Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Längd.se har testat den nya skidhallen Skidome i Göteborg som nu erbjuder skidåkning året runt. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Längd.se har testat den nya skidhallen Skidome i Göteborg som nu erbjuder skidåkning året runt. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Test: Skidome Göteborg

På en av sommarens varmaste dagar tog Längd.se:s redaktör en tur till Göteborg för lite skidåkning i nya skidhallen Skidome i Kviberg, Göteborg.
Skidome som öppnade portarna i somras erbjuder nu skidåkning året runt i cirka fyra minusgrader och på en ungefär 1,2 kilometer lång bana för både klassiskt och skejt.

Första intrycket när man kliver in i skidhallen är känslan av ett parkeringsgarage fyllt med snö. Till skillnad mot tunneln i Torsby så åker man här hela tiden på en öppen yta där spåret slingrar sig med många svängar.

För att få bort lite av den känslan så har man ställt ut en antal granar och några kortare avspärrningar. Men mer är på gång.

– Det kommer hända mycket här inne. Det kommer att bli lite mer färg på väggarna, bli lite mer liv och rörelse. Det kommer upp en bra och stor klocka, berättar Ulrika Lindberg som är skidinstruktör och PT i Skidome.

skidome_granar.jpg
Några granar är ”inplanterade” i hallen men det kommer mer interiör framöver. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Att jämföra upplevelsen att åka i Skidome jämfört med Torsby Ski Tunnel är förstås oundviklig. Upplevelsen skiljer sig ganska mycket åt.

Torsby har ju fördelen av längre backar och möjligheten att få en harmonisk åkning. Ska man åka längre pass så skulle nog de flesta välja Torsby.

Men Skidome har många fördelar.

Upplevelsen av luften i Skidome känns bra och det kan kanske bero på den öppna ytan. Att se andra åkare snurra i området är positivt. Den öppna ytan ger också fina möjligheter för träning i stora grupper. Som tränare kan man ha bra överblick över sin grupp och det ger fina möjligheter att filma.

Skidome är en bra anläggning för att träna teknik. Mycket svängar är bra för att träna balans och förmåga att stå bra på skidorna. Viktig träning för många motionärer.

Undertecknad prövade både att åka klassiskt och skejt i Skidome. Att åka skejt är roligt i och med de många svängarna och det är förstås också positivt ur tekniksynpunkt.

skidome_skejt.jpg
Det är roligt att åka skejt i Skidome. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Positivt i Skidome är också snöns konsistens. Kylrören i marken håller minus 8 grader. Snön håller runt 6 minus och sen är det ungefär 4 minus i luften. Pistning av spåren sker inte dagligen just för att snöns konsistens ska hålla sig bra och inte bli sockrig. Man pistar efter stängning två dagar i veckan. Måndag och fredag morgon är det nypistat.

Det är gymkedjan Nordic Wellness som driver Skidome. Hela byggnaden heter Prioritet Serneke Arena. Der är Serneke som har hand om pistning av spåren och snötillverkningen i Skidome.

Efter att man kört sitt träningspass i skidhallen kan man njuta fräsch omklädningsrum med dusch och torrbastu. I anslutning finns också en relaxavdelning med torr- och ångbastu samt två stora jacuzzis. Sittande i jacuzzin kan man genom stora fönster spana in i skidhallen och se andra skidåkare i farten.

Bredvid skidhallen har Nordic Wellness ett stort och mycket välutrustat gym. Hela Prioritet Serneke Arena är för övrigt Nordens största multisportanläggning.

skidome_intersport.jpg
Ingången till skidhallen är genom Intersport där man kan få hjälp med vallning, hyra eller köpa utrustning. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Vi återkommer inom kort med en artikel till från Skidome. En intervju med skidinstruktören Ulrika Lindberg som i sitt nya jobb står på längdskidor varje dag året runt.

Läs mer om Skidome och få information om öppettider och priser här:

nordicwellness.se/skidome/

 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som Forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort Det är den hittills mest omfattande ve...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...