Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Piteå-jubel från Sofia Henriksson, Charlotte Kalla och Jennie Öberg. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Piteå-jubel från Sofia Henriksson, Charlotte Kalla och Jennie Öberg. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Programenlig seger för Piteå Elit

Storfavoriten Piteå Elit motsvarade förväntningarna och vann SM-stafetten i stor stil, över minuten för Åsarna. Trea blev IFK Umeå ytterligare en dryg halvminut efter.
Charlotte Kalla kunde defilera på slutsträckan efter bra förarbete av Sofia Henriksson och Jennie Öberg.

Henriksson var med längst fram på första och växlade som trea strax efter ledande IFK Umeå med Linn Sömskar.

På andra sträckan var Jennie Öberg rapp och dominerade totalt. Charlotte Kalla gick ut med halvminutens ledning före Åsarna och Ida Ingemarsdotter. I mål var hon som sagt över minuten före.

– Det känns jättebra. Det är så kul när alla tre får lyckas och åka på toppen av sin förmåga. Sofia kanske har varit lite osäker på skejtformen men den var det ju verkligen inget fel på idag, sa Charlotte Kalla.

– Jag var lite nervös på start men jag hittade ett bra flyt i åkningen, sa Henriksson som verkligen tävlade på hemmaplan, boendes nära tävlingsområdet.

– Det är så häftigt när det är många som man känner som är här och hejar, fortsatte Sofia.

Jennie avgjorde som sagt stafetten på andra sträckan med sin starka åkning.

– Jag var riktigt taggad för att köra idag. Vi var faktiskt lite nervösa innan start. Men det är så det ska vara, sa Jennie.

Piteåtjejerna må ha varit stora favoriter som etta, fyra och femma på gårdagens lopp. Men kvällen innan stafetten smög sig nervositeten på.

– När startlistorna kom ut i går kväll så sa vi att det finns många bra åkare. Vi måste verkligen vara på tårna och få till bra lopp, berättade Kalla.

Det var en odramatisk kamp om silver och brons där Ida Ingemarsdotter och Jonna Sundling förde Åsarna respektive IFK Umeå i mål med en halv minuts mellanrum.

asarna_silver.jpg
Silverlaget Åsarna med Elin Mohlin, Ida Ingemarsdotter och Emma Wikén. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Där bakom blev det kamp om fjärdeplatsen som Falun Borlänges Maria Gräfnings knep strax före Helene Söderlund från ett reservbetonat IFK Mora. Sollefteå Skidor med ett rent juniorlag bestående av Ebba Andersson, Jenny Solin och Frida Karlsson blev sexa.

Resultatlista finns här.

ume_brons.jpg
Bronstjejerna från IFK Umeå. Linn Sömskar, Elina Rönnlund och Jonna Sundling. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

 

Siste nyheter

pod_novak

Podcast med Max Novak

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Max Novak, Team Ramudden. Max vann Visma Ski Classics ungdomstävling förra vintern. Podden finns på Spotify och där du hitta...