Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
När Anders Aukland, Tord Asle Gjerdalen, Jörgen Aukland ska ta det lugnt - då går det fort. FOTO: erikwickstrom.se.
När Anders Aukland, Tord Asle Gjerdalen, Jörgen Aukland ska ta det lugnt - då går det fort. FOTO: erikwickstrom.se.

Återhämtningspass – på norskt vis

Återhämtningspass eller restitutionsøkt som det heter på norska kan se lite olika ut beroende på vilken nivå man ligger.
För Team Santander så kan det betyda fem och en halv timmes cykling i bergen på Mallorca med hårdkörning i motluten.
– Det var årets hårdaste pass alla kategorier, säger meriterade långloppsåkaren och längdåkningsprofilen Erik Wickström som var med på större delen av passet.

Just nu är Team Santander och Team Tynell på gemensamt läger på Mallorca med några ytterligare ”gästspelare” med på lägret. Bland dem finns längdåkningsprofilen och Vasalöparens chefredaktör Erik Wickström.

Erik var med på större delen av fredagens cykelpass. En punktering gjorde att han fick åka buss en bit och sedan fortsätta. Efter fyra timmar för Erik och fyra och en halv för de andra så var det tufft för Erik.

– Då vid en drickapaus fick jag näsblod. Det kanske inte var så konstigt eftersom det redan då var årets hårdaste pass alla kategorier, berättar Erik.

Då ska vi ha i åtanke att Erik är en välmeriterad skidåkare som var 37:a på Vasaloppet i vintras och 25:a året innan.

Efter fyra och en halv timmes träning var det dags för ett avslutande lagtempo sista timmen.

När bröderna Auklands team var på läger på Mallorca i fjol så hade man ett liknande pass som slutade med rejäl hetskörning i de flesta backarna. För att göra passet lite lugnare den här gången så hade man instiftat ”Quintana Open”  i en av stigningarna.

Cykelpasset startade i Can Pastilla och gick via sex stigningar på 250-450 höjdmeter. Det var endast i första stigningen det gick lugnt enligt Erik.

– Johan Olsson var uppe och kände på benen lite där, han var ofta pigg på att höja farten, men det var ingen som flög av i den backen, säger Erik.

I de kommande backar gick det hårt och gruppen splittrades upp. Sedan hade man en del pauser då man återsamlades vid sportchefen Magnar Dalens minibuss. Men vid ett tillfälle klarade inte Andreas Nygaard och de båda finländarna Iivo Niskanen (OS-guldmedaljören i sprintstafett) och Ari Iusuaa ”spärrtiden” och blev lämnade efter.

anders_erik_jorgen.jpg
Erik Wickström hade en tuff dag tillsammans med Anders och Jörgen Aukland och de andra i Team Santander. FOTO: erikwickstrom.se.

– Hårdaste backen blev i Port de Valdemossa, då ”Quintana Open” avgjordes och bergskungen skulle krönas. Jag hängde med i sju minuter, men blev gissningsvis runt två minuter efter de snabbaste trots att det bara tog runt 15 minuter för dom, berättar Erik.

Så här kan det alltså se ut när några av världens bästa långloppsåkare återhämtar sig. Det här är nog inget för gemene man att ta efter.

– Jag har tränat med laget tidigare, tre dagar i Tönsberg 2013, och mitt största minne från träningen den gången var att allt var hårt. Långpass, ”återhämtningspass”, uppvärmning, styrka, allt. Årets läger är inget undantag, säger Erik.

”Resultatlista Quintana Open!"

1. Tord Asle Gjerdalen, Team Santander
2. Jörgen Aukland, Team Santander
3. Anders Aukland, Team Santander
4. Johan Olsson, Team Santander
5. Kalle Gräfnings, Team Skistart.com
(de fem första inom 10 sekunder, de andra mer utspridda)
6. Jens Eriksson, Team Santander
7. Rikard Tynell, Team Tynell
8. Snorri Einarsson, Team Santander
9. Erik Wickström, Ulricehamns IF
10. Öyvind Moen Fjeld, Team Santander
11. Andreas Nygaard, Team Santander

Iivo Niskanen och Ari Iusuaa hade en lugn dag på riktigt och rejsade inte med de andra.

Här är hela Erik Wikströms blogginlägg om ”återhämtningspasset”.

santander_cyklar.jpg
Hela Team Santander med svenskduon Johan Olsson och Jens Eriksson längst till vänster. FOTO: erikwickstrom.se.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...