Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Lars Suther på väg mot målet på Östfjället strax före Viktor Thorn. FOTO: Johan Trygg.
Lars Suther på väg mot målet på Östfjället strax före Viktor Thorn. FOTO: Johan Trygg.

Suther och Gräfnings - kung och drottning

Lars Suther, IFK Mora SK och Maria Gräfnings, Falun Borlänge och Team Sysarb Oneway, där har vi segrarna i totalen av King of the Hill Sälen på torsdagen.
– Det var två tuffa race med mycket syreupptag, sammanfattade Suther.

För de som genomförde hela tävlingen med först 12,5 kilometer cykel och sedan 11,5 kilometer rullskidor blev det en rejält svettig utmaning i den tuffa värmen.

Sent anmälda Lars Suther tog täten i totalen under cykelmomentet.

Hade du någon taktik på den inledande cyklingen?
– Nej, det var fullt blås hela vägen men jag tycker gick bra. Det var lite tuffare på mitten av banan än vad jag räknat med, berättar Lars.

På cyklingen hade Lars en kamp men Ulricehamns Erik Wickström som också åkte båda loppen. Suther var lite starkare på slutet och nådde toppen vid Gustav Express i Lindvallen 40 sekunder före efter 12,5 kilometers uppförscyklande.

Lars åkte in som åtta och Erik som nia i cykelmomentet. Vann gjorde Matthias Wengelin före Magnus Darvell på dryga tre minuter snabbare tid.

Se gällde det att ladda om snabbt.

– Det var ju en och en halv timme till start när man kom ner så det var att sätta sig i skuggan och äta en lätt lunch, berättade Lars.

Hur var det att ge sig ut på rullskidorna så tätt efter cykelloppet?
– Man kände av benen en del sen cyklingen. Men det var ändå en lutning som gjorde att det var bäst att åka stakning med frånskilt en stor del, menade Suther.

Juniorlandslagsmannen Viktor Thorn, Ulricehamns IF, visade bra klass under loppet när han pressade Lars Suther hårt hela vägen upp till toppen av Östfjället en bit från Högfjällshotellet.

– Det var tufft och en svår nöt att knäcka. Jag tryckte på en del mot spurtpriset och fick en lucka som jag kunde hålla, berättade Lars och fortsatte:

– Det var en kul och bra dag. Tuffa race med mycket syreupptag.

v_thorn.jpg
Ulricehams Viktor Thorn åkte starkt och var precis bakom Lars Suther upp till toppen. FOTO: Johan Trygg.

– Jag bestämde mig sent för att åka loppet. Har varit här på träningsläger under veckan. Men det kändes riktigt bra och jag är klart nöjd med min insats, berättade Viktor Thorn.

I damklassen tog Maria Gräfnings kommandot direkt när hon var nästan fyra minuter före teamkompisen Kristina Roberto, Karlslund på cyklingen.

– Det var spännande och roligt. Jag har aldrig cyklat nån tävling förut. Jag är supernöjd med dagen men hade jag vetat att jag hade så mycket ledning på cykeln hade jag kanske sparat lite på krutet. Nu körde jag järnet på cykeln, berättade Maria.

maria_g.jpg
Bästa dam totalt, Maria Gräfnings, på toppen av Östfjället. FOTO: Johan Trygg.

– Det var en jätterolig tävling som jag tror kan växa. Vore kul om fler tjejer även vill köra cykeldelen.

Nu var Maria trea i mål på rullskiddelen. Snabbast var Stina Nilsson, IFK Mora SK men hon var hårt utmanad av Falun Borlänges Emma Eriksson.

– Det var kul och jag är nöjd. Jag fick kämpa hela vägen upp, berättade Stina.

Du funderade inte på att åka cykelloppet också?
– Jo, jag har tänkt på det men tycker det här passade bäst in i träningen, menade Stina.

lars_stina.jpg
Snabbast på rullskidorna var Lars Suther och Stina Nilsson och då blev de båda IFK Mora-åkarna så här glada. FOTO: Johan Trygg.

Tävlingsmodellen med två olika lopp inom kort tid på cykel och rullskidor passar förstås skidåkare perfekt. King of the Hill Sälen har alla möjligheter att växa både på elit- och motionssidan kommande år.

Kul var också att några av elitcyklisterna ställde upp på rullskiddelen. Dels Jens Westergren som hade planerat det i förväg men också Mattias Nilsson (mycket duktig skidåkare i yngre dar) som lånade ihop utrustning och därmed fick gå ut med ledartröjan på rullskidloppet och blev trea totalt efter Suther och Wickström.

Se fler bilder på Längd.se:s facebook-sida.

Resultat finns här.

Läs mer om tävlingen på Erik Wickströms blogg.

Siste nyheter

tommy_pod

Podcast med Tommy Höglund

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppets sportchef Tommy Höglund. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.