Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Martin Hammarberg, Andreas Holmberg, Markus Lundholm, Erik Rost, Tove Alexandersson och Magdalena Olsson. Alla EM-medaljörer i Schweiz häromveckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Martin Hammarberg, Andreas Holmberg, Markus Lundholm, Erik Rost, Tove Alexandersson och Magdalena Olsson. Alla EM-medaljörer i Schweiz häromveckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Krönika: Skidorienterarna i skymundan

I dag avgjordes SM i skidorientering med prolog och jaktstart vid Ånnaboda skidstadion.
Ett mästerskap helt i skymundan för publik och press.
I går var det fullt på skidstadion när SM-stafetten genomfördes och i morgon och på söndag kommer det vara likadant.
Men de svenska världsstjärnorna i skidorientering, som precis kommit hem med en hel hög medaljer från EM i Schweiz, tävlade i dag framför de närmast sörjande.

Olika äro livets lotter.

Längdåkarna jagas av press och fans och får knappt en lugn stund. När de tre skidorienterande medaljörerna i herrklassen eftermiddag kom till presscentret efter tävlingen var det ingen mediarepresentant som ville prata med dem.

Nu ska vi inte överdriva. Visst fanns några lokaltidningar på plats vid målet och intervjuade där. Men Expressen, Aftonbladet eller Dagens Nyheter hade ingen fråga till Andreas Holmberg hur han lyckades hålla undan tre jagande världsmästare som Erik Rost, Peter Arnesson och Andrey Lamov. Lamov som är klubbkompis med Andreas i IFK Mora och dagens världsetta i skidorientering.

andreas_motguld.jpg
Andreas Holmberg på väg mot guld. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Inte heller stod det några på rad för att fråga ut Tove Alexandersson. En av Sveriges bästa idrottare alla kategorier, nyligen nominerad till Idrottsgalan för sin framgångar som orienterare, både med och utan skidor på fötterna.

Ingen var det heller som ställde någon fråga hur det var att åka upp och ner gång på gång för backen där längdåkarna föll som käglor häromdagen.

Det hade ju varit alldeles perfekt för skidorienterarna om de kunnat få tävla här i Ånnaboda i samband med någon längdtävling med mycket publik. Med GPS-uppföljning och bilder från terrängen på storbildskärm hade det förstås varit kul med en stor publik på plats.

gps.jpg
Spännande GPS-uppföljning på storbild. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu missades chansen att synas inför en större publik. Vems fel var det? Arrangörens? Svenska Orienteringsförbundet som inte stod på sig? Svenska Skidförbundet som inte ville ha störande moment?

Om det nu var Svenska Skidförbundet som satte stopp så borde de tänka om. Även om nu skidorientering till hör Svenska Orienteringsförbundet sedan en tid tillbaka så borde de båda sporterna samarbeta mer i alla fall.

Kanske har man inte koll på eller har glömt bort att några av de som åkt i längdlandslaget i vinter har en bakgrund som skidorienterare så som Martin Johansson, Johan Edin, och Gustav Nordström och Helene Söderlund. Fyra idag var också junioren Hanna Eriksson, tidigare vinter juniorcupstvåa i längdåkning i Piteå.

Resultat, SM i jaktstart
Damer

1) Tove Alexandersson, Alfta-Ösa OK 29:18
2) Magdalena Olsson, IFK Mora OK +3:02
3) Evelina Wickbom, Sävast Ski Team IF +3:06

dampallen.jpg
SM-medaljörer. Evelina Wickbom, Tove Alexandersson och Magdalena Olsson. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Herrar
1) Andreas Holmberg, IFK Mora OK 30:01
2) Erik Rost, Alfta-Ösa OK +28
3) Peter Arnesson, Bottnaryds IF +40

herrpallen.jpg
SM-medaljörer. Peter Arnesson, Andreas Holmberg och Erik Rost. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

 

Siste nyheter

I sommar blir rullskidtouren World Classic Tour virtuell och alla som vill kan delta och samtidigt stötta sitt favoritteam. FOTO: World Classic Tour.

World Classic Tour blir virtuell

Femte upplagan av rullskidtouren World Classic Tour ställs in på grund av Covid-19. Nu lanseras istället Virtual World Classic Tour. Det är öppet för alla intresserade att delta och man kan stötta s...