Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Hela Vasaloppssträckningen är spårad och öppen för träning. FOTO: Vasaloppet.

Hela Vasaloppssträckningen är spårad och öppen för träning. FOTO: Vasaloppet.

Vasaloppet har färdiga skidspår mellan Sälen och Mora

Vasaloppets vintervecka 2016 äger rum 26 februari-6 mars, med det 92:a Vasaloppet den 6 mars som självklar höjdpunkt.
Men redan nu finns det färdiga skidspår dragna mellan Sälen och Mora. Efter snöfall, ihållande kyla och intensiva arbetsinsatser var Vasaloppsspåret till den gångna helgen preparerat och redo för tränande skidåkare.

Cirka 64 000 deltagare är just nu anmälda till Vasaloppets vintervecka 2016. Det innebär att det för femte året i följd är över 60 000 som anmält sig till Vasaloppets vinervecka. Tre lopp (Vasaloppet, Öppet Spår söndag och Stafettvasan) är helt fulltecknade medan det i Tjejvasan bara finns cirka 500 platser kvar och i Öppet Spår måndag cirka 1400 platser. Även till Kortvasan, Halvvasan och Ungdomsvasan går det bra att anmälda sig.

När det gäller Vasaloppsspåret är sträckan Sälen–Vasslan packad och preparerad med spårkälke medan resterande delar av spåret preparerades med pistmaskin under fredagskvällen. De sista 12 km mot Mora har en grund av konstsnö och resterande delar är natursnö. För närvarande finns dock inga spår den allra sista biten mellan Mora Parken och Zornmuseet.

På Vasaloppets snöfabrik i Oxberg har det hittills i vinter producerats över 80 000 kbm konstsnö som löpande används för förstärkningar av spåret efter behov.

Halvvasans sträckning runt Oxbergssjön är också spårad och hade det inte varit för den stränga kylan hade seedningsloppet Moraloppet (44 km) kunnat genomföras som planerat under lördagen. De 28 minusgraderna gjorde dock att tävlingsjuryn tog beslutet att ställa in loppet.

Läs mer om Vasaloppsspåret och följ Vasaloppets spårmaskiner i realtid. http://www.vasaloppet.se/om-oss/vasaloppsarenan/vasaloppssparet

Välkomna att träna i spåret!
Serveringarna i Hökberg, Eldris och Norra Garberg har öppet för alla skidåkare alla lördagar och söndagar under vintern, kl 10–15. Även Bergsgården i Evertsberg öppnar och håller öppet lördagar 09:30–17:00 och söndagar 11:00–17:00 med servering av mat, kaffe, smörgåsar mm.

I söndags var det också säsongspremiär för ”Buss ut i Vasaloppsspåret” för de som vill åka buss från Mora och skidor tillbaka. Avfärd från Mora Parken kl 09.00 med valfri distans 13–43 km. Läs mer på www.aktivsport.se

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2016

Fre 26 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 27 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 28 feb: Ungdomsvasan. 3, 5, 7 eller 9 km. Start Mora skidstadion.
Sön 28 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen. (10 000 anmälda. FULLT 150926)
Mån 29 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 1 mar: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 4 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen. (10 000 anmälda. FULLT 151125)
Sön 6 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (15 800 anmälda. FULLT 150322)

 

Senaste nyheterna

I morgon fortsätter skidskyttevärldscupen med sprinttävlingar i Kontiolahti, Finland. Nu laddar de svenska skidskyttarna om. FOTO: Svenska skidskytteförbundet.

Succéskidskyttarna laddar om för omgång två i Finland

Världscupen i skidskytte fortsätter med tävlingar i Kontiolahti ytterligare en omgång och samtliga åkare ur den svenska truppen stannar kvar för att tävla vidare. – Jag är väldigt nöjd med den starte...
Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen står över resterade världscuptävlingar under 2020. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Kläbo och Iversen åker inte mer världscup det här året

Både Johannes Hösflot Kläbo Emil Iversen meddelar på måndagen att de inte kommer att åka några fler världscuptävlingar den här sidan nyåret. – Jag känner att skidåkning och tävlingar inte är särskilt...