Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Marcus Hellner krigade sig till ett SM-silver i sin tävlingscomeback. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Marcus Hellner krigade sig till ett SM-silver i sin tävlingscomeback. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Efterlängtad comeback för Hellner

Det har inte alls varit den vinter Marcus Hellner hoppats på. Sjukdomar och problem med luftrören har stoppat honom från de flesta tävlingarna.
Men idag blev det comeback - och SM-silver direkt.
– Jag trodde inte jag skulle ta medalj, det trodde jag inte. Jag räknade med att vara nån minut bakom. Skönt att det inte blev så, sa Hellner.

– Det var ju bra men samtidigt förvirrande att det går att åka så pass hyfsat med den bakgrund jag har. Det är konstigt men skönt att det är så i alla fall, berättade Marcus.

Att det var ovisst innan start förstår man. Resultatet blev silver, 6,9 sekunder bakom Daniel Richardsson.

Så här summerade Hellner loppet:
– Jag ger mig ett bra betyg. Det här var precis det jag ville ha om jag hade fått önska. Det är väl bara en seger som kunnat vara bättre. Med det är jäkligt skönt att bara vara tillbaka och vara med tävla.

– När jag väl kom igång kändes det som hyfsad gammal bra form ändå. Jag kunde kriga på och hade lite att kämpa med, sa Hellner.

Marcus kommer fortsätta tävla under SM-veckan och planerar att åka övriga lopp förutom sprinten. Men det är med väldigt dålig träningsbakgrund Hellner är tillbaka i tävlingsspåren.

– Det har varit ganska kasst. Det är sista veckan jag har kunnat träna utan att behöva fundera på mornarna om jag är frisk eller inte. Det har också varit väldigt kallt i Gällivare. Det har inte blivit så mycket skidåkning. Det har mest varit inomhusträning.

hellner_malgang.jpg
Sista meterna mot mål för Hellner. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Vad betyder dagens resultat för fortsättningen?
– Det var väldigt skönt att känna att det i alla fall finns nånting där. Man har varit fundersam när man varit borta så länge hur det ska fungera. Jag har aldrig varit i en sån här sits förut när jag inte tävlat. Det här var ett bra kvitto.

– Det har varit väldigt frustrerande när det kommit och gått och man inte vet hur man ska göra. Men det är många tävlingar kvar i vinter och även om det bara varit en så hade jag velat köra den också.

Som sagt är det luftrören som spökat mycket för Hellner.

– Dom blir sämre och sämre. Det är en grej med den här sporten. Vi ligger ju ganska mycket på gränsen. När man tävlar mycket och är på hög höjd i torr luft så sliter det på luftrören.

– Sista tiden har det känts som jag fått bort det där värsta som gör att det blir sjukdom av det. Målet är att köra det mesta nu framåt. Allt jag kan och så klart prestera men mest komma ut och vara med, förklarade Marcus.

– Jag är väldigt glad att jag kunde komma hit och komma hela vägen till start. Det har varit några gånger i vinter jag kommit till tävlingsorten och sen blivit sjuk. Det var skönt att jag fick ge mig ut och att kroppen känns hyfsad.

hellner_int_svt.jpg
Många ville prata med Marcus efter målgång. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

 

Senaste nyheterna

pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.
Martin Ponsiluoma går ut med startnummer 9 på lördagens jaktstart i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor skidskyttevärldscupen Kontiolahti lördag

I morgon lördag fortsätter skidskyttevärldscupen i finska Kontiolahti. Herrarna åker jaktstart och damerna stafett. Vi kan se fram emot spännande och roliga tävlingar med tanke på de svenska åkarnas s...