Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Är det någon som hade tippat den här resultatlistan så går det bra att höra av sig.
Är det någon som hade tippat den här resultatlistan så går det bra att höra av sig.

Krönika: En resultatlista omöjlig att tippa

Charlotte Kalla vinner med 41 sekunders marginal. Heidi Weng är bästa norska som 22:a nästan två minuter efter Kalla.
USA:s Jessica Diggins blir tvåa, och en ännu större sensation, landsmanninan Caitlin Gregg tar bronset 1,7 sekunder före Maria Rydqvist.
Norge vallar bort sig fullständigt. Ska det kunna hända världens största skidnation?

Det svenska vallateamet hade bra koll på att det var snöfall på gång, detta med god hjälp av meterologen Tomas Mårtensson. Charlotte Kalla hade två par med sig fram till start och beslutet vilka skidor det skulle bli togs bara ett par minuter före start.

kalla_backstage.jpg
Guld-Charlotte på väg från blomsterceremonien för att möta en stort pressuppbåd. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

De amerikanska tjejerna hade helt klart toppskidor idag också. Där med en svensk i högsta grad inblandad också, deras vallachef Peter Johansson.

För den norska vallachefen Knut Nystad är det en tung dag. Minnena från Sotji lär dyka upp i huvudet.

”Det här var det bästa vi klarade idag, och det var inte bra nog. Det är ett team som står bakom och idag var inte teamet tillräckligt bra”, sa Nystad till Langrenn.com.

Man funderar ju på om det här ska kunna hända en nation som Norge som har så stora resurser. Men det visar bara på hur många faktorer som spelar in för en vallning på den här nivån. När Weng är nästa två minuter bakom och Johaug och Björgen över två minuter efter trots att det ”bara” handlar om glidvallning.

kramkalas.jpg
Rikard Grip har kramkalas efter Kallas guldkross. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu har Sverige övertaget på vallafronten inför fortsättningen på mästerskapet. Det lär inte sovas lugnt, om än något, bland de norska vallarna inför herrarnas 15 kilometer skejt i morgon.

Den svenske damtränaren Mattias Persson var givetvis jätteglad över Kallas seger och Rydqvist fjärdeplats. Men han kände sig också blåst den spännande kamp han sett framför sig.

Så här sa Mattias efter loppet:

”Man blev ju nästa blåst på konfekten. Vad tog den där sekundstriden vägen som vi hade hoppats på. Den försvann bara. Det nästan vart tomt när Charlotte gick i mål. Ja, de är klart liksom”.

Men dagens resultatlista är naturligtvis bra för internationell längdåkning. I Norge minskar inte längdintresset för den här vallabommen men det kan öka i andra delar av världen. Att sporten får framgångar och blir större i Nordamerika, Japan och Frankrike är förstås bra.

Fyra amerikanskor topp 15 är riktigt imponerande men Diggins som tvåa, Stephen som tia och Randall som 15:e är inte den stora sensationen, det är Caitlin Gregg som tar bronset. Givetvis hade den 34-åriga amerikanskan en fördel av sitt tidiga startnummer, tre, och där tappade väl Maria Rydqvist en bronspeng.

Gregg, som då hette Compton, åkte OS i Vancouver och blev 30:e när Kalla vann guld. Nu gör hon comeback fem år senare och tar brons. Hennes man Brian Gregg åkte OS i Sotji i fjol.

gregg.jpg
Brian Gregg, till höger, överlycklig över fruns bronsmedalj. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Så här berättar Brian som landade i Falun häromdagen för att supporta sin fru:

”Vi har Team Gregg tillsammans. Det är bara vi två. Och i vinter var det dags för Caitlin att göra en riktigt satsning igen och jag står tillbaka. Vilken fantastisk dag det här blev”.

 

Siste nyheter

Tore Björseth Berdal jublar vid sin Vasaloppsseger i fjol. Nu presenteras intressanta siffror från den aktuella anmälningsstatistiken inför årets vintervecka. FOTO: Vasaloppet.

Statistik inför Vasaloppets vintervecka

I kväll tisdag klockan 24.00 stänger onlineanmälan till Vasaloppets vintervecka 2020. Därefter är det anmälan på plats som gäller, och det går utmärkt att anmäla sig ända fram till start. Här presente...
Therese Johaug jublar och i bakgrunden ser vi en slutkörd Jonna Sundling som slutade fyra. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Johaug och Kläbo starkast i Åre-sprinten

Den norska dominansen fortsätter i Ski Tour 2020. På tisdagseftermiddagen vann Therese Johaug och Johannes Hösflot Kläbo sprinten i slalombacken i Åre. – Det var en galen tävling. Jag älskar när det ...
Klas Nilsson vann 7-mila precis som förra året. Bilden är från i fjolårets seger. FOTO: 7-mila. 

Klas Nilsson och Ida Dahl vann 7-mila

Det blev solklara segrare i både herr- och damklassen på 7-mila mellan Vindeln och Robertsfors. Klas Nilsson, Skellefteå XC/Team Igne och Ida Dahl, IFK Mora SK/Team Ramudden heter vinnarna i 50:e lopp...