Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Rikard Grip är en av sex svenska ledare på plats i Zürich när längdåkningens framtid diskuteras. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Rikard Grip är en av sex svenska ledare på plats i Zürich när längdåkningens framtid diskuteras. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Längdåkningens framtid diskuteras

Den här veckan är det dags för Internationella Skidförbundets (FIS) årliga möte inför kommande säsong. En rad viktiga diskussioner ska föras och beslut fattas.
Svenska Skidförbundets längdverksamhet finns på plats för att delta och påverka utifrån svensk längdskidåknings syn på framtiden.

Idag åker representanter för svensk längdskidåkning till Zürich för att delta i Internationella Skidförbundets (FIS) årliga kommittémöten. Tillsammans med representanter från FIS och från övriga skidnationer ska de finslipa det sista inför vinterns tävlingar, men också se framåt i tiden för att diskutera hur sporten ska utvecklas.

– Det är viktigt att vi finns på plats i Zürich för att kunna påverka längdskidåkningens framtid. På mötet diskuteras allt ifrån skidåkning för barn och ungdomar till världscuptävlingar och regelverk i olika kommittéer, berättar Johan Sares, längdchef på Svenska Skidförbundet.

Svenska Skidförbundets längdverksamhet har fem representanter i de olika kommittéerna: Mattias Berglund (regelkommittén), Rikard Grip (världscupskommittén), Tommy Höglund (långloppskommittén) Niklas Jonsson (längdkommittén) och Jenny Limby (barn- & ungdomskommittén). Dessutom finns Johan Sares på plats i Zürich.

– En av de viktigaste frågorna som ska diskuteras i år är hur vi kan jämna ut förhållandena mellan starka och svaga längdnationer, säger Johan Sares.

Ett annat viktigt uppdrag för den svenska delegationen är att presentera Svenska Skidförbundets förslag på att Ulricehamn får arrangera världscupen 2017 och 2019.

Alla beslut som tas på mötet i Zürich förmedlas vidare som rekommendationer till FIS Council, som tar de slutgiltiga besluten i början av november.

Exempel på frågor som ska tas upp i Zürich:
    •    Sverige presenterar valet av Ulricehamn som världscuparrangör 2017 och 2019.
    •    Hur kan man jämna ut förhållandena mellan starka och svaga nationer?
    •    Utformningen av banor för klassisk skidåkning på världscupen.
    •    Vilka bestraffningar ska tillämpas vid skejt på klassik tävling i långlopp?
    •    Information om vinterns J-VM i Rumänien) och U-OS i Lillehammer, där bland annat en ny disciplin – Cross-Country Cross – ska genomföras på prov.
    •    Regelboken för längdskidåkning ska fastställas

 

Senaste nyheterna