Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Det blir en härlig kamp mellan Johan Olsson och Daniel Richardsson i Ski Classics i vinter. Duon för intresset från världscupen till långloppscupen. FOTOMONTAGE: Johan Trygg/Längd.se.
Det blir en härlig kamp mellan Johan Olsson och Daniel Richardsson i Ski Classics i vinter. Duon för intresset från världscupen till långloppscupen. FOTOMONTAGE: Johan Trygg/Längd.se.

Krönika: Olsson och Richardsson höjer temperaturen

Att Johan Olsson och Daniel Richardsson inträdde i långloppsvärlden höjer intresset är väl minst sagt en understatement.
Att duon i vinter ska åka Ski Classics, eller Visma Ski Classics som långloppserien nu heter, kommer innebära en helt ny nivå på bevakningen i riksmedia. Det pekar inte minst dagens långa intervju med Richardsson i Dagens Nyheter på.

Inför VM i Falun följde DN Johan Olsson på mycket nära håll. Frågan är väl när man följt någon individuell idrottare så nära, ingående och länge. Givetvis kommer man följa Johans kliv in i långloppsvärlden och mot Vasaloppet mycket noga också.

Att Daniel Richardsson blir en av Johans allra hårdaste konkurrenter i vinter gör också mycket för intresset kring långlopp.

Kanske har de lite olika fokus inför vintern. Daniel har ju åkt flera långlopp och med fina framgångar som till exempel segern i Årefjällsloppet 2014 och fjärdeplatsen i Vasaloppet 2012 precis. Då precis i rygg på topptrion. Johan får ju räknas som ”nybörjare”, så femmilsvärldsmästare han är.

Johan ser vägen fram till Vasaloppet som en lärotid. Daniel däremot siktar på att vinna Ski Classics totalt.

– Mitt stora mål är att vinna totalcupen och komma hem med den gula tröjan, säger han dagens långa DN-intervju.

Daniels sikte på totalcupen bli också väldigt viktig för intresset från svensk media. I herrklassen har ju den norska dominansen varit förkrossande. I fjol var det tio norrmän bland de elva bästa. Stanislav Rezac var sjua och bäste svensk var Jerry Ahrlin som tolva. Det var för övrigt 15 norska åkare bland de 21 första i totalen.

Att Daniel och Johan finns i två av de starkaste teamen, Team Exspirit och Team Santander, är nog en nödvändighet för att lyckas. Supporten runt omkring är alltid viktig i långlopp och än mer nu i den hårdnande konkurrensen.

Även om Ski Classics är fokus för Olsson och Richardsson så kommer nog vintern att se väldigt annorlunda ut för de två. Daniel kommer att åka den svenska premiären i Bruksvallarna med målet att få åka världscuptävlingar i början på säsongen. Jag tror inte vi får se Johan Olsson där. Johan kommer nog att hålla sig hemma i Sundsvall med familjen så mycket han kan.

Johan och Daniel är två av Sveriges och världens bästa klassiska åkare genom tiderna, med fantastisk diagonalåkning på repertoaren. Men nu nöter de stakning i timme efter timme och fästvalla kommer inte ta någon stor plats i vallaboxen i vinter.

Det blir en spännande vinter där jag tror att intresset kommer att bli större för Daniel och Johans framfart i Ski Classics än landslagsåkarnas i världscupen.

Att det blir prestige mellan Daniel och Johan i vinter kan vi räkna kallt med. De hade en tuff kamp om segern i Dundret Runt i våras där Johan inte var helt glad efteråt sedan Daniel slog honom i spurten efter att ha legat bakom och inte dragit på slutet.

– Han vart lite sur. Det är alltid kul att göra Johan irriterad, berättar Daniel när han intervjuas av Lars Grimlund i dagens DN.

Läs hela intervjun med Daniel Richardsson i DN här.

 

Siste nyheter

I sommar blir rullskidtouren World Classic Tour virtuell och alla som vill kan delta och samtidigt stötta sitt favoritteam. FOTO: World Classic Tour.

World Classic Tour blir virtuell

Femte upplagan av rullskidtouren World Classic Tour ställs in på grund av Covid-19. Nu lanseras istället Virtual World Classic Tour. Det är öppet för alla intresserade att delta och man kan stötta s...