Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Bosse Lindqvist från SVT-Sporten tillsammans med Jenny Axelsson och Lars-Olov Pajala från Piteå Skidallians. FOTO: Håkan Svensson.

Bosse Lindqvist från SVT-Sporten tillsammans med Jenny Axelsson och Lars-Olov Pajala från Piteå Skidallians. FOTO: Håkan Svensson.

Nu är skid-SM i Piteå räddat

Snöbristen och den varma hösten har varit ett orosmoment för Piteå Skidallians som arrangörer av skidornas del i SM-veckan, i slutet på januari.
Efter en kallare period ser nu Jenny Axelsson, tävlingsledare för längdtävlingarna i SM-veckan hoppfullt på läget.

– Just nu känns det jättebra. Vi har haft kyla några dagar och producerat mycket snö, och nu har vi dragit igång snökanonsystemet igen, och det betyder att vi kan spruta fram ännu mera snö. Ett dygn till med kanonerna i full gång så kan vi nog garantera ett bra skid-SM här på Lindbäcksstadion i slutet på januari, säger Axelsson.

Banchefen Lars-Olov Pajala gläds också över de kyliga nätterna på sistone, som möjliggjort konstsnöproduktion.

– Vi är inte helt i mål ännu, men till 85 procent skulle jag vilja säga att tävlingsbanorna är klara. Men givetvis vill vi också ha natursnö framöver, för att få en trevligare inramning på arrangemanget, konstaterar Pajala.

snökanoner_piteå.jpg
Snökanonerna har varit i full gång på Lindbäcksstadion den senaste tiden. FOTO: Ulf Gustafsson.

Det återstår mycket jobb på olika nivåer innan det är dags för tävlingar den 27 januari, men Piteå- arrangörerna ligger bra till.

Under tisdagen kom också SVT-sport med bildproducenten Bosse Lindqvist i spetsen på besök, för en sista finslipning av sändningsplanerna.

SVT kommer både att direktsända och göra magasinsprogram från mästerskapet.

– Nu vet vi hur SVT vill ha sina kamerapositioner, och hur och vart vi ska dra kablar och annat. Totalt kommer vi att ha kameror på 9 fasta positioner, och 2 kameror på snöskoter, för att följa tävlingarna, berättar Jenny Axelsson.

Det betyder att ni täcker alla banavsnitt under tävlingarna?
– Ja, det gör vi. Sedan har vi så fina banor här på Lindbäcksstadion att man nästan ser hela banan med blotta ögat, det är till stor glädje för publiken, fortsätter Jenny.

Bildproducenten Bosse Lindqvist var också mycket nöjd efter mötet, och en lång rundvandring på SM-banorna, tillsammans med Piteå-ledarna.

– Det här kommer att bli jättebra. Jag var här och producerade TV även när Piteå körde SM 2010 och känner till arenan. Nu planerar vi för att göra en ännu bättre produktion i samarbete med arrangörerna av SM-veckan, säger Bosse Lindqvist, SVT-Sport.

I nuläget har Piteå en konstsnöslinga på 3,75 km i princip klar.

– Det räcker för att SM-tävla, men vår målsättning är att få till en slinga på 5 km. Vi har för övrigt tre olika spår på 3,75 km planerade, säger banchefen Lars-Olov Pajala.

Det är banor som håller hög internationell klass, och som också nu fått FIS (Internationella Skidförbundets) godkännande.

– Jag tror vi är ledande i Sverige nu. Jag tror att inte ens Falun har 11 FIS-homologiserade banor, vilket krävs för att arrangera internationella tävlingar och dela ut poäng, säger Pajala leende.

– Vi hade två tidigare, och nu har vi gjort ytterligare 9 banslingor, som FIS godkänt under hösten. Det känns riktigt bra, fortsätter Pajala.

Efter SVT:s besiktning kan nu arbetet intensifieras ytterligare. Det handlar om att trycka ut konstsnön som legat i högar på banorna med två pistmaskiner, samt att bära ut snön med traktor till de banavsnitt som inte pistmaskinerna kan nå. Det ska också byggas kameraplattformar, gräva ner kabel under fräsdjup för pistmaskinen där den korsar spår, samt bygga publikavspärrningar, och mycket annat.

– Det är ett omfattande praktiskt arbete vi står inför. Utöver det är det också mycket administrativt jobb som kvarstår och en hel del logistik att klara ut på Lindbäcksstadion där flera grenar ska samsas, säger Jenny Axelsson.

Utöver längdåkning ska det också tävlas i draghund, skidorientering och skicross på Lindbäcksstadion.

Ett stort område som ska snöbeläggas är själva skidstadion med start och mål. Det området är mycket stort, 250 meter x 55 meter och där hoppas givetvis arrangörerna på att få natursnö till hjälp.

Mycket att göra alltså. Vad är de största svårigheterna den kommande månaden fram till SM-starten?
– Vädret råder vi förstås inte över, men vi hoppas alltså på mycket natursnö. Det andra ska vi klara, säger tävlingsledaren Jenny Axelsson som håller en trygg och rutinerad hand över skidfesten i Piteå.

 

Senaste nyheterna

Therese Johaug vann guld I överlägsen stil på 10 km fri stil vid VM i Oberstdorf. FOTO: Christian Walgram, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Resultat VM Oberstdorf damer 10 km fri stil

Therese Johaug vann 10 km fri stil 54,2 sekunder före Frida Karlsson på silverplats. Bronset tog Ebba Andersson tolv sekunder efter Karlsson. Charlotte Kalla sexa tio sekunder från pallen.