Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Niklas Jonsson är invigningsåkare i den nya skidtunneln i Piteå. FOTO: Anders Westergren.
Niklas Jonsson är invigningsåkare i den nya skidtunneln i Piteå. FOTO: Anders Westergren.

Dags för invigning av Sveriges nya skidtunnel i Piteå

Kan Sverige ta upp kampen med Norge som mest framgångsrika skidnation tack vare den nya skidtunneln som byggts på Lindbäcksstadion i Piteå?
– Ja, vi hoppas att kunna bidra till det. Här har vi möjlighet att förlänga träningssäsongen för alla skidåkare, säger Charlotte Kalla, Sveriges mest framgångsrika skidåkare just nu och även delägare i utvecklingsbolaget Darkathlon som ligger bakom bygget av tunneln.

På lördag förmiddag den 30 januari, i samband med SM-veckan i Piteå, invigs den första etappen av skidtunneln som är 400 meter lång, 15 meter bred och 4,5 meter hög. Under invigningen avslöjas också det officiella namnet på tunneln – som i färdigt skick ska bli Sveriges längsta, med hela 2,2 km åksträcka. Under SM-veckan fungerar den också som entréhall för alla som besöker Lindbäcksstadion i samband med aktiviteterna där.

Invigningsåkare
Niklas Jonsson, OS-medaljör och ledamot i internationella skidförbundet samt tränare för Strömnäs GIF, ska tillsammans med några ungdomar i klubben invigningsåka i tunneln på lördag.

– Det ska bli väldigt roligt, säger Niklas Jonsson. Vi hoppas att tunneln ska förbättra våra träningsmöjligheter en hel del, både när det är för lite snö och när det är för kallt för att träna i våra vanliga spår utomhus. I framtidsplanerna ingår också ett skidlekland som ska öka chanserna att locka unga åkare.

Bättre träningsmöjligheter blir det också för framgångsrika Pite Elit med Charlotte Kalla i spetsen. Men initiativtagarna förväntar sig att tunneln även kommer att locka skidåkare från hela övriga Sverige.

– Även om vi normalt har bra snöförhållanden här i Piteå kan det vara lite si och så både på för- och eftersäsong, säger Charlotte. Därför kommer tunneln att ge oss fantastiska möjligheter att träna på snö även då.

Världsledande däcktestare hakar på
Tack vare skidtunnelns rejält tilltagna dimensioner kommer den att få ytterligare ett unikt användningsområde. Den kommer nämligen att användas för däcktest under vår och sommar när det är lågsäsong för skidåkningen. Företaget Arctic Falls, världsledande på däcktestanläggningar, har gått in som delägare i projektet. Även för däcktestning innebär detta att säsongen förlängs ordentligt.

Stora planer Förutom fortsättningen av tunneln görs många andra satsningar på Lindbäcksstadion. Här ingår att utveckla området för alpin skidåkning med t ex en alpin tunnel och en funpark. Nya vägar, hotell, camping, stugby, restauranger och serviceanläggning finns också med i planerna.

– Visionen är att det här ska bli ett skidcentrum i Sverige och en plats för stora sportevenemang. SM-veckan är bara början! säger Charlotte Kalla.

– Vår förhoppning är att etablera Piteå som en vintersportort av större format, säger Mona Lundström, kultur- och fritidschef på Piteå kommun. Därför har vi bland annat ansökt om att få ordna World Cup-tävlingar i längdskidåkning och då är Lindbäcksstadion en viktig pusselbit tillsammans med våra övriga resurser inom boende och arrangemang samt vårt erkänt goda värdskap.

Siste nyheter

pod_novak

Podcast med Max Novak

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Max Novak, Team Ramudden. Max vann Visma Ski Classics ungdomstävling förra vintern. Podden finns på Spotify och där du hitta...