www.langd.se

Hanna Falk byter till Alpina skidskor inför VM-vintern. Här är Hanna med deras nya carbonpjäxa som vi också kommer se på bland annat Charlotte Kalla, Johan Olsson och Marcus Hellner i vinter. FOTO: Lars-Åke Blom.
Hanna Falk byter till Alpina skidskor inför VM-vintern. Här är Hanna med deras nya carbonpjäxa som vi också kommer se på bland annat Charlotte Kalla, Johan Olsson och Marcus Hellner i vinter. FOTO: Lars-Åke Blom.

Hanna mot toppen i nya pjäxor

Hanna Falk jobbar med många bitar i sin väg tillbaka mot världscup-pallen.
En av bitarna är ett byte av skidskor och bindningar till Alpina/Rottefella.
– Jag har testat under lång tid och Alpina-pjäxan passar min fot mycket bra och ger mig en bra känsla, berättar Hanna för Längd.se.

Ett byte av skidskor är kanske inte så anmärkningsvärt. Charlotte Kalla har ju också bytt från Salomon till Alpina inför den här säsongen.

Det som gör Hannas byte lite mer anmärkningsvärt är att eftersom hon åker på Atomic skidor så är det naturliga valet en Salomon/Atomic-sko också, eftersom de är deras eget bindningssystem.

– Jag har alltid åkt med Salomonskor tidigare så jag hade egentligen ingen referens. Men jag började testa och även om det inte var ett lätt beslut så valde jag till slut Alpina. Både stora och små detaljerna är viktiga när man ska tävla mot de bästa, säger Hanna.

Detta betyder att Hanna har och kommer att skruva NIS-plattor i sina Atomic-skidor.

– Det är smidigt då kan jag lätt  byta mellan de olika bindningstyperna från Rottefella, förkarar Hanna.

Det är både i klassiskt och skejt som Hanna känner att bytet varit positivt.

– Det känns mycket stabilt och bra när jag åker och det är lätt att få fäste i klassiskt. I skejt kommer jag åka med den nya carbonpjäxan som känns mycket fin.

Efter några besvärliga säsonger där Hanna bland annat drabbades av Twar blev förra vintern betydligt bättre.

Ulricehamnstjejen vann SM-guld på sprint men var också sexa och sjua på distansloppen. Något OS i Sotji blev det dock inte för Hanna som slog igenom med blixt och dunder säsongen 2009-2010 då hon 20-åring vann världscupsegrar på sprinttävlingarna i Düsseldorf och Otepää. Vid OS i 2010 gick hon till kvartsfinal i sprinten.

Nu är förstås siktet inställt på vinterns världscup och VM i Falun, orten där Hanna bor sedan några år tillbaka. Efter bra sommarträning så kraschade Ulricehamnsåkaren på rullskidor och skadade ledbandet i tummen rejält.

– Jag blev ganska mörbultat överlag också, berättar Hanna.

En överansträngning i ena foten gjorde inte saken bättre. Men med alternativ träning har Hanna ändå kunnat hålla igång under hösten och nyligen när hon var med Team 2015 på Fuerte Ventura så kunde hon äntligen åka rullskidor för fullt.

– Det var första veckan jag kunde köra för fullt. Men efter sex veckor med gips så är man inte så starkt i handen.

När gipset satt på fick Hanna vara lite uppfinningsrik för att kunna åka rullskidor. Med ett gammalt ”Gunde-handtag” på ena staven och sönderklippt handske så fungerade det dock.

hanna_gundehandtag.jpg
Det gäller att vara uppfinningsrik när man är skadad. Hanna med ”Gunde-handtag” och sönderklippt handske så det gick att åka med gipsad tumme. FOTO: Hanna Falk.

Siktet är inställt att ta sig tillbaka till toppen.

– Målet är att ta ytterligare steg. Jag vet vad jag kan prestera och ska ta mig tillbaka, säger Hanna.

Säsongen närmar sig med stormsteg men snöläget är ju inte vad en skidåkare önskar sig när vi snart kliver in i november.

– Men jag blir inte så stressad av det. Jag är ju uppväxt i södra Sverige. Sen har jag varit några vändor till Torsby och åkt i tunneln, avslutar Hanna.

 

Siste nyheter

Anton Karlsson närmast före sambon Elin Mohlin och Britta Johansson Norgren på Lager 157 Ski Teams senaste läger i Torsby. FOTO: Lager 157 Ski Team.

Anton på väg mot sin efterlängtade comeback

I december opererade Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, sig för diskbråck. Han missade hela Ski Classics-säsongen men kunde se sin lagkompisar rada upp starka prestationer. Nu är Anton på väg tillba...
230 rullskidåkare från 20 länder deltog på  Virtual Alliansloppet i helgen. FOTO: Alliansloppet.

Thyli snabbast på Virtual Alliansloppet

Andra deltävlingen av Virtual World Classic Tour, Virtual Alliansloppet, genomfördes i helgen. 230 rullskidåkare från 20 länder deltog. Snabbast var norrmannen Vetle Thyli, Team Kaffebryggeriet. Thyli...
Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...