Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Mittuniversitetet genomför en studie på traillöpning med 3D-dräkt. FOTO: Nationellt vintersportcentrum.

Mittuniversitetet genomför en studie på traillöpning med 3D-dräkt. FOTO: Nationellt vintersportcentrum.

Världsunik studie om traillöpning med 3D-dräkt

Nationellt vintersportcentrum vid Mittuniversitetet genomför en studie på traillöpning. För första gången mäts hela kroppens rörelser, syreupptagning och trycket vid fotnedsättning med hjälp av en 3D-dräkt, sulor med tryck- och kraftregistrering och ett portabelt syreupptagningssystem.
Intresset för studien är stort, löpning i terräng har vuxit enormt de senaste åren.

– Studier på löpning finns det massor av, men aldrig en så omfattande studie där terrängen är så svår, berättar Glenn Björklund, centrumledare på Nationellt vintersportcentrum.

Kring stadslopp är kunskapen god och man vet mycket om vad som ger en bra, energieffektiv löpning. Vid traillöpning är förutsättningarna som man måste ta hänsyn till många fler. Underlaget är ojämnt och av olika typ som grus, sten, och rötter.  I den miljön är det inte längre givet vad som ger bäst prestation.

– Vad vi hoppas studien kan ge är hur man effektivast springer i olika typer av terräng och lutning. Det kan handla om hur man rör armarna, fotnedsättningen, kroppens lutning vid uppförs- eller nedförsbacke för att nämna några saker, säger Glenn Björklund.

Ett tio-tal löpare har med 3D-dräkten, trycksulor och syreupptagningssystem tagit sig igenom en åtta kilometer lång bana i Östersund över stock, sten och uppför branta stigningar. 3D-dräkten har gyro, accelerometer och mäter jordens magnetfält för att positionera kroppens delar i rummet. Innan studien görs även omfattande mätningar på löparna som till exempel, muskelmassa och fetthalt för att veta förutsättningarna. Löparna som deltar i studien är på elitnivå.

Kläd- och skoföretagen Craft och Icebug bidrar till studien. Data om hur man rör sig och fotnedsättning kommer att bidra till utveckling av nya förbättrade produkter. Studien delfinansieras av Peak Innovation.

Fakta Nationellt vintersportcentrum: Nationellt vintersportcentrum är ett forskningscenter vid Mittuniversitetet och världsledande inom främst skidforskning. Det är ett olympiskt testcentrum för vinteridrott i Sverige som samverkar med ledande företag inom sport och outdoor-sektorn.

Fakta traillöpning: Traillöpning är löpning på naturstig. Intresset för tuffare alternativ till stadslöpning har vuxit lavinartat de senaste åren. Sveriges största tävlingsarrangemang för traillöpning är Axa Fjällmaraton.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren är ute efter revansch och nya segrar i Visma Ski Classics kommande vinter. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Johansson Norgren vill ha revansch

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, hade chansen att vinna Visma Ski Classics totalt för sjätte säsongen i rad i vintras. Köldskadorna hon fick på säsongens första lopp, Engadin La Diagonela...
Det blir fler och fler damåkare i Visma Ski Classics. När säsong XI sammanfattas så är 33 procent av Pro Teamens åkare damer.

Rekordmånga damåkare i Visma Ski Classics

När Visma Ski Classics säsong XI sammanfattas kan vi dra slutsatsen att andelen damåkare i Pro Touren ökar. Nu är 33 procent av Pro Teamens åkare damer - mer än någonsin tidigare och det är ett nytt r...