Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Anna Haag är en av toppåkarna som ställer upp i välgörenhetstävlingen World Cup Charity Sprint i Östersund 12 februari. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Anna Haag är en av toppåkarna som ställer upp i välgörenhetstävlingen World Cup Charity Sprint i Östersund 12 februari. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Haag och Randall sprintar för barn på flykt

OS- och VM-guldmedaljörerna Anna Haag och Kikkan Randall är två av toppåkarna som ställer upp i välgörenhetstävlingen World Cup Charity Sprint i Östersund 12 februari där publikintäkterna går till att köpa vinterkläder till barn på flykt.
– Det känns bra att kunna bidra till något som kan hjälpa utsatta människor, och speciellt att jag gör det genom att få göra det jag älskar,  åka skidor och tävla, säger landslagsstjärnan Anna Haag om UNICEF-projektet.

Det var världscuparrangörernas projektledare i Östersund, Mathias Fredriksson, som kläckte idén om en välgörenhetstävling.

När Mathias själv höll på avrunda sin aktiva karriär auktionerade han ut sin skidutrustning och lät behållningen gå till välgörenhet i UNICEF-regi.

– Det känns inte mer än rätt att dela med dig till människor i nöd. För mig kändes det mycket tillfredsställande att verka för bättre liv åt andra. Jag är övertygad om att mina skidvänner tycker det samma och ställer upp på det här arrangemanget som jag önskar ska sprida sig och bli en utmaning även för arrangörerna av VC-avslutningen i Oslo och Holmenkollen i mars.

Som ambassadör till World Cup Charity har Mathias Fredriksson fått en elitåkare med hjärtat på rätt ställe – Anna Haag!

– Flera idrotter och evenemang bidrar till välgörenhet och självklart ska också längdskidor gör det. Det känns extra kul att just Östersund går i bräschen för detta och förhoppningsvis blir det ett återkommande inslag på världscupen då och då varje år.

Och Haag låter meddela att hon redan börjat ragga deltagare till välgörenhetssprinten: – De flesta landslag ligger ju på läger inför VM denna period, men jag har i alla fall fått klartecken av Kikkan Randall. Några norskor är tillfrågade men det beror på när de reser ner från höjden om de kan vara med eller inte. Och sen räknar jag självklart med att fler ur det svenska laget ställer upp. Jag hoppas få med mig åkare från fler nationer och passar det bara in i deras upplägg inför världscupen i Östersund är jag säker på att de ställer upp för en sådan god saks skull.

World Cup Charity Sprint är både en individuell ungdomstävling och en skidstafett som inleder världscupshelgen i Östersund den 12 februari.

– Alla kan delta för att göra skillnad. Som extra krydda kommer varje lag toppas av någon etablerad åkare i världseliten. Allt överskott går oavkortat till UNICEF. Det kommer också startas auktioner på utrustning från världscupsåkarna där pengarna också oavkortat går till UNICEF, berättar Mathias Fredriksson.

– Längdskidor är en av våra mest folkkära idrotter och vi är oerhört glada över att Mathias Fredriksson och toppåkare som Anna Haag och Kikkan Randall valt att engagera sig för de barn på flykt som nu är i akut behov av varma vinterkläder, säger Per Westberg, vice generalsekreterare på UNICEF.

Senaste nyheterna

Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...
Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...