alpe Cermis).

Siste nyheter

Anton Karlsson drar före Emil Persson, Marcus Johansson och Andreas Holmberg på dagens träningstävling i Liared utanför Ulricehamn. FOTO: Fredrik Ljungström.

Anton Karlsson en sekund före Marcus Johansson

På söndagen genomförde Lager 157 Ski Team en träningstävling över 46 km på rullskidor i Liared utanför Ulricehamn. Totalt kom 40 åkare till start. Kampen om segern stod mellan tre av Lager 157 Ski Te...