Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Så här kan det se ut strax efter start för en ambitiös damskidåkare som vill kunna seeda upp sig till Vasaloppet. Damerna får inte samma chans som herrarna menar insändarskribenten Frida Börjesson. FOTO: Längd.se.

Så här kan det se ut strax efter start för en ambitiös damskidåkare som vill kunna seeda upp sig till Vasaloppet. Damerna får inte samma chans som herrarna menar insändarskribenten Frida Börjesson. FOTO: Längd.se.

Insändare: Diskriminering i startleden

Frida Börjesson från Stockholms Rullskidklubb reagerar starkt på att seedningen i lördagens Moraloppet inte ger damer samma chans som herrar.
Detta då D 21-åkarna (förutom några elitseedade damer) får starta efter samtliga åkare i H 21 (226 åkare).
Läs insändaren och kommentar IFK Mora nedan:

Inom längdskidåkningen är det generellt fler herrar än damer som tävlar, såväl i motionsleden som bland eliten. Det är på samma sätt inom andra konditionsidrotter men skidor tillsammans med cykling är den gren som har minst andel kvinnliga deltagare (siffrorna är från 2013, http://blog.svd.se/maratonbloggen/2013/12/09/okej-att-kvotera-in-tjejer-i-motionslopp/?mobile=true).

Som skidåkande tjej skulle jag önska att fler tjejer upptäcker skidsporten och vågar börja tävla och det gör mig därför ledsen att läsa om Moraloppet ordnat sina startled nu på lördag 16 januari 2016.

Elitledet består av seedade åkare. Därefter startar H21, sedan D21 samt alla H40 och D40 och äldre. Jag reagerar starkt på att damer på detta sätt diskrimineras. Vi får inte chansen att nå samma resultat som herrarna. Detsamma gäller de herrar som är äldre än 40 år, de har dock alltid möjligheten att anmäla sig i H21 istället vilket inte damerna har.

Under långlopp är det en stor fördel att åka i ”klunga” och slippa ta vinden själv. Att hamna i rätt klunga kan göra många minuter på ett långlopp. I skrivande stund, 2016-01-14, är anmälningsläget 226 herrar i H21 och 41 damer i D21. Detta innebär att damer som ligger strax under gränsen för att nå elitledet men ändå är bättre än en stor del av de 226 herrar som står framför dem kommer att få väldigt svårt att hitta en klunga som passar deras fart. De kan behöva åka om så mycket som 100-talet herrar för att kunna nå en klunga med rätt tempo. Skillnaden mellan att ha 226 och 267 åkare i led 1 känns inte särskilt markant och om startleden behöver minska i storlek borde indelningen grundas på meriter snarae än kön. Det kostar mycket kraft att åka om och det känns väldigt orättvist att damerna på detta sätt ges ett handikapp redan från start.

Man kan resonera att för placeringen i D21 spelar detta ingen större roll, det blir som två grupper. De som är i elitledet, kanske ett tiotal damer, har samma förutsättningar och för de som slåss om platserna mellan 11-41 så har ju de samma förutsättningar inom den gruppen.
Detta argument faller då placeringarna oftast inte är det primära målet för de som drabbas värst av diskrimineringen. Det är snarare tiden som är kritisk. Dels för de damer som vill kunna visa att de inte är långt från damsegraren för att kunna placera sig i elitledet i framtida lopp, och även för de många långloppsåkare där seedningen till Vasaloppet är ett stort mål med tävlandet.

Seedningsreglerna för damer och herrar är desamma, att då tvingas starta med andra förutsättningar i seedningslopp känns helt förkastligt. Skillnaden mellan led två och tre i Vasaloppet kan ju hänga på sekunder, det kan tyckas vara en petitess men för många skidåkartjejer är det ett av årets största mål.

Med nuvarande system kan en man med samma kapacitet som jag stiga upp i svinottan och lägga sina skidor först i led 1, medan jag snällt får lägga mina skidor ca 200 åkare längre bak utan att ha något alternativ. Jag förespråkar att man istället slår ihop H21 och D21, eventuellt med ett ytterligare seedat led bakom elitledet (baserat på exempelvis skidresultat.se där långlopp och traditionella lopp vägs samman till poäng, mer rättvist än FIS-poäng som sällan delas ut i andra långlopp). Ett annat alternativ om man verkligen vill skilja damer och herrar åt är att ha helt olika klasser med olika starttider likt inom den traditionella skidåkningen.

Att jag som dam inte får samma förutsättningar som herrarna bara för att jag fötts med ”fel” kön gör mig väldigt ledsen och jag tycker att vi 2016 borde kommit längre än så. Jag tror inte att detta är rätt väg att gå för att locka fler tjejer till skidsporten i Sverige och jag hoppas att inga fler långlopp följer Moraloppets upplägg för startled.

Frida Börjesson
Stockholms Rullskidklubb

Kommentar från IFK Mora Skidklubb:

– Vi har som arrangör beslutat oss för att använda detta seedningsförfarande i år, säger Lars-Erik Rosenkvist, ordförande i klubben.

– Dock kommer vi se över hur vi ska seeda inför kommande år, fortsätter Rosenkvist.

Från långloppscupen Björn Dählie Ski Challenge meddelas att övriga tävlingar i cupen sker seedning oavsett ålder och kön.

Senaste nyheterna

Fullt fokus från Hanna Öberg och ny seger. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Båda syskonen Öberg på pallen

Hanna Öberg tog andra raka sprintsegern i världscupen och samtidigt åkte systern Elvira in som trea. – Det känns bara helt fantastiskt. Min känsla på skjutvallen, jag är verkligen trygg där, sa Hanna...
Martin Ponsiluoma åkte fort i Kontiolahti. Trots tre bommar slutade han på nionde plats. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Tionde segern för Tarjei Bö – snabb Ponsiluoma nia

Det blev äldre brodern Bö, Tarjei, som vann sprinten vid världscupen i skidskytt i Kontiolahti på torsdagseftermiddagen. Martin Ponsiluoma flög fram i spåret och trots tre bom slutade han på nionde p...