Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ultraskidåkning kommer i fokus för Erik Wickström den kommande vintern. FOTO: Magnus Östh.

Ultraskidåkning kommer i fokus för Erik Wickström den kommande vintern. FOTO: Magnus Östh.

Erik Wickström satsar på ultraskidåkning

”Konditionskonnässören” Erik Wickström gör i vinter en uttalad satsning på ultraskidåkning.
Förutom att försöka slå världsrekord i 24 timmars-skidåkning i samband med Årefjällsloppet satsar han loppen Borås 6 timmars och 22 mila-tävlingen Nordenskiöldsloppet.

Boråsaren Erik Wickström är officiell Vasaloppscoach och jobbar som instruktör, personlig tränare och föreläsare. Han är även chefredaktör för tidningen Vasalöparen och har skrivit den populära boken Längdskidåkning för dig, som är inne på sin andra upplaga.
 
Som skidåkare har han som bäst blivit 25:a i Vasaloppet 2014 samt vunnit Engelbrektsloppet samma år. Den här vintern blir det satsning på de längre distanserna.
 
– Jag tror stenhårt på ultra inom skidåkningen. Vi har inte haft några stora event på distanser längre än Vasaloppet, något jag saknat eftersom jag trivs med långa tävlingstider. Inom några år tror jag skidåkningen kommer att ett stort antal riktigt långa lopp och jag vill hoppa på det tåget direkt, säger Erik, som tävlar för Ulricehamns IF.
 
24 timmar på kort spår
1-2 april kommer Erik tillsammans med en finländare och en ryss (och förhoppningsvis även en norrman) att försöka åka så långt som möjligt på 24 timmar. Det sker på en 1 kilomeger lång slinga på Åresjön i samband med Årefjällsloppet.
 
– Det kommer bli en enorm utmaning, både psykiskt och fysiskt. Jag ser fram emot det med skräckblandad förtjusning.

Erik kommer också att åka nypremiären av det 22 mil långa Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk 10 april, samt den nya 6 timmars-tävlingen i Borås 19 februari.
 
– De tre ultraloppen kommer tillsammans med Vasaloppet att vara mina största mål i vinter.

Mer träning under vintern
Erik har fått viss uppmärksamhet för bra resultat med en förhållandevis liten träningsmängd. På årsbasis tränar han ungefär 7 timmar i veckan i snitt, men det hoppas han kunna öka i januari och februari.
 
– De senaste åren har januari och februari varit de månaderna då jag tränat som mest. På min nivå så tycker jag att det ger ”bäst prestationsförmåga per nedlagd träningstimme” i relation till Vasaloppet. Det enda jag kommer att ändra i år är att peta in några ordentliga långpass på 3-6 timmar i hyfsad fart en gång i månaden. Sedan är det bara att hålla tummarna för att kroppen orkar med de långa distanserna.

Läs mer om Erik på hans blogg www.erikwickstrom.se

 

Senaste nyheterna

Therese Johaug vann guld I överlägsen stil på 10 km fri stil vid VM i Oberstdorf. FOTO: Christian Walgram, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Resultat VM Oberstdorf damer 10 km fri stil

Therese Johaug vann 10 km fri stil 54,2 sekunder före Frida Karlsson på silverplats. Bronset tog Ebba Andersson tolv sekunder efter Karlsson. Charlotte Kalla sexa tio sekunder från pallen.