Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Rottefella fortsätter sin utveckling tillsammans med sina partners; Fischer, Madshus, Rossignol och Alpina. FOTO: Rottefella.
Rottefella fortsätter sin utveckling tillsammans med sina partners; Fischer, Madshus, Rossignol och Alpina. FOTO: Rottefella.

Rottefella fortsätter sin utveckling

Häromveckan gjorde Längd.se ett spännande besök hos Rottefella.
Den norska bindningstillverkaren ligger verkligen i framkant och har 100 procent kontroll på tillverkningen i sin egna fabrik söder om Oslo.
Även om Rottefella tog 93 procent av medaljerna i Sotji så slår man sig inte till ro för det.

I början på året meddelade Rottefella att man inför den här säsongen skulle ta över sin egen distribution i Sverige. Syftet var att kunna jobba på samma sätt som i Norge, direkt mot återförsäljarna.

– Det var en lång process innan vi blev klara med detta. Vi har haft ett mycket bra samarbete med Backcountry och deras VD Sven-Gunnar i Sverige som har haft huvuddsäljet av våra bindningar till Sverige i många år. Men vi kom fram till att det här är det bästa sättet att jobba på, berättar Hanne Lyngaas, säljansvarig för Norden, och fortsätter:

– Vi har ett nära samarbete med våra partners Madshus, Fischer, Alpina och Rossignol i Sverige. Tillsammans med dem kan vi göra bra kampanjer och öka skidglädjen i Sverige. I år kör vi en kampanj tillsammans som gör det lättare att bytta til Rottefellas nyaste bindningar och samtidigt behålla favorittskidorna.  Vi ger ut en gratis monteringsplatta med alla våra skopartner. Kampanjen heter Love your skies....

Rottefella har tagit beslutet att ha all tillverkning på plats i fabriken i Norge. Företaget håller till i Klokkarstua nära Drammenfjorden en timmes bilresa söder om Oslo.

hanne_johan_rottefella.jpg
Rottefellas säljansvarige, Hanne Lyngaas och Längd.se:s Johan Trygg diskuterar bindningar i Rottefellas egen plastfabrik. FOTO: Rottefella.

Det är en stor fördel. När vi har idéer att testa kan vi direkt kliva in i fabriken och snabbt prova oss fram, berättar Hanne Lyngaas.

Ett genombrott för Rottefella är förstås NIS-plattan som i dag sitter på skidor från Madshus, Fischer, Rossignol och Peltonen. Fördelen att lätt kunna flytta bindningen på skidan uppskattas av många. En stor fördel är givetvis att man enkelt kan flytta bindningen framåt för att få ett bättre fäste om man är ute och åker.

Detta är orsaken till att så många skidåkare  ser fördelarna med de små justeringar man kan göra med Rottefellas bindningssystem.

Till exempel en så kallad Xcelerator SSR Skate-bindning som gör att man får en bättre vinkel i skaterörelsen. Den neutrala positionen man behöver när man åker snabbt på skidor.

– Ingen går på skidor i höga klackar, ler Hanne,... det er bara när vi tjejer ska piffa oss och går ut på fest.

– Marit Björgen var lyrisk första gången hon åkte med den. Hon sa ”vad har ni gjort med skidorna?”, berättar Hanne vidare.

marit_bindningar_rottefella.jpg
Marit Björgen hade en egen låda med juniorbindningar till skidglada tjejer i fabriken. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

En annan sak är de olika flexkuddarna. Det finns både en hårdare och en mjukare kudde för skate respektive klassiskt.

– Det var en svensk juniortjej jag träffade i tunneln i Torsby som fick prova den mjukare flexkudden och direkt fick ett bättre fäste på skidan. För lättare åkare kan det vara det lilla extra som behövs för att lättare trycka ner skidan, förklarar Hanne.

Nyligen lanserade Rottefella en ny barnbidning som ska göra det lättare att komma i och ur skidorna. Men inte bara det. För att göra bindningen lite mer personlig och samtidigt lätt kunna urskilja sitt eget skidpar kan man byta öppningshandtaget som kommer i flera färgglada varianter.

– I Norge er barnen födda med skidor på fötterna…  I Sverige har vi många barn... och har vi ett gemensamt branschansvar för å ge barnen en bra utrustning första gången de åker längdskidor. Det är morgondagens Vasaloppsåkare, säger Hanne.

barnbindning_rottefella.jpg
Nästan som godis. Rottefellas nya barnbindning kommer med flera färgglada varianter på öppningshandtagen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Längd.se bjöds på en spännande rundtur i fabriken. Här har man alltså en egen platsfabrik där man spottar ut bindningsdelar på löpande band från hypermoderna maskiner och som bidrar till ökad skiglädje över hela världen.

Bindningarna monteras sedan ihop för hand av rutinerade personal innan de packas och skeppas ut över världen.

montering_exercise_rottefella.jpg
Rottefella fyller den svenska marknaden med Exercise-bindningar. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

– Vi tar miljöansvar och sänder ut våra bindningar i rationella butiksförpackningar till våra butiker, något vi har fått mycket god respons på från våra kjedje-samarbetspartners, kvittrar Hanne.

Siste nyheter

Oskar Kardin vann Grönklitt Hill Race sex sekunder före Calle Halfvarsson. FOTO: Marcus Laggar.

Kardin tätt före Halfvarsson - Britta klar vinnare

Grönklitt Hill Race, som avgjordes i regnrusk på lördagsmorgonen, såg Oskar Kardin och Britta Johansson Norgren som segrare. I herrklassen var ett åtta åkare med till avgörandet upp till Toppstugan i...
petter_podcast

Podcast med Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics poddcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar. I intervjun berättar Petter bland ann...