Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Klassiska idrottsmeckat Vålådalens Fjällstation är nu Officiellt Vasaloppscenter. FOTO: Vålådalens Fjällstation.

Klassiska idrottsmeckat Vålådalens Fjällstation är nu Officiellt Vasaloppscenter. FOTO: Vålådalens Fjällstation.

Nu är Vålådalen Officiellt Vasaloppscenter

Vålådalens fjällstation är nu ett Officiellt Vasaloppscenter för längdåkning och löpning.
– Vålådalen är ett klassiskt idrottsmecka med fina traditioner som man värnar i sitt utvecklingsarbete. Anläggningen är komplett med mycket fina längdspår, rullskidbana och oändliga möjligheter till löpning, säger Vasaloppets marknadschef Jon Svensson.

Ett officiellt Vasaloppscenter är en anläggning som genomgått Vasaloppets noggranna kvalitetskontroll.
– Kraven är att centret ska erbjuda bra träningsmöjligheter, kunskap och kompetens kring respektive sport och utrustning, bra boende och bra mat, säger Jon Svensson.

Vålådalen har 50 km längdspår som prepareras för både klassiskt och skate, 7,5 km är eljussspår och 3 km har konstsnö. I anslutning till elljusspåret ligger en belyst skidskyttebana med 16 banor. Barmarksträningen är mycket uppskattad, med 5 km asfalterad rullskidbana och stora möjligheter till varierad löpning och cykling. Dessutom finns idrottsplats, gym och fullstor idrottshall.

Fjällstationen har samarbetsavtal med Svenska Skidförbundet, senast i juli 2015 hade landslagets A-trupp läger här, och flera landslagsåkare valde att ladda för VM i Falun här. Långloppslaget Team Exspirit tränar här, liksom norska Team Veidekke. Trefaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd har tillbringat många vintrar i Vålådalen och tränar ofta här, och arrangerar också läger med sitt företag Optima Ski:

– Jag väljer Vålådalen eftersom alla förutsättningar för bra träning finns här. Vintertid högklassiga skidspår, med spår tidigt på säsongen. Sommartid, förutom rullskidträning, också mängder av fina stigar för löpning. En stor fördel är att det är nära till allt, man går ut genom dörren och är i skidspåret. Det är effektivt, samtidigt som den vackra miljön ger ro och fokus.

Årefjällsloppet, avslutningen i Ski Classics, avgjordes 2015 helt och hållet i Vålådalen. Med ordinarie bansträckning startar loppet i Vålådalen. 20 december arrangeras Vålådalen Classic Ski Marathon, som är seedningslopp för Vasaloppet.

Fjällstationen har hotell, restaurang, vandrarhem, servicebutik, sportuthyrning och vallabodar. Vålådalen erbjuder längdskid-, löpar- och rullskidskolor på olika nivåer. Fjällstationen är ett Atomic Testcenter, vilket innebär att gäster och besökare kan testa den senaste längdutrustningen här. Vallabodarna är utrustade i samarbete med Swix.

Meriterade långlöparen Lena Gavelin tränar även hon mycket i Vålåldalen:
– Här får jag varierad och högkvalitativ löpträning: jag älskar långturer i den fantastiska fjällmiljön, både på kalfjället och i den mer skyddade fjällskogen, säger Lena som även arrangerar löparläger i Vålådalen.

– Att bli ett Officiellt Vasaloppscenter är en naturlig del i utvecklingen av Vålådalens satsning på längdåkning och löpning. Det känns hedrande och är ett kvitto på att vi gör rätt saker, säger Vålådalens sportchef Ulf Olofsson.

Läs mer på valadalen.se

 

Senaste nyheterna

Peppe Femling fick en mardrömsstart på stafetten i Antholz med tre straffrundor. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Frankrike före Norge – Sverige hopplöst efter

Peppe Femling åkte första sträckan för Sverige på skidskyttestafetten i Antholz och det blev en mardrömsstart. Med tre straffrundor var dagen förstörd för det svenska laget. – Helt bedrövligt. Formen...