Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Starten på Hälsingeleden i Harsa 2013. 15 februari är det dags igen. FOTO: Rehns BK.

Starten på Hälsingeleden i Harsa 2013. 15 februari är det dags igen. FOTO: Rehns BK.

Bollegården mål för Hälsingeleden på Skidor

Det klassiska långloppet Hälsingeleden på Skidor, som arrangeras av Rehns BK från Harsa till Bollnäs den 15 februari, återför målsnöret till Skidstadion vid Bollegården.
Nytt för i år är även att Hälsingeleden är seedningsgrundande för Vasaloppet, vilket innebär att den som gör en god insats på tävlingen kan förbättra sin startposition i Sälen.

– De senaste åren har loppet avslutats vid Sporthallen i Bollnäs, men i och med Bollegårdens nyöppnande finns nu tillräckliga resurser för mat, dusch och omklädning där, säger Pär Olofsson, ordförande i Rehns BK.

Söndagen 15 februari 09.00 går starten i Harsa för den som väljer att åka hela det natursköna loppet på 57 kilometer. Spåren passerar vätskekontroller vid en rad fornstora fäbodvallar med hälsingenamn som Hästberg, Byvallen, Möckelåsbo.

I Acktjärbo erbjuds även varm soppa och där startar den kortare banan 10.00 för den som nöjer sig med 23 kilometer.

Spåren fortsätter med en lång utförslöpa över 6 kilometer mot Nyfors och Bergebo för att alltså avslutas vid Bollegården. Den något avkortade slutsträckan kompenseras med en extra sväng över myrarna i Acktjärbo varför banlängden förblir oförändrad.
    
– Prepareringen av spåren pågår för fullt. I år ser förutsättningarna riktigt bra ut längs hela sträckan, säger Pär Olofsson.

Det var på 70-talet som Hälsingeleden på Skidor startades som ett av få genuint naturliga skidlopp genom vildmark från en ort till en annan, till skillnad från den vanligaste tävlingsformen i slingor. Efter några snöfattiga år på 80-talet lades evenemanget i träda för att återupptas 2010.

Loppets hemsida finns här.

 

Senaste nyheterna

Peppe Femling fick en mardrömsstart på stafetten i Antholz med tre straffrundor. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Frankrike före Norge – Sverige hopplöst efter

Peppe Femling åkte första sträckan för Sverige på skidskyttestafetten i Antholz och det blev en mardrömsstart. Med tre straffrundor var dagen förstörd för det svenska laget. – Helt bedrövligt. Formen...