Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Viktor Thorn och Jonas Eriksson. Två av Sveriges mest lovande unga åkare är nu en del av Team Tynell. FOTO: Johan Trygg/Jonas Eriksson.
Viktor Thorn och Jonas Eriksson. Två av Sveriges mest lovande unga åkare är nu en del av Team Tynell. FOTO: Johan Trygg/Jonas Eriksson.

Talangerna Viktor och Jonas förstärker Team Tynell

Två av Sveriges mest lovande juniorer, Viktor Thorn Ulricehamns IF och Jonas Eriksson Falun Borlänge SK, är numera också Team Tynell-åkare.
– Vi vill inspirera och stötta killarna, säger trefaldige Vasaloppsvinnaren och team managern Daniel Tynell.

Nog kommer det som en liten skräll att juniorlandslagskillarna Viktor 19 år och Jonas 18 år, som båda har junior-VM som vinterns stora mål, nu ansluter till ett långloppsteam.

Och båda ska åka Vasaloppet. För Jonas finns också König Ludvig Lauf med i planeringen.

– Ambitionen är att hjälpa och inspirera grabbarna. De ska få prova på hur det är att åka i ett proffsteam på långlopp, säger Daniel Tynell.

Men Daniel framhåller att det som är första prioritet för killarna är tävlande i cuper och SM för sina klubbar med vinterns mål JVM i sikte.

– Vi ska ha ett gott samarbete med klubbarna. Vi gör det här för att stötta killarna och ge tillbaka till skidsporten, säger Daniel.

Så här kommenterar Ulricehamns IF och Falun Borlänge SK att några av deras mest lovande åkare ansluter till Team Tynell:

– Vi från klubben vet att Viktor har sitt huvudfokus på juniorcupen, JSM och JVM, men ser detta som en bra inspirationskälla och möjlighet i Viktors utveckling som skidåkare. Vi är glada för Viktors skull och genom en bra dialog med Team Tynell, så stöttar vi hans satsning på Vasaloppet, säger Börje Enander, från Ulricehamns IF.

– Vi tycker detta är ett bra initiativ och med ett sådant här upplägg ges verkligen en möjlighet för Jonas att utvecklas som skidåkare, menar Hans Jacobsson, sportchef i Falun Borlänge SK.

Det här känns dock som ett trendbrott i Sverige. Att ett långloppsteam tidigt fångar upp talanger som nu har huvudfokus på traditionell längdåkning men som i framtiden kan vara riktigt vassa långloppsåkare.

Det all mer växande intresset för Ski Classics är förstås en viktig faktor här. Både Viktor och Jonas ser med glädje fram emot att tillhöra ett team och också testa på långloppsvärlden redan till vinter.

Dalslänningen Viktor har redan testat med ett lopp i vintras. Han stakade sig till en 17:e plats i Skinnarloppet lite drygt två minuter bakom vinnaren, Öystein ”Pölsa” Pettersen.

– Det ska bli jättekul att testa långlopp mer framöver. Det är ju en del av längdåkningen som växer. Men nu har jag traditionell åkning i fokus, berättar Viktor.

– Det var kul att åka Skinnarloppet och spännande att stå på start med blanka skidor, menar Viktor.

viktor_t.jpg
Viktor Thorn i Ulricehams IF:s färger vid segern i Morapinglan i vintras. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Vad kan du lära dig av Rikard Tynell och Jerry Ahrlin i teamet?
– Att få ut så mycket som möjligt i stakningen. Där är långloppsåkarna bättre än de traditionella åkarna och det kommer jag ha nytta av på vanliga lopp också, menar Viktor.

Unge Jonas kliver in i Team Tynell helt utan erfarenhet av att åka långlopp.

Vad betyder det att komma med i långloppsteam i så här ung ålder?
– Det är en möjlighet för min utveckling och kan ge bra erfarenheter. Känns kul att Team Tynell vill satsa på oss unga, berättar Jonas.

Någon tvekan att hoppa på teamet var det aldrig för Jonas trots att han ännu inte åkt något långlopp och att det är JVM och traditionell åkning som är det närmaste målet.

– Jag sa direkt att jag var intresserad när jag fick frågan från Daniel. Det är ganska stort för mig som hade Daniel som idol när jag var mindre.

Kring dalkarlen Jonas finns det en speciell story där både Daniel Tynell och Vasaloppet spelar viktiga roller.

jonas_e_skejt.jpg
Jonas Eriksson forsar fram i Falun Borlänge-dräkten. FOTO: Privat.

– Dagen jag fyllde fem år vann Daniel sitt första Vasalopp. Det var 2002. Mamma har berättat att jag sa att jag skulle vinna Vasaloppet på min födelsedag. Så det har blivit lite av en grej för mig. När jag var 13-14 så började jag kolla på hur det var med datum och och 2024 är det det hundrade Vasaloppet på min födelsedag. Då fyller jag 27 år. Det är ett ganska långsiktigt mål, säger Jonas med ett leende.

Långlopp idag handlar i stort sett bara om stakning. Just den delen har inte varit Jonas bästa ”gren” så här långt. Men det ska det bli ändring på.

– Jag har väl inte varit känd för att vara så bra på stakning. Det har väl varit min svaga bit. Men jag har jobbat mycket med det i somras och nu har vi ett stakprojekt på skidgymnasiet (Mora) under sex veckor. Utöver den vanliga träningen har vi kört två speciella pass i veckan med först styrka och sedan stakning direkt på. Blir spännande att se vad det har gett.

Jonas blir 19 år 2016 och det är först till vintern har får åka långlopp.

Hur tror du det kommer att kännas de sista milen på Vasaloppet i vinter?
– Det blir en speciell upplevelse tror jag. Kanske finns risk att man går på lite för hårt i början, funderar Jonas.

Några goda råd kan han säkert också få från storebrorsan Gustav. Lager 157 Ski Team-åkaren som var fin tolva och andre svensk bakom Jerry Ahrlin i vintras.

En faktor bakom att Team Tynell satsar på Viktor och Jonas är förstås också att de båda åker på Salomon-skidor.

– Det känns fantastiskt bra att Team Tynell ger de här killarna chansen att prova långlopp tidigt. Och att de får göra det på rättvisa villkor med god support. De får veta vad som krävs och lära sig på sikt, säger den svenska Salomon-chefen Christer Lidgren och fortsätter:

– Långloppen växer. Tidigare var det kanske så att man skulle åka långlopp efter den traditionella karriären, men det känns bra att få in yngre förmågor i proffsteamen. Även om Viktor och Jonas har JVM som mål, så blir det här lärorikt för dem.

Just i dagarna är Viktor och Jonas med juniorlandslaget på läger och har där förmånen att åka på snö på Idre Fjälls utlagda slinga. Det är sannerligen en välmeriterad ung duo som Team Tynell nu förstärkt sitt lag med. Båda har guld från JSM. Jonas på skiathlon i H 18 i våras och Viktor tog tre guld i H 18 vintern 2014 samt två brons i H 20-klassen i våras.

Team Tynell 2015-2016

Åkare:
Jerry Ahrlin
Jonas Eriksson
Viktor Thorn
Rikard Tynell

Team manager:
Daniel Tynell

 

Siste nyheter

Nu är åter 16-17 januari datumen som gäller för vinterns världscup i Ulricehamn. Bilden från 2017 när man arrangerade för första gången. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nytt datum för World Cup i Ulricehamn

Till vintern väntas en sprinthelg när världscupen kommer till Lassalyckan och Ulricehamn. Nu har tävlingarna återgått till sitt ursprungliga datum, 16–17 januari 2021, för att inte krocka med SM-veck...
Det blir individuell start på rullskid-SM i Lidköping den 9 augusti. FOTO: Lidköpings VSK.

Individuell start på rullskid-SM i Lidköping

Efter önskemål från arrangerande Lidköpings VSK så har Svenska skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor beslutat att ändra SM-tävlingen i Lidköping 9 augusti från masstart till individuell start.