Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Rallarloppet kommer i år att avgöras på en varvbana med konstsnö. FOTO: Rallarloppet.

Rallarloppet kommer i år att avgöras på en varvbana med konstsnö. FOTO: Rallarloppet.

Rallarloppet körs på konstsnö

På söndag 2 februari är det dags för årets Rallarlopp,  i år på konstsnö vid Hallbystugan.
Det klassiska och populära Rallarloppet mellan Bottnaryd och Hallbystugan, är ett av få unika lopp vid sidan av Vasaloppet som i originaltappning körs i enkelsträckning.

Detta gör att Rallarloppet inte är vilket långlopp som helst. Arrangörerna Bottnaryds IF och IF Hallby SOK,  jobbar med det unika konceptet och utmaningen som det idag innebär att ha start och mål på olika platser. Rallarloppet som kördes första gången 1968, då över 60km Jönköping-Ulricehamn, har sedan 1994 körts över 40km mellan Bottnaryd  och Hallbystugan (Jönköping).

Denna snöfattiga vinter så blir det dock reservalternativet som får träda in med konstsnö och varvbana, då snötäcket väster om Jönköping bara utgörs av några centimeter lätt puder. Arrangörerna har hoppats på påspädning ovanifrån och  väntat in i det sista innan man tog beslut  att ändra årets lopp till varvbana på konstsnö.  
Nu blir det likt som för två år sedan 2012, Hallbystugans konstsnöanläggning som räddar årets Rallarlopp. En konstsnöanläggning som till denna vinter kraftig har förstärkt kapaciteten med utbyggnad av både pump- och elkapacitet samt nya snökanoner. Dessutom med betydligt miljövänligare och effektivare tillverkning.

Rallarloppet 40 km samt KortRallarn över 20 km kommer ha tävlingscentra vid Hallbystugan Skidstadion med gemensam start kl 10.00 söndag morgon.  Banan över 4km (kan eventuellt bli längre varv om mer natursnö faller) innehåller blandad åkning, fina lätta stakpartier samt varierad kupering med en lång slakmota som efter några varv kommer att kännas för samtliga åkare.

För att samtliga åkare ska erbjudas så bra förutsättningar som möjligt på en varvbana  så är antalet startande begränsat i år till 300. Kan jämföras mot förra året när loppet kunde köras hela den klassiska sträckningen mellan Bottnaryd och Hallbystugan på natursnö.

 Då var det nästan 900 åkare som kom till start.  Rallarloppet lockar brett spann av skidåkare, från elitåkare som hemmahoppet och fjolårssegraren Oskar Lund, till breda massan av Vasloppsåkare och vardagsmotionärer. Rallarloppet har blivit mycket populärt bland danska skidåkare och ett stort antal från vårt västra grannland är anmälda även i år.
Rallarloppet har ambitionen att vara Södra Sveriges största skidfest och de år likt 2013 och 2010 när loppet gått i orginalsträckning så lever det helt klar upp till ambitionen.  Reservalternativet med konstsnö gör att loppet får kontinuitet och sedan nystarten 2009, då arrangörsklubbarna bestämde sig för att satsa så har loppet körts varje år, varav två år på konstsnö.

– Vi ser fram emot en fin skidfest vid Hallbystugan på söndag och kan utlova fina förhållanden för samtliga åkare i årets Rallarlopp, hälsar Tomas Pettersson Hjelmkvist biträdande tävlingsledare från IF Hallby SOK.

Rallarloppet innehåller sedan 2012 även CykelRallarn (mtb) 1 juni över 60 km, vilket är seedningsgrundande till CykelVasan samt LöpRallarn 13 september över 20 km. För de som genomför samtliga tre delar i Rallarloppen under året erhåller man titeln och den speciella Rallarmedaljen.Rallarloppet ingår även i Smålands långloppsserie.  

Mer info:  
www.rallarloppet.se

Senaste nyheterna

startlistbild_eld

Startlistor Engadin La Diagonela

Lördag morgon är det dags för en efterlängtad start på Visma Ski Classics säsong XI. Du ser loppet på kanal 9 där Roberto Vacchi och Oskar Svärd kommenterar. Sändningen startar 08.00. Startlistor finn...
Sebastian Samuelsson förde upp Sverige från elfte till sjunde plats på stafetten i Oberhof. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Stafettseger till Frankrike – Sverige sjua

Martin Ponsiluoma bommade bort Sveriges chanser till en framskjuten placering på stafetten i Oberhof. Sebastian Samuelsson avancerade dock från elfte till sjunde plats på slutsträckna. Frankrike vann...