Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kalla drar för Rydqvist som får dricka av Lasse ”Blixten” Jonsson på första klassiska varvet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Kalla drar för Rydqvist som får dricka av Lasse ”Blixten” Jonsson på första klassiska varvet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Säkert 21:a guld för Kalla

Charlotte Kalla avslutade SM på hemmaplan med att säkert åka hem sitt 21:a individuella SM-guld.
Efter 15 kilometer skiathlon var hon dryga halvminuten före Maria Rydqvist på silverplats.
– Jag är nog mer trött i skallen än kroppen efter den här veckan, sa Kalla.

Till skillnad från flera andra av landslagsåkarna åkte Kalla allt under SM-veckan. På hemmaplan i Piteå blev det förstås också mycket runt omkring.

Att ta det 21:a guldet gjorde ändå Charlotte med glans.

– Klassiska delen kändes inte fullt lika rapp som när jag kom hit i onsdags. Det var också lite mera vind idag så det kostar lite mer att ligga och dra. Men jag ville ju ha en bra genomkörare, berättade Kalla och fortsatte:

– Jag försökte få lite hjälp av ”Rydan” när vi gick ut på andra varvet men hon var inte jätteintresserad av det. Då skulle hon inte få ligga och spara krafter bakom mig så jag körde på lite i stigningarna. Men hon var stark över krönen och hämtade ikapp det. Men på slutet lyckades jag nog grilla henne innan vi skulle byta skidor.

skejt_kalla_rydan.jpg

”Rydan” var nära Kalla ut från skidbytet men i nästa backe ökade Kalla farten. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

– Sen var planen att köra när vi kom till långbacken, berättar Charlotte.

Där fick också Rydqvist definitivt ge sig.

Kalla har inte bara tävlat intensivt under veckan i Piteå. Det har blivit ett antal träningspass också.

– SM är en period där jag kan få in lite extra träning. Det har varit välbehövligt. Det har varit fina förhållanden och vi har kunnat ge oss ut på långspåren. Det fanns skidspår även ute på Pite Havsbad där vi bodde. Vilken räddning.

På frågan om hon tänkt stå över något lopp under veckan sa hon så här:

– Jag har funderat fram och tillbaka om jag ska köra allt. Jag har ju sett fram emot ett SM på hemmaplan och jag vet att det betyder mycket för regionen och klubben. Det är en chans för mig att ge tillbaka till skidsporten.

– Har jag tränat maj till november för att tävla så ska jag väl klara av det här också. Det blir inte att man laddar på samma sätt som inför världscup. Men det är några saker som är mer intensiva här en på en världscup. Det är många som vill ha en liten bit av en.

Närmast väntar världscupsprint i Drammen på onsdag för Kalla. Något hon ser fram emot.

– Det är kul med klassisk sprint.

Maria Rydqvist som tog silvret var till slut 35 sekunder bakom Kalla i mål. ”Rydén” gjorde en bra klassisk del och var åtta sekunder efter till skidbytet.

– Det är lätt att gå alldeles för hårt innan skidbytet. Jag försökte väl lagom mycket, sa Rydqvist.

– Det gäller att komma in i en bra åkning när man byter stil. Det kan vara svårt men jag tycker det gick ganska bra idag, fortsatte Älvdalen-åkaren.

Där bakom gjorde junioren Ebba Andersson ett nytt starkt lopp och tog bronset med en marginal på hela 40 sekunder ner till Linn Sömskar som fyra. Linn och femman Maria Nordström och sexan Helene Söderlund passerade Sofia Henriksson på skejtdelen.

Resultat SM skiathlon
D 21-, 7,5 km (K) + 7,5 km (F):

1) Charlotte Kalla, Piteå Elit SK, 39:05.8, 2) Maria Rydqvist, Älvdalens IF SK, 39:40.3, 3) Ebba Andersson, Sollefteå Skidor IF, 40:09.2, 4) Linn Sömskar, IFK Umeå, 40:49.7, 5) Maria Nordström, Ulricehamns IF, 41:11.5, 6) Helene Söderlund, IFK Mora SK, 41:32.7, 7) Sofia Henriksson, Piteå Elit SK, 41:42.4, 8) Hedda Bångman, Offerdals SK, 41:48.8, 9) Maja Dahlqvist, Falun Borlänge SK, 42:31.2, 10) Frida Hallquist, Åsarna IK, 42:32.4.

Kompletta resultat

Resultat lagtävling

 

Senaste nyheterna

Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen står över resterade världscuptävlingar under 2020. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Kläbo och Iversen åker inte mer världscup det här året

Både Johannes Hösflot Kläbo Emil Iversen meddelar på måndagen att de inte kommer att åka några fler världscuptävlingar den här sidan nyåret. – Jag känner att skidåkning och tävlingar inte är särskilt...
Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...