Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Erik Wickström och Teemu Virtanen ska åka så långt som möjligt på 24 timmar på Åresjön. FOTO: Video Årefjällsloppet.
Erik Wickström och Teemu Virtanen ska åka så långt som möjligt på 24 timmar på Åresjön. FOTO: Video Årefjällsloppet.

24 timmars världsrekordförsök på Åresjön

Hur långt kan du staka under 24 timmar?
Det nuvarande världsrekordet i längdskidåkning är 433 kilometer och hålls av finländaren Teemu Virtanen.
Årefjällsloppet 24 timmar ett världsrekordförsök där Teemu ska försöka förbättra sitt rekord och utmanas samtidigt av den svenska längdskidåkaren Erik Wickström.

– Det blir spännande att testa kroppens gränser och det kommer bli en utmaning både psykiskt och fysiskt, säger skidkonnessören Erik Wickström, som har slutat 25:a i Vasaloppet och vunnit Engelbrektsloppet.

Se trailer till eventet här:


 Världsrekordförsöket kommer att starta kl 10.00 27 mars och avslutas 10.00 28 mars på en enkilometerslinga på Åresjön. De första åkarna i Årefjällsloppet 7.5 går i mål cirka 11.45.

– Ultratävlingar har vuxit fort inom löpning och jag tror det här kan vara ett startskott för liknande tävlingar inom längdskidor. Världsrekordet beror mycket på vädret och om vi lyckas hålla mentalt fokus, fortsätter Erik.
 
Teemu Virtanen innehar det nuvarande världsrekordet och vet vad som väntar.

– I en sån här tävling lär du dig väldigt mycket om dig sälv. Hur mycket du klarar av och hur mycket du kan pressa dig själv. När du tror att du ska dö, är du bara halvvägs till målet. Du kan pressa dig så otroligt mycket mer än vad du tror och det är verkligen något jag har lärt mig genom 24 timmar, 433 kilometer är riktigt långt, som fem Vasalopp efter varandra... säger Teemu.
 
Utmanare från fler länder kan tillkomma.

För mer information om Årefjällsloppet 24h besök www.arefjallsloppet.se

Fakta:
Datum: 27-28 Mars 2015
Tid: 24 timmar 10.00 - 10.00
Deltagare: Teemu Virtanen FIN och Erik Wickström SWE ev. fler
Distans att slå: 433459m (433,459km)
Teknik: Klassisk teknik
Plats: Åresjön, Åre Sverige

 

Siste nyheter

Stomprogrammet för rullskidor 2020 har blivit uppdaterat. FOTO: Längd.se.

Uppdaterat stomprogram rullskidor 2020

På grund av att världscupens tävlingsprogram för 2020 har uppdaterats så ändras stomprogrammet för rullskidor. Stomprogrammet innehåller de största rullskidstävlingarna i landet samt datum för världsc...
Podcasten Lagom Kondition med Niklas Bergh och Vasaloppscoachen Erik Wickström har Max Novak som gäst i senaste avsnittet. FOTO: Lagom Kondition.

Max Novak berättar om sin träning

I vintras slog Max Novak igenom med dunder och brak i Visma Ski Classics. I veckans avsnitt av podcasten Lagom Kondition berättar han om träningen som fick honom att etablera sig i långloppseliten.