Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Det blir både världscup i Norge och Ski Classics i Italien för Justyna Kowalczyk i helgen. Här polskan vid gånga helgs tävlingar i Ruka, Finland. FOTO: Modica/NordicFocus.

Det blir både världscup i Norge och Ski Classics i Italien för Justyna Kowalczyk i helgen. Här polskan vid gånga helgs tävlingar i Ruka, Finland. FOTO: Modica/NordicFocus.

Kowalczyk tävlar både i Norge och Italien i helgen

Justyna Kowalczyk kommer att ha en extrem helg. På lördag åker hon15 kilometer skiathlon i Lillehammer men omedelbart efter avslutad tävlingar tar hon flyget från Oslo till Italien där hon åker Visma Ski Classics-loppet La Sgambeda på söndag.
– Jag gläder mig väldigt åt resan till Livigno och loppet på 2000 meters höjd men visst blir det en krävande helg, säger Kowalczyk till polska tv-kanalen TVP.

– I Lillehammer är det stafett på söndag men det är bara jag i polska landslaget så jag inte kan köra alla sträckor själv, säger hon med ett skratt i intervjun med TVP.

Det blir flera långlopp för Kowalczyk i vinter.
– Efter Vasaloppet i mars som jag åkte för första gången och vann så har långlopp blivit min nya favorit, säger hon och fortsätter:

– Efter OS i Sotji sa jag till mig själv att jag aldrig kommer att kunna vinna världscupen sammanlagt igen så jag bestämde mig för att koncentrera mig på tävlingar i klassisk stil och långlopp. Jag vill komma till samma nivå i klassisk stil som jag var två år sedan.

Kowalczyk kommer att åka flera långlopp den här säsongen, minst tre-fyra stycken. Det blir nästan säkert Marcialonga, Birken och Årefjällsloppet och kanske Vasaloppet igen,
som hon vann i överlägsen stil förra året.

TVP har köpt sändningsrättigheterna till samtliga 10 tävlingar i Ski Classics.

Kowalczyk har sedan 30 oktober avtal med norska Team Santander.

– Långlopp är min nya kärlek. Jag gillar särskilt den avslappnade stämningen i hela laget. Det är roligt att delta. Därför tror jag att jag ska hjälpa mig att kunna åka bättre i hela värlscupcirkusen. Det viktigaste är dock att jag inte ska känna att jag har hela den press och ansvar som jag har känt i flera år. Här är jag bara en av lagets åkare i ett internationellt team. Under världscupen representerar jag Polen och då bär jag på mig hela landets längdåkning och nationen press, berättar hon på en pressekonferens i Warszawa.

– Vi har märkt att hon alltid ensam och ingen kan hjälpa henne under en svag dag. Norska tjejer hjälper varandra. I Ski Classisc räknar man resultatet av de två bästa herrarna och bästa damen i laget. I vårt team hon är inte ensam, särskilt som vi också har säkrat Katarina Smutna- säger Team Santander manager Nils Marius Otterstad.

Kowalczyk fick också Santander bank som hennes huvudsponsor som ger ett ekonomiskt lyft. De senaste fem åren har han hon hade österrikiska Raiffeisen Bank som sin sponsor, men efter att hon drog sig ur Tour de Ski i december 2013 dagen innan start blev avtalet omförhandlat. Enligt polska finansiella medier kraftigt nedåt.

Ett nytt avtal som tolkas som lukrativt.

– Vi har tecknat ett kontrakt för två år med möjlighet till förlängning detta till OS i 2018, säger Arkadusz Przybyla, president Santander Consumer Bank.

 

Senaste nyheterna

Therese Johaug vann guld I överlägsen stil på 10 km fri stil vid VM i Oberstdorf. FOTO: Christian Walgram, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Resultat VM Oberstdorf damer 10 km fri stil

Therese Johaug vann 10 km fri stil 54,2 sekunder före Frida Karlsson på silverplats. Bronset tog Ebba Andersson tolv sekunder efter Karlsson. Charlotte Kalla sexa tio sekunder från pallen.