Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jörgen Brink och Simon Andersson, tvåa och etta på AXA Ski Marathon. FOTO: Johan Trygg.
Jörgen Brink och Simon Andersson, tvåa och etta på AXA Ski Marathon. FOTO: Johan Trygg.

Simon Andersson överlägsen i AXA Ski Marathon

Falun Borlänges Simon Andersson imponerade stort i Grönklitt på söndagskvällen.
I premiärupplagan av AXA Ski Marathon gick Simon ifrån tidigt och vann klart närmast före Jörgen Brink.
– Det blev tungt på slutet men jag hade riktigt bra skidor och kunde hålla ihop det, berättade Simon.

Det blev ett speciellt långlopp på många sätt. Med starttid 16.00 gick loppet helt i elljus. Troligtvis det första långloppet i elljus. Loppet avgjordes på en 5 km-slinga som kördes åtta varv.

Ett väder som bjöd på rejält klisterföre eller att alternativt då åka på blanka skidor.
Bland elitåkarna valde förstås flera att åka utan fäste. Det gjorde till exempel Daniel Tynell och Fredrik Byström. Men det var inte den vinnande melodin den här kvällen.

– Jag hade bra fäste och kunde gå ifrån de som stakade i den branta backen på andra varvet. Sen tog jag det lugnt vid varvningen i stadion och trodde de andra skulle komma ikapp, men det gjorde dom inte, förklarade Simon.

Jörgen Brink åkte sin vana trogen också med fäste men var inte med på noterna när Simon drog iväg. Brink jobbade sig dock upp i fältet och var snart uppe som tvåa. På sista varvet närmade han sig Simon men kunde aldrig hota honom om segern.

Daniel Tynell stakade sig till en tredjeplats när han kunde gå ifrån Anders Solin på slutvarvet. I mål var han imponerad av segraren.

– Såna här armar skulle man ha, sa Daniel och klämde på Simons triceps.

Jörgen Brink var som sagt inte riktigt med när tåget gick.

– Det var lite trögt för mig till en början. Både kropp och skidor. Sen gick det bättre och bättre och sista varven tyckte jag det kändes bra, berättade Jörgen.

– Simon måste gjort ett riktigt topplopp. Det var först på de två sista varven jag började plocka lite. Men jag är nöjd, synd bara att det blev så mycket tid där ett tag, det var ju över en och en halv minut som mest,  fortsatte Brink.

Varför blev du efter i starten?
– Jag hade lagt på lite för mycket rött tror jag. Men slets det till och blev bra. Jag kom lite sent hit också och det blev lite dåligt med uppvärmning också. Men jag vill inte skylla på det, Simon åkte bra.

Daniel Tynell var också nöjd med dagen, eller rättare sagt kvällen.

– Det har varit en lite trög start på säsongen och jag har stått över en del tävlingar för att inte stressa fram. I dag hade jag en bra känsla, berättade Daniel.

Bakom Daniel åkte IFK Mora SK:s Anders Solin in som fyra. Han låg länge tillsammans med Tynell men kunde inte följa honom på slutvarvet. Fredrik Byström halkade ner från andra till femte plats.

Trots att det blev många åkare på olika varv när elit och motionärer skulle samlas flöt det på bra. Dock blev det en allvarlig krock mellan två åkare på den delen av banan där man möttes.

En lyckat premiärtävling för AXA Ski Marathon med ett mycket starkt startfält. Förhoppningsvis kan man genomföra nästa års tävling vid Lugnet i Falun.

Resultat finns här.

 

Siste nyheter

Alfred Buskqvist vann SM på rullskidor i Lidköping. FOTO: Instagram Alfred Buskqvist.

Buskqvist och Olsson svenska mästare i Lidköping

Det blev klara svenska mästare när SM på rullskidor i fri stil avgjordes i Lidköping på söndagen. Alfred Buskqvist, IK Stern vann H 21 med 25,1 sekunder före Axel Bergsten, IFK Skövde SK. I D 21 vann ...
stafett_blink

Sju lag åker Blink Team Classic under 12 timmar

Under söndagen så avslutas Skifestivalen Blink i Norge med Blink Team Classic. Sju team tävlar om att åka så långt som möjligt på 12 timmar. Lagen består av två herrar och en dam. Tävlingen startade 0...
logo_lvsk

Dags för SM- och tävlingspremiär i Lidköping

Efter en vår och stora delar av sommaren då tävlingsverksamheten legat nere så är det äntligen dags för officiell premiär av säsongen 2020/2021 nu på söndag 8 augusti. Under en intensiv dag blir det ...