Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Erik Wickström åkte längst i finnkampen mot Teemu Virtanen. FOTO: Magnus Östh.
Erik Wickström åkte längst i finnkampen mot Teemu Virtanen. FOTO: Magnus Östh.

Wickström vann ”Finnkampen”

Erik Wickström slog rivalen Teemu Virtanen då de möttes i en 6 timmars-kamp på rullskidor utanför Stockholm i fredags.
Erik stakade 127,1 km och har nu ett mentalt övertag inför världsrekordförsöket i 24 timmars-skidåkning 1 april i samband med Årefjällsloppet.

Som en del av förberedelserna inför försöket att slå världsrekord i 24 timmars-skidåkning på Åresjön 1 april körde boråsaren Erik Wickström och finländaren Teemu Virtanen ett pass på 6 timmars på västra delen av Vallentunasjön i fredags.

Sträckan var en slingrig och småkuperad väg på 5 km (att jämföra med slingan på Åresjön som kommer att vara 1 km) som kördes fram och tillbaka. Erik kom klart längst, 127 kilometer, och registrerade en totalstigning på 1045 meter.

– Många elitåkare har nu träningspass på 4-5 timmar som stapelvara i träningsdagboken, så för dem kanske en tur på 6 timmar inte är särskilt anmärkningsvärt. Men för mig, som inte har alls samma träningsbakgrund, blev det en rejäl kamp. Trots att det kändes relativt lugnt i början så blev det väldigt jobbigt sista 2 timmarna, säger Wickström.

erik_teemu_glada.jpg
Erik och Teemu pustar ut efter sex timmars rullskidåkning i fredags. FOTO: Magnus Östh.

Även om det inte var en tävling försökte de hålla bra marschfart, vilket 21,2 km/h i snitt på Elpex gummi-2:or inklusive pauser och 25 st 180-graderssvängar vittnar om. Det kom lite folk och åkte med som sällskap, men de fick inte lov att ligga först och ta vind.

– Det var betydligt mer kuperat än jag trodde, dessutom blev backarna märkligt nog brantare på slutet, säger Erik och skrattar. Min högra axel gör fortfarande ont nu tre dagar efter, annars känner jag mig på banan igen efter att ha tagit det lugnt.

erik_teemu_stakar.jpg
Sträckan var slingrig och småkuperad där Erik och Teemu åkte. FOTO: Magnus Östh.

Teemu har för närvarande världsrekordet i att åka skidor i 24 timmar. 433 km har han kommit, dryg 18 km/h i snitt. Det sattes i skejt i Finland i november 2010 och finns i Guiness Rekordbok. 1 april kommer förutom Teemu och Erik även ryssen Denis Kabanen att delta. Årefjällsloppet är också på jakt efter en person från Norge som vill utmana. Eventet i Åre kommer att genomföras i klassisk stil.

Läs om 24 h på Årefjällsloppets hemsida: https://www.arefjallsloppet.se/sv/24h
Läs mer om 6 timmars-event på Eriks blogg: http://erikwickstrom.se/2015/09/14/seger-i-finnkampen/

Siste nyheter

Stomprogrammet för rullskidor 2020 har blivit uppdaterat. FOTO: Längd.se.

Uppdaterat stomprogram rullskidor 2020

På grund av att världscupens tävlingsprogram för 2020 har uppdaterats så ändras stomprogrammet för rullskidor. Stomprogrammet innehåller de största rullskidstävlingarna i landet samt datum för världsc...
Podcasten Lagom Kondition med Niklas Bergh och Vasaloppscoachen Erik Wickström har Max Novak som gäst i senaste avsnittet. FOTO: Lagom Kondition.

Max Novak berättar om sin träning

I vintras slog Max Novak igenom med dunder och brak i Visma Ski Classics. I veckans avsnitt av podcasten Lagom Kondition berättar han om träningen som fick honom att etablera sig i långloppseliten.