Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Elitlägret med rekorddeltagande har pågått i Idre Fjäll under veckan. FOTO: Gunnar Hammarberg.

Elitlägret med rekorddeltagande har pågått i Idre Fjäll under veckan. FOTO: Gunnar Hammarberg.

Många juniorer har vässat formen på Idre Fjäll

Det här veckan har Svenska Skidförbundets haft Elitläger med bas på Idre Fjäll.
Intresset för lägret var rekordstort och det är givetvis mycket positivt för svensk längdåknings framtid.
– Fantastiskt att vi kan samla så många juniorer och att intresset nu är så stort, säger Gunnar Hammarberg, juniorlandslaget tränare som varit ansvarig för lägret.

Gunnar är mycket glad och nöjd med att så många juniorer vill träna och mäta sig med åkarna i juniorlandslaget

– Anders Byström och Lars Selin var de som startade upp lägren, jag tror det var 2006. Det har blivit allt mer populärt genom åren. Nu i Idre är vi totalt sett 140-145 personer, vilket är rekord. Det visar på ett jätteintresse, berättar Hammarberg.

Med på lägret är åkarna i juniorlandslaget men också en mängd åkare från stora delar av landet från de som ska börja gymnasiet i höst till de som är i slutet av junioråldern.

– Det är väldigt bra för alla juniorer som får se juniorlandslaget i träning och får ett eget bra läger med många ledare. Totalt är vi tolv ledare på plats under veckan, informerar Gunnar.

Idre Fjäll en bra träningsplats
Flera av åkarna var på plats i Idre redan i slutet av förra veckan och deltog i rullskidtävlingarna Idre Fjäll Hill Climb. Kombinationen med tävlingarna och lägret tycker Gunnar också är bra

– Idre är en väldigt fin plats att vara på. Dels för miljön, tillgången till rullskidbanan och inte minst att man har träning ifrån dörren här, säger Gunnar.

Hammarberg och de andra ledarna upplever ett riktigt bra go bland de unga svenska skidåkarna.

– Det är så kul att se engagemanget från de här junioråkarna. Det finns en bredd där också som är så viktig, säger Gunnar och fortsätter;

– Vi tycker att vi ser en effekt av det här nu med fler som fortsätter och fler som ligger lägre fram internationellt sett. Vi hade fantastiska resultat både på junior-VM och i juniorlandskampen förra vintern.

Klassiskt löptest
Veckan som gått har bjudit på mycket hård träningen.

– Mycket av träningen under lägret har varit löpning och den är ju tuff häruppe. Bland annat har vi kört det klassiska löptestet från sydliften upp till toppen. En anrikt test som kört i många år.

Lägret har pågått sedan söndag kväll och avslutas i dag fredag vid lunch.

– Många har fått chansen att verkligen ta i och mäta sig mot varandra i väldigt många pass. Det är bra för då blir det inte riktigt samma hets som det kanske kan bli annars. Man kan få kvitton på hur långt upp man har till Sveriges bästa och är man Sveriges bästa junior så är man väldigt bra i världen också. Det här är en positiv utveckling.

Nu ser Gunnar fram emot vintern med tillförsikt.

– Svensk längdåkning är i medvind. Det Kalla, Hellner, Jönsson och Olsson gör det fortplantar sig neråt i åldrarna och det är roligt tycker jag.

– Vi har ett ungt juniorlag men de är otroligt taggade. Av de som var med i juniorlandslaget i fjol så var det fem som gick in i Team 2015 och en som gick in i A-laget. Det är ju helt fantastiskt! Sen ser vi en väldigt bra återväxt till i år också. Det var fina framgångar i vintras men årets gäng kommer inte att göra bort sig, avslutar Hammarberg.

 

Senaste nyheterna

Therese Johaug vann guld I överlägsen stil på 10 km fri stil vid VM i Oberstdorf. FOTO: Christian Walgram, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Resultat VM Oberstdorf damer 10 km fri stil

Therese Johaug vann 10 km fri stil 54,2 sekunder före Frida Karlsson på silverplats. Bronset tog Ebba Andersson tolv sekunder efter Karlsson. Charlotte Kalla sexa tio sekunder från pallen.