Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Tester visar att ThoraxTrainer ger mycket autentisk skidträning. FOTO: ThoraxTrainer.

Tester visar att ThoraxTrainer ger mycket autentisk skidträning. FOTO: ThoraxTrainer.

ThoraxTrainer - stakergometer som ger autentisk skidträning

Med stakergometer från Vasaloppspartnern, ThoraxTrainer, kan du träna och tävla i stakning med en känsla som nästan är densamma som på snö, men också förbereda dig för en svensk klassiker.
Tester visar på att ThoraxTrainer ger mycket skidlik träning.

Träning med stakmaskiner har ökat markant på senare år både bland elitskidåkare och motionärer. Det finns förstås flera anledningar.

Att stakning blivit en allt viktigare egenskap i skidåkningen är förstås en. Har man inte möjlighet till träning på snö så är också stakmaskinsträning ett mycket gott alternativ för att träna rätt muskelgrupper.

ThoraxTrainer skiljer sig mot övriga stakmaskiner. Den autentiska rörelsen med skidstavar som glider på skenor, driver ett svänghjul med magnetmotstånd där motståndet enkelt kan ändras med foten. Genom den horisontella kraftriktningen uppnås en större effekt på bålstabilitet än med andra stakmaskiner.

Ett test från Umeå Universitet visar på ett starkt samband (korrelation=0,96) mellan ThoraxTrainer och skidåkning. Det betyder att man kan förutsäga sin prestationsförmåga på längdskidor utifrån din prestation i ThoraxTrainer med 96 procent säkerhet.

Med ett gummiband runt livet kan man även luta dig framöver stavarna och få precis rätt känsla som stakning på snö samtidigt som man utvecklar sin bålstabilitet än mer.

ThoraxTrainer ger en extremt tidseffektiv träning av hela kroppen, som är rolig och givande, både för elit och motionär. Den passar mycket bra att köra olika former av intervaller på.

Den är ett bra träningsverktyg även för den som har en svensk klassiker i sikte. ThoraxTrainer har i forskningsprojekt visat sig effektiv för triathleter. Genom träning på ThoraxTrainer har triathleter förbättrat sig i både simning, cykel och löpning.

Flera av världens främsta triathleter, bland andra Timo Bracht och Martin Jensen använder ThoraxTrainer i sin dagliga träning.

Forskningprojekt med triathleter, som tränade med ThoraxTrainer tre gånger i veckan under sex veckor bredvid sin vanliga träning, dock med ett simpass, cykelpass och löppass mindre, visar på bra förbättringar.

graf_thorax.jpg

Grafen visar förbättringar i sekunder för sex triathleter på en minitriathlon (1200 m, 20 km, 3 km).

ThoraxTrainer används av långloppslaget Team Exspirit med bland andra förra årets totalsegrare i Ski Classics, Seraina Boner.

Några citat:

”Det bästa köp jag har gjort för att förbättra min styrka och uthållighet i framförallt stakningen, men även styrkan i benen och bålen har kraftigt förbättrats!”
Janne Granstedt

”ThoraxTrainer ger mig nånting extra, som jag inte får på skidor, rullskidor eller annan träning. Jag använder den därför lika mycket under vintern som hösten”
Oskar Svärd

diagonal_thorax.jpg
Även om ThoraxTrainer används mest som en stakmaskin går det också att diagonala på den. FOTO: ThoraxTrainer.

 

Senaste nyheterna

Emma Ribom, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson på fredagens presskonferens inför tremilen i morgon. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Optimistisk svensk kvartett inför VM-tremilen

Sverige kommer till start med en stark kvartett på VM-tremilen i morgon: Frida Karlsson och Ebba Andersson som klara medaljkandidater. Charlotte Kalla och Emma Ribom är åkare för placeringar högt upp ...